Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 25 mai 2015 - Anul XX, nr. 118 (5930)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Problemă de sistem

Lipsa diplomelor de calificare, impediment major în integrarea profesională a oamenilor cu dizabilităţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Accesul la cursurile de calificare a persoanelor din grupurile vulnerabile este principala problemă care trebuie rezolvată pentru ca aceşti oameni să aibă o şansă de integrare pe piaţa muncii, a fost concluzia ultimei întâlniri a grupului de lucru din cadrul proiectul „Acces Plus - pentru o piaţă a muncii incluzivă”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Dezbaterea, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, a fost moderată de coordonatoarea Centrului pilot de Incluziune Socială de la Siret, Manuela Scripcariu, şi a reunit profesori, reprezentanţi ai fundaţiilor care se ocupă de persoane cu dizabilităţi, psihologi şi asistenţi sociali.

Discuţiile s-au axat pe identificarea căilor prin care persoanele din grupurile vulnerabile pot avea acces pe piaţa muncii, pe rolul organizaţiilor private şi al statului, prin instituţiile de profil, în procesul de integrare profesională a persoanelor din grupurile vulnerabile, precum şi pe promovarea voluntariatului şi atragerea voluntarilor în centrele şi ONG-urile din comunitate.

Manuela Scripcaru a arătat că, spre deosebire de alte localităţi, unde principalul grup ţintă al centrelor de incluziune socială este comunitatea romă, pentru Siret adresantul de bază îl reprezintă persoanele cu dizabilităţi şi tinerii care părăsesc sistemul de protecţie. Asta pe de o parte datorită numărului mare de astfel de persoane în Siret, iar pe de altă parte pentru că, în acest oraş, oficial nu există nici o persoană de etnie romă. La recensământ, nici un siretean nu a declarat că ar aparţine acestei comunităţi.

Ca urmare, pe durata funcţionării CIS la Siret, dintre cele 208 persoane care i s-au adresat, majoritatea covârşitoare au fost persoane cu dizabilităţi.

Potrivit Manuelei Scripcariu, chiar dacă unora dintre aceste persoane li se pot dezvolta abilităţi pentru a presta o muncă, înscrierea la cursurile de calificare prin care să-şi obţină diploma pentru angajare se loveşte de un obstacol: lipsa studiilor. ”Pentru a putea fi înscrişi la cursurile de calificare trebuie să aibă minimum opt clase. Unii ştiu să scrie, să citească, ştiu să facă foarte bine anumite munci, dar nu pot obţine şi o diplomă pentru ceea ce ştiu să facă. Trebuie schimbată legislaţia, eventual cu introducerea unor cursuri serale pentru adulţi, ca să poată şi aceşti oameni să absolve opt clase. Aceasta este o problemă serioasă nu numai la persoanele cu dizabilităţi, ci şi la comunitatea romă”, a precizat Manuela Scripcariu.

 

Voluntarii pot acoperi lipsa personalului din centrele de ocrotire a persoanelor cu dizabilităţi

Capacitatea persoanelor cu nevoi speciale de a lucra a fost întărită şi de Elena Harasemiuc şi Angelica Şuhan, reprezentantele fundaţiei umanitare ”Şcoala pentru Viaţă” Siret, care au arătat că experienţa le-a demonstrat că persoanele cu dizabilităţi pot presta bine, sub supraveghere, activităţi de grădinărit, curăţenie, ba chiar gătit sau croitorie. ”Le place să sape, să plivească, să ude plantele. Pot participa la acţiuni de igienizare a cursurilor de apă, a locurilor de agrement, la plantare de puieţi, servicii de curăţenie la domiciliu, la salubrizare în oraş”, a precizat Angelica Şuhan.

Cum personalul angajat în instituţiile de stat care se ocupă de asistenţa socială este insuficient, o modalitate identificată de participanţii la grupul de lucru a fost promovarea susţinută a voluntariatului, inclusiv în rândul liceenilor din oraş. ”La <Şcoala pentru Viaţă> avem voluntari care vin zilnic. Cu ei se poate acoperi lipsa de personal, mai ales pentru activităţile de socializare din centrele de profil. De Paşte şi de Crăciun toată lumea se implică, dar este nevoie de mai mult”, a arătat Elena Harasemiuc.

Directorul Colegiului Tehnic ”Laţcu Vodă” din Siret, Doina Puiu, a subliniat atitudinea pozitivă a liceenilor faţă de persoanele cu dizabilităţi şi multiplele lor iniţiative de a desfăşura activităţi împreună cu cei mai puţin favorizaţi de soartă. Profesoara consideră că acestea sunt premise bune pentru ca elevii de liceu să desfăşoare activităţi de voluntariat în centrele de ocrotire, dar iniţiativa trebuie să vină de la ei şi familiile lor, nu le poate fi impusă de şcoală.

Întrunirea de vineri, 22 mai a.c., a fost ultima a grupului de lucru din cadrul proiectului „Acces Plus - pentru o piaţă a muncii incluzivă”, care a avut ca scop reunirea unor profesionişti din organizaţii relevante din mediul privat şi public pentru identificarea unor modalităţi de îmbunătăţire a activităţii desfăşurate cu sau pentru persoanele vulnerabile şi familiile acestora şi de integrare a lor pe piaţa muncii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lipsa diplomelor de calificare, impediment major în integrarea profesională a oamenilor cu dizabilităţi.
 Vizualizări articol: 1483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lipsa diplomelor de calificare, impediment major în integrarea profesională a oamenilor cu dizabilităţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei