Un nou val de disponibilizări vine peste salariaţii societăţii de termoficare a Sucevei, din care aproape o sută vor fi trimişi în şomaj în perioada următoare.
Decizia de restructurare a Termica SA Suceava a fost luată ieri, într-o şedinţă de îndată a acţionarului unic, Consiliul Local Suceava, convocată la solicitările celor care au asigurat zeci de ani la rând căldura şi apa caldă populaţiei municipiului.
„La Termica este o problemă de sistem, să încercăm şi noi să nu lăsăm aceşti oameni pe drum. Decizia pe care o luăm astăzi nu afectează deloc financiar Primăria Suceava, de aceea vă rog să o aprobaţi, pentru ca aceşti oameni care merg în şomaj să poată beneficia de venituri de completare de la Guvern”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care a convocat şedinţa de ieri, de la ora 15.00.
Cauza celor de la Termica a beneficiat de susţinerea mai multor consilieri locali, din cei 14 care au dat curs invitaţiei de a fi prezenţi, cu toate că au fost chemaţi cu doar câteva ore înainte.
„Aceşti oameni au servit populaţia Sucevei atâţia ani, acum au nevoie de acest acord pentru a beneficia de nişte compensări financiare de la Guvern”, a spus preşedintele de şedinţă, Adrian Arămescu, în vreme ce consilierul Cornel Grosar, care a lucrat anterior la Termica, a venit cu o serie de completări :„Prin votul nostru putem da o şansă unor oameni care au rămas total fără speranţe, pentru că nu mai au nici contract colectiv de muncă, prin care să li se acorde beneficii precum colegilor lor disponibilizaţi în alţi ani”.
Cei 94 de salariaţi care urmează să fie disponibilizaţi de la Termica nu vor beneficia de plăţi compensatorii, în funcţie de vechimea în muncă, aşa cum prevedea contractul colectiv de muncă, care între timp a expirat şi nu a mai fost înnoit. Tocmai de aceea sindicatele de acolo încearcă să obţină venituri de completare de la Guvern, pe lângă ajutorul de şomaj la care au dreptul legal.
Disponibilizare în două tranşe
Conform planului de disponibilizare prezentat aleşilor locali suceveni, numărul angajaţilor de la Termica va fi redus în două tranşe – cu 60 de oameni în prima tranşă şi încă 34 în a doua.
Astfel, din totalul de 264 de salariaţi, câţi are Termica în prezent, vor mai rămâne 170.
Cifra a ridicat semne de întrebare din partea viceprimarului Lucian Harşovschi, în condiţiile în care, prin caietul de sarcini al licitaţiei de termoficare a Sucevei, noua societate de termoficare este condiţionată să preia 157 de salariaţi de la Termica.
„Termica va continua să existe până la radiere, chiar de va veni falimentul. Pentru a fi gestionat patrimoniul acesteia sunt necesari nişte oameni. Nu se poate pune lacătul şi gata. Diferenţa de 13 salariaţi rămân la CET pe activitatea de valorificare active”, a explicat administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu.
Falimentul