Peste 30 de poliţişti au descins, ieri dimineaţă, pe raza comunei Fântânele, efectuând percheziţii în 11 locaţii, care au vizat cinci suspecţi de contrabandă cu ţigări şi alcool de provenienţă extracomunitară.
Au fost vizaţi trei bărbaţi şi două femei, despre care anchetatorii au adunat date că vindeau, prin intermediul unor magazine mixte, ţigări aduse din Ucraina şi alcool, o parte tot de provenienţă extracomunitară, iar o parte fără nici un fel de etichetă, produs în condiţii ce urmează a fi stabilite în urma unor expertize de specialitate.
Poliţiştii au ridicat în urma acţiunii în jur de 1.000 de litri de alcool a cărui provenienţă nu a putut fi justificată, o cantitate mai mică de ţigări şi o sumă importantă de bani.
Poliţiştii au ridicat marfă fără acte evaluată la 100.000 de lei
În baza autorizaţiilor emise de Judecătoria Suceava, ieri, la ora 6.00, o coloană de maşini de poliţie a descins în locaţiile vizate.
„Au fost vizate mai multe persoane care, în perioada 2014-2015, au dezvoltat un mecanism infracţional având ca scop introducerea în ţară, transportul şi comercializarea frauduloasă de ţigarete şi alcool de contrabandă”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Anchetatorii i-au vizat în cadrul percheziţiilor pe Mihai Nazare, în vârstă de 42 de ani, din Băneşti, Maricica Miron, de 43 de ani, Marinela Smântână, tot de 43 de ani, Gheorghe Dobresenciuc, în vârstă de 48 de ani, toţi din Stamate, şi Toader Bidulac, în vârstă de 47 de ani, din Fântânele. Toţi au fost găsiţi şi ridicaţi pentru audieri.
Din locuinţele suspecţilor şi din două magazine au fost ridicate bunuri în valoare de aproximativ 100.000 de lei, a căror provenienţă nu a putut fi justificată.
Băuturi din gama „ultimul drum”, ridicate pentru a fi expertizate
Printre altele, anchetatorii au ridicat 698 de litri de alcool dublu rafinat ambalat în peturi de plastic de un litru şi cinci litri, 68 de litri de whisky, 229 de litri de votcă şi cinci litri de lichior şi coniac.
„Băuturile nu au putut fi justificate prin acte de provenienţă, având banderole fiscale extracomunitare sau fiind ambalate în recipiente neomologate şi neinscripţionate”, a explicat subcomisarul Ionuţ Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava. După cum am mai amintit, produsele din ultima categorie urmează să fi expertizate, în funcţie de ce conţin acestea existând posibilitatea ca suspecţii să se mai aleagă şi cu alte capete de acuzare.
Poliţiştii au mai confiscat în jur de 270 de pachete de ţigări de contrabandă. Dintr-unul din magazine, aflat în Stamate, poliţiştii au ridicat şi suma de 7.336 de lei. Conform poliţiei, banii erau ascunşi în spatele unui sertar al unui dulap din incinta magazinului mixt al firmei.
Cum funcţiona grupul infracţional, conform anchetatorilor
Conform anchetatorilor, cei cinci au dezvoltat un mecanism infracţional bine pus la punct. Bărbaţii sunt suspectaţi că facilitau introducerea în ţară şi transportul alcoolului şi ţigărilor, în timp ce femeile se ocupau de comerţul efectiv din magazine. Pentru a da o aparenţă de legalitate, în magazine erau aduse şi băuturi sau alte mărfuri achiziţionate legal, cu acte.
În timp ce anchetatorii ridicau marfa fără acte, una dintre suspecte s-a jurat că bunurile găsite nu erau pentru comerţ ci pentru cumătria unuia dintre fiii săi, care ar urma să aibă loc în această vară. Aceasta nu a ezitat chiar să-i invite pe poliţişti la cumătrie, spunându-le că „toţi suntem oameni”.
Bunurile vor fi evaluate de ANAF. Suspecţii, cercetaţi în stare de libertate
„Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii prejudiciului cauzat bugetului de stat ca urmare a neachitării taxelor de acciză”, a mai declarat subcomisarul Epureanu.
Toate bunurile ridicate urmează a fi evaluate de specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în funcţie de aceasta urmând a fi dispuse şi măsuri faţă de persoanele implicate. În această fază a anchetei toate cele cinci persoane sunt cercetate în stare de libertate.