Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 19 mai 2015 - Anul XX, nr. 113 (5925)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Restructurare

Termica trimite acasă aproape o sută de salariaţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un nou val de disponibilizări vine peste salariaţii societăţii de termoficare a Sucevei, din care aproape o sută vor fi trimişi în şomaj în perioada următoare.

Decizia de restructurare a Termica SA Suceava a fost luată ieri, într-o şedinţă de îndată a acţionarului unic, Consiliul Local Suceava, convocată la solicitările celor care au asigurat zeci de ani la rând căldura şi apa caldă populaţiei municipiului.

„La Termica este o problemă de sistem, să încercăm şi noi să nu lăsăm aceşti oameni pe drum. Decizia pe care o luăm astăzi nu afectează deloc financiar Primăria Suceava, de aceea vă rog să o aprobaţi, pentru ca aceşti oameni care merg în şomaj să poată beneficia de venituri de completare de la Guvern”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care a convocat şedinţa de ieri, de la ora 15.00.

Cauza celor de la Termica a beneficiat de susţinerea mai multor consilieri locali, din cei 14 care au dat curs invitaţiei de a fi prezenţi, cu toate că au fost chemaţi cu doar câteva ore înainte.

„Aceşti oameni au servit populaţia Sucevei atâţia ani, acum au nevoie de acest acord pentru a beneficia de nişte compensări financiare de la Guvern”, a spus preşedintele de şedinţă, Adrian Arămescu, în vreme ce consilierul Cornel Grosar, care a lucrat anterior la Termica, a venit cu o serie de completări :„Prin votul nostru putem da o şansă unor oameni care au rămas total fără speranţe, pentru că nu mai au nici contract colectiv de muncă, prin care să li se acorde beneficii precum colegilor lor disponibilizaţi în alţi ani”.

Cei 94 de salariaţi care urmează să fie disponibilizaţi de la Termica nu vor beneficia de plăţi compensatorii, în funcţie de vechimea în muncă, aşa cum prevedea contractul colectiv de muncă, care între timp a expirat şi nu a mai fost înnoit. Tocmai de aceea sindicatele de acolo încearcă să obţină venituri de completare de la Guvern, pe lângă ajutorul de şomaj la care au dreptul legal.

 

Disponibilizare în două tranşe

Conform planului de disponibilizare prezentat aleşilor locali suceveni, numărul angajaţilor de la Termica va fi redus în două tranşe – cu 60 de oameni în prima tranşă şi încă 34 în a doua.

Astfel, din totalul de 264 de salariaţi, câţi are Termica în prezent, vor mai rămâne 170.

Cifra a ridicat semne de întrebare din partea viceprimarului Lucian Harşovschi, în condiţiile în care, prin caietul de sarcini al licitaţiei de termoficare a Sucevei, noua societate de termoficare este condiţionată să preia 157 de salariaţi de la Termica.

„Termica va continua să existe până la radiere, chiar de va veni falimentul. Pentru a fi gestionat patrimoniul acesteia sunt necesari nişte oameni. Nu se poate pune lacătul şi gata. Diferenţa de 13 salariaţi rămân la CET pe activitatea de valorificare active”, a explicat administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu.

Falimentul Termica ar putea fi pronunţat chiar astăzi, când este programată o nouă înfăţişare în faţa judecătorului sindic.

Dacă falimentul s-ar fi pronunţat înainte de planul de disponibilizare aprobat ieri de către toţi consilierii prezenţi la şedinţă, cei 94 de salariaţi ar fi fost trimişi acasă fără nici o speranţă de a mai primi vreun leu în plus pe lângă ajutorul de şomaj.

