Într-un cadru festiv, la Căminul Cultural din comuna Şerbăuţi, a avut loc ieri activitatea de închidere a proiectului „Mâini de aur”, care are ca scop să ducă mai departe tradiţiile şi meşteşugurile populare, proiect care a fost realizat de Graţiela Sanduleac, bibliotecar la Biblioteca Comunală Şerbăuţi. Zece eleve, cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani, de la şcolile gimnaziale din Şerbăuţi şi Călineşti, au realizat, cu multă muncă, într-un an şi jumătate, sub îndrumarea meşterilor populari Elena Iurciuc şi Silvia Maciuc, zece costume populare cu care au îmbrăcat zece păpuşi. Modelele care se regăsesc pe cămăşile populare cusute de cele zece eleve din Şerbăuţi şi Călineşti sunt vechi de aproape 40 de ani.
Colaborare, parteneri
Graţiela Sanduleac, de 11 ani bibliotecar la Biblioteca Comunală Şerbăuţi, ne-a spus că a realizat primul ei proiect, „Mâini de aur”, pentru îi place mult să coase. „Am dorit să le învăţ şi pe fetele de la şcolile din Şerbăuţi şi Călineşti să coase costume populare, la început pentru păpuşi, pentru că m-am gândit că este mai greu să facem de la început costume de dimensiuni normale. Am avut şi sprijinul Bibliotecii Bucovinei <I.G. Sbiera> din Suceava. Am încheiat parteneriate cu şcolile gimnaziale din Şerbăuţi şi Călineşti, am adunat zece eleve care îşi doresc să coase manual. Am avut alături de noi doi meşteri populari, Elena Iurciuc şi Silvia Maciuc, şi doi profesori, Roxana Dragomir şi Silvia Pauliuc”, ne-a spus Graţiela Sanduleac.
Cu ceva timp în urmă, comuna Şerbăuţi a intrat în Proiectul Biblionet – Lumea în Biblioteca mea, finanţat de Fundaţia Bill&Melinda Gates, implementat în România de organizaţia IREX. Colaborarea cu IREX, după cum ne-a spus bibliotecara Gabriela Sanduleac, s-a concretizat şi în finanţarea proiectului „Mâini de aur”.
„Cu cei 650 de euro pe care i-am primit pentru proiect am achiziţionat pânza, aţele, păpuşile şi toate materialele ce au fost necesare pentru confecţionarea costumelor tradiţionale. Albumul cu modele tradiţionale vechi de aproape 40 de ani ne-a fost pus la dispoziţie de meşterul popular Silvia Maciuc”, a completat bibliotecara.
Meşteri populari locali
Meşterul popular Silvia Maciuc ne-a povestit că a lucrat 38 de ani ca secretară la şcoala din Şerbăuţi, timp în care a realizat şi albumul cu modele vechi populare. „Am păstrat albumul şi am ales pentru costumele în miniatură modele din album. Eu mai lucrez costume populare pentru nepoţi, pentru cei din familie. Pentru mine este o relaxare atunci când fac costume populare. Pe parcursul proiectului, elevele au venit la mine şi le-am arătat cum se face un costum tradiţional. M-am simţit împlinită. Să-i ajut pe copii este cea mai mare plăcere a mea”, ne-a povestit Silvia Maciuc.
În proiectul „Mâini de aur” s-a implicat cu mare drag Elena Iurciuc, din Şerbăuţi, care împodobeşte cămăşile tradiţionale cu mii de mărgele colorate, devenind în ultimii ani vestită în zonă pentru operele care îi ies din mâini. Meşteşugul de împodobire a pânzei albe, din bumbac, ţesută „de casă” (de bătrânele satului), cu mărgele şi fire colorate „l-a furat” de la bunica ei din Calafindeşti. De această dată, Elena Iurciuc le-a învăţat pe cele zece eleve din Şerbăuţi şi Călineşti să coase cămăşi în miniatură.
„Împreună cu doamna bibliotecară Sanduleac amcumpărat pânza, materialele necesare lucrului, le-am explicat elevelor cum se foloseşte aţa, cum se combină culorile. Eu am tăiat pânza, eu le-am croit, eu le-am pus fetelor acul în mână. Nu a fost uşor. Fetelor le-a plăcut această muncă. Din mai multe fete cu care a început proiectul, au rămas zece fete până la final. Le-am explicat cum se coase, să fie totul perfect. Trebuie respectate nişte reguli”, ne-a mai spus Elena Iurciuc.
“Am şi plâns când a fost greu, dar la final am plâns de bucurie când am văzut ce frumoase au ieşit”
Graţiela Sanduleac ne-a povestit că modelele alese pentru cămăşile populare au fost dificile, dar foarte frumoase. La începutul proiectului, ea a lucrat cu elevele o dată pe săptămână, câte trei, patru ore, după terminarea cursurilor, dar spre finalul proiectului participanţii s-au întâlnit mult mai des, pentru ca totul să iasă perfect.
„Nu a fost uşor. Am şi plâns când a fost greu, dar la final am plâns de bucurie când am văzut ce frumoase au ieşit. Eu nu mă opresc aici. Fetele au prins drag de lucrul manual şi vreau să ducem tradiţia mai departe. La Şerbăuţi se poartă costumele populare. Vreau să facem, tot cu copiii, şi alte proiecte. Încercăm să vindem aceste păpuşi cu 500 de lei fiecare, iar cu banii adunaţi putem să cumpărăm materiale pentru a face alte costume populare, alte parteneriate. Vreau să organizez permanent activităţi cu copiii de la şcoală şi cu meşterii din comunitate”, ne-a mai spus iniţiatoarea proiectului „Mâini de aur”.
Fete cu „mâini de aur”
Cele zece fete care au realizat costumele populare în miniatură sunt: Ionela Clara Maciuc, din clasa a VII-a, Ana Maciuc, clasa a VI-a, Andreea Ciobanu, clasa a V-a, Ioana Orobeţ, clasa a VIII-a, Andreea Diaconescu, clasa a VII-a, Ioana Tanasiciuc, clasa a VIII-a, Ana Maria Petruţă, clasa a VII-a, Ionela Tanasiciuc, clasa a VIII-a, Alexandra Stremciuc, clasa a VII-a, şi Sânziana Sanduleac, clasa a VI-a.
Eleva Ionela Clara Maciuc ne-a spus că modelul pe care l-a realizat pe cămaşa în miniatură este modelul original de pe cămaşa pe care o poartă ea, cămaşă cusută de bunica ei. „A fost dificil, pentru că este un model migălos. Foarte greu a fost să cos florile şi puţin mai greu a fost şi când am pus mărgelele. Bunica m-a ajutat la fustă, pentru că pe catifea este dificil să lucrezi”, ne-a spus Ionela.
Colega ei, Ana Maciuc, ne-a spus că a fost încântată să participe la acest proiect „pentru că îmi place să port costumul popular şi am fost încântată să învăţ să cos. Mi-am propus să îmi cos şi mie o cămaşă populară”.
Alexandra Stremciuc ne-a destăinuit că uneori chiar a vrut să renunţe, „dar când am văzut că din mâinile mele poate să iasă ceva frumos am continuat. Îmi place să cos şi nu am vrut să renunţ”. La final, elevele talentate au primit diplome şi cărţi din partea organizatorilor.
Program artistic
Proiectul „Mâini de aur” s-a încheiat la Căminul Cultural din Şerbăuţi cu un program artistic format din mai multe momente: „La Şezătoare” (la care au participat 20 de copii din clasele V-VIII de la Şcoala Gimnazială Şerbăuţi, instructori prof. Roxana Dragomir şi Tatiana Baciu); dansuri populare interpretate de elevii clasei a V-a de la Şcoala Gimnazială Şerbăuţi (instructor înv. Angelica Maciuc); Şcoala Gimnazială Călineşti a fost reprezentată de grupul vocal Nadiia (Speranţa), care a interpretat cântece ucrainene (instructor prof. Loredana Mândrişteanu).