Cei aproximativ 200 de angajaţi ai Primăriei Rădăuţi vor fi lăsaţi fără salarii cel puţin încă o săptămână. Asta deoarece nici în şedinţa de ieri Guvernul României nu a luat vreo decizie pentru rezolvarea problemelor apărute în acest municipiu, care de circa trei săptămâni nu mai este condus de nimeni. Reamintim că municipiul Rădăuţi nu mai are primar, Consiliu Local, viceprimar şi nici un secretar al primăriei, activitatea acestei instituţii fiind blocată aproape în totalitate. Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, ne-a declarat că a fost informat că în şedinţa de ieri a Guvernului României „s-a discutat intens” despre problema de la Primăria Rădăuţi, însă luarea unei soluţii a fost programată pentru săptămâna viitoare, în condiţiile în care una dintre propuneri pentru deblocarea situaţiei ar putea fi neconstituţională.
„Este vorba despre o soluţie prin care eu ca prefect să desemnez o persoană care să deblocheze situaţia de la Rădăuţi din punctul de vedere al ordonatorului de credite care să poată efectua plăţile. Această propunere nu a fost agreată de Ministerul Justiţiei, existând suspiciuni de neconstituţionalitate, motiv pentru care se va solicita o opinie şi din partea Curţii Constituţionale”, a spus Constantin Harasim.
Reamintim că prefectul a anunţat la începutul acestei săptămâni că una dintre propunerile vehiculate în ultimul timp, şi anume ca primăria să fie condusă de un administrator numit din compartimentul juridic al Prefecturii Suceava, este considerată neconstituţională de Ministerul Justiţiei, având în vedere că „funcţia de primar este aleasă şi nu poate fi numită”.
În lipsa unei decizii pentru deblocarea municipiului Rădăuţi, salariaţii vor mai sta cel puţin o săptămână fără salarii, situaţia acestora devenind pe zi ce trece din ce în ce mai disperată. Fără salarii rămân peste 200 de salariaţi ai primăriei şi salariaţii din două instituţii din subordinea acesteia, Casa de Cultură şi Clubul Sportiv Municipal. De asemenea, în lipsa unui ordonator principal de credite, Primăria Rădăuţi nu mai poate să achite cheltuielile pe care municipalitatea le are, cele mai importante fiind cele cu utilităţile primăriei, dar şi cu iluminatul public al oraşului.
Salariaţii vor să meargă în audienţă la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
Nemulţumiţi că nu şi-au luat salariile de aproape două săptămâni, dar şi de faptul că nu s-a luat încă nici o hotărâre pentru deblocarea municipiului, angajaţii Primăriei Rădăuţi vor să plece la Bucureşti pentru a intra în audienţă la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Şefa Serviciului financiar contabil din cadrul Primăriei Rădăuţi, Camelia Romencu, ne-a declarat ieri că vinerea aceasta, mai mulţi angajaţi ai primăriei vor merge la prefectul judeţului, Constantin Harasim, pentru a-l ruga pe acesta să le faciliteze o audienţă la Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice. „Oamenii încep să fie nemulţumiţi, dar continuă totuşi să vină la muncă pentru că nu e un lucru care să se întâmple din cauza noastră”, a spus Camelia Romencu. Ea a adăugat că decizia de a pleca la Bucureşti a fost luată de mai mulţi angajaţi ai primăriei, decişi să-şi susţină cauza direct la Guvern.
(21 mai 2015, 11:49:31
Apăi am stat Io* strâmb și m-am gândit drept cum să îmbrac Pălitura de stat într-o formă oarecum constituțională.
Din start am pornit de la premisa că AUTORITATEA STATALĂ este dizolvată în Rădăuți.
Atunci, vidul de putere și vidul legislativ poate fi ocupat de ceea ce se numește Autonomia decizională a comunității locale dublată de inițiativă cetățenească.
Astfel încât, se poate proceda astfel:
1. Se adună semnături de la cetățenii Rădăuțiului, astfel încât să se organizeze, de exemplu în data de 28 iunie 2015, un referendum local având ca unică întrebare:
„Sunteți de acord ca în data de 28 iunie să se organizeze în municipiul Rădăuți alegeri anticipate pentru constituirea unui nou Consiliu local?”
În aceeași dată cu prezentarea la referendum, votanții se prezintă și la turul de alegeri anticipate, organizat ÎN ACEEAȘI ZI CU REFERENDUMUL.
La sfârșitul zilei se centralizează rezultatul referendumului.
Dacă referendumul este valid, atunci se desface urna cu buletinele de vot pentru CL și se stabilește rezultatul acestor alegeri anticipate VALIDATE PRIN REFERENDUM.
Acum mai sunt de pus la punct câteva amănunte tehnice:
Pentru a nu da prilej de contestare ulterioară, aceste operațiuni electorale se desfășoară în deplină conformitatea cu Legea 67/2004, respectiv Legea 3/2000, cu completările și modificările ulterioare.