În baza deciziei de ieri a CL, cu sprijinul Prefecturii Suceava, aceştia ar putea fi prinşi în anexa cu veniturile de completare oferite de Guvern, ceea ce le-ar mai „îndulci” puţin amarul pierderii locului de muncă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termica trimite acasă aproape o sută de salariaţi.
 Vizualizări articol: 2421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Termica trimite acasă aproape o sută de salariaţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(19 mai 2015, 13:34:25
La Termica este o problema de sistem, a sistemului de termoficare distrus de edilul Sucevei. Salariatii care au asigurat atatia ani utilitatile vitale in municipiu trebuiau sa beneficieze de salarii compensatorii si de ordonanta de guvern la disponibilizare. Seria trecuta de disponibilizati nu au primit ajutorul primarului asa cum li s-a promis inainte de disponibilizare de catre edil, salariatii fiind nevoiti sa-si ceara drepturile prin mitinguri de protest, demersuri scrise si delegatii la prefectura, ministerele implicate si guvern. Intr-un tarziu, cu chiu cu vai, problema s-a rezolvat la guvern in sensul ca salariatii si-au primit drepturile legale, insa si-au pierdut increderea in edil, care a promis si apoi a uitat de promisiune, obiectivul sau fiind falimentarea Termica.
2.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(19 mai 2015, 13:36:25
Faptuitorii anuntatului faliment de la Termica n-au scrupule... La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate de la Termica, pe cale de a intra in faliment, agreat de edil, debransat, cu centrala de apartament, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai sperau ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Acesta, specialist in frigotehnica, a avut si are un post caldut la distributia agentului termic in Suceava dar i-a convenit sa se incalzeasca mai bine si mai ieftin cu centrala de apartament si acum umbla pe la presedintele ANRSC, Doru Ciocan dupa o autorizare provizorie, pentru a ocupa un loc la fel de caldut la firma noua Transagent, chiar daca locuitorii Sucevei racordati la sistemul de termoficare centralizata vor fi incurcati din nou. Acest domn nu are curajul sa se rebranseze. Pacat ca astfel de oameni au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala astfel de oameni au strans si mai strang averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat.
3.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(19 mai 2015, 13:37:38
Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc... 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc...). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum prin infiintarea unei noi societati, TRANSAGENT sau THERMONET care nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice, enumerate mai sus, pentru a obtine licenta de transport, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
4.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(19 mai 2015, 13:38:51
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete si cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale. Termica a avut personal foarte competent dar acolo a condus/consiliat un grup care nu dadeau nici un raport anual asa cum fac firmele cu capital public din tarile civilizate, care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei nu este rezolvata si este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.
5.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(19 mai 2015, 13:39:45
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii, mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie, doctor in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Aceste probleme nu se pot rezolva prin articole de ziar si populism ieftin. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem concurential.
6.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(19 mai 2015, 13:40:53
Licitatia pentru concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece inafara de Termica, nimeni, nici Transagent, nici Thermonet si nici Bioenergy, nici alt competitor nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile complexe de transport a energiei termice, statia de 110 KV, sa pria personal autorizat pentru astfel de instalatii, etc...de la Termica. Practic, inafara de Termica nimeni nu mai poate obtine licenta pentru transportul energiei termice, ca nu detin respectivele instalatii de transport, ca nu au cu ce face transportul energiei termice. Dupa mult doritul faliment al Termicii de catre unii, valoarea de piata a instalatiilor complexe de transport a energiei termice amintite va creste si mai mult, falimentara Termica daca va fi exclusa din competitie, isi va vinde pielea scump, in sensul ca va cere un pret foarte mare pe aceste instalatii iar primaria va fi obligata sa le cumpere, in final avand de pierdut toti locuitorii Sucevei.
7.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(19 mai 2015, 13:41:50
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc... De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta si locuitorii racordati la sistemul centralizat dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
8.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(19 mai 2015, 13:42:57
Sistemul de termoficare din Suceava a ajuns intr-o situatie foarte grava si pare sa fie distrus/dezorganizat cu buna stiinta . Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si la Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, repet, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, nu incredintari sau negocieri directe, are mari avantaje tehnico – economice.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Știucă umplută mănăstirește "Dumnezeul marilor si al oceanelor" a suflat har asupra promontoriului dintre cer si mare. Asa a aparut, nu dupa multa truda, manastirea asezata nefiresc pe un petic de pamant ce se pravaleste amenintator in valurile marii.Dupa ce treci de... Citeşte