Agonia societăţii de termoficare din Suceava se mai prelungeşte cu o lună. Judecătorul sindic de la Tribunalul Suceava a acordat un nou termen, pe data de 16 iunie, în dosarul în care se judecă insolvenţa Termica. După decizia din urmă cu câteva zile, când Curtea de Apel Suceava a admis apelul societăţii ACET referitor la confirmarea planului de reorganizare de la Termica, societatea de termoficare a fost condamnată la deces. Ieri, judecătorul sindic trebuia să dea verdictul final privind intrarea în faliment, numai că a mai acordat un termen. Decizia a fost motivată de faptul că judecătorul sindic doreşte să cunoască motivarea prin care colegii săi magistraţi au respins planul de reorganizare al SC Termica SA Suceava.
În acest fel, societatea de termoficare va mai funcţiona cel puţin până la mijlocul lunii iunie, urmând ca în funcţie de soluţia judecătorului sindic să se treacă sau nu la vânzarea la bucată a bunurilor SC Termica SA.
Un litigiu privind suma de 93,3 milioane de lei, strămutat la Curtea de Apel Cluj
Un alt proces între Primăria Suceava şi administratorii judiciari de la Termica, care priveşte colosala sumă de 93,3 milioane de lei (933 de miliarde de lei vechi), a fost strămutat luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, acest proces nu se va mai derula la Curtea de Apel Suceava, ci la Curtea de Apel Cluj.
Dosarul are la bază o acţiune înaintată de administratorul judiciar al SC Termica SA, firma MGA Insolvency, şi are în spate nota de compensare nr. 75 din 31 martie 2010 şi despre care atât reprezentanţii Fiscului, cât şi administratorii judiciari consideră că s-a făcut în mod eronat.
La acea dată, între Primărie şi Termica s-a realizat compensarea sumei de 70 de milioane de lei (700 de miliarde de lei vechi). Această sumă era datorată de municipiul Suceava către SC Termica SA cu titlu de subvenţie pentru perioada 2006-2009 pentru producerea, furnizarea, distribuţia şi transportul agentului termic în municipiul Suceava. Compensarea urma să se realizeze cu aceeaşi sumă, 70 milioane de lei, datorată de SC Termica SA către municipiul Suceava ca urmare a reducerii capitalului social al SC Termica SA conform HCL 340 din 22 decembrie 2009 a Consiliului Local Suceava. Suma totală calculată ca prejudiciu în acest caz a fost stabilită la 93,3 milioane de lei.
(20 mai 2015, 11:54:10
La Termica este o problema de sistem, a sistemului de termoficare distrus de edilul Sucevei. Salariatii care au asigurat atatia ani utilitatile vitale in municipiu trebuiau sa beneficieze de salarii compensatorii si de ordonanta de guvern la disponibilizare. Seria trecuta de disponibilizati nu au primit ajutorul primarului asa cum li s-a promis inainte de disponibilizare de catre edil, salariatii fiind nevoiti sa-si ceara drepturile prin mitinguri de protest, demersuri scrise si delegatii la prefectura, ministerele implicate si guvern. Intr-un tarziu, cu chiu cu vai, problema s-a rezolvat la guvern in sensul ca salariatii si-au primit drepturile legale, insa si-au pierdut increderea in edil, care a promis si apoi a uitat de promisiune, obiectivul sau fiind falimentarea Termica.