Doi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au descins, ieri dimineaţă, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, într-un dosar penal de evaziune fiscală în organizarea concursurilor de matematică "Arhimede".
Directorul liceului, profesorul de matematică Dan Popescu, a fost audiat preţ de patru ore, acesta având calitatea de martor în dosarul care vizează concursurile şcolare "Arhimede" susţinute din 2006 şi până în prezent. Acesta este membru al Asociaţiei "Arhimede", acuzată de evaziune fiscală de3,14 milioane de euro, anchetatorii susţinând că asociaţia care organiza concursul ar fi încasat taxe de participare de la elevi fără să plătească impozite.
Directorul colegiului a explicat că i-au fost solicitate şi că a pus la dispoziţia poliţiştilor toate documentele care vizau organizarea acestor concursuri.
„Poliţia Capitalei a declanşat o anchetă în urma unei sesizări bănuiesc, iar eu, în calitate de colaborator şi membru al Asociaţiei, am organizat anual acest concurs la Suceava. Din punctul meu de vedere nu sunt ilegalităţi. Concursul s-a desfăşurat în baza unui protocol dintre Ministerul Educaţiei şi Asociaţia <Arhimede>. Problema cea mai spinoasă este cea a taxelor. Din decembrie există un ordin de ministru care spune că aceste concursuri cu taxă nu se vor mai organiza în şcoli. Anul acesta, eu am ţinut acest concurs fără a percepe nici o taxă. Până în 2014, eu m-am ocupat de organizare, iar o altă comisie s-a ocupat de taxe. Taxa de participare era între 20 şi 25 de lei, iar un membru al comisiei era însărcinat să le colecteze”, a declarat Dan Popescu, după vizita celor doi poliţişti. Oamenii legii nu au ridicat nici un document din biroului directorului liceului.
Acţiunea de la Suceava este doar o mică parte dintr-un dosar foarte amplu. Ieri dimineaţă au avut loc 80 de percheziţii în Bucureşti şi în alte opt judeţe, printre care Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu, Suceava şi Buzău, în dosarul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese. Poliţiştii îi suspectează pe cei percheziţionaţi că au organizat concursuri şcolare, şi-au însuşit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reţinut şi vărsat la bugetul de stat impozitele cu reţinere la sursă şi au înregistrat în contabilitatea fundaţiilor cheltuieli fictive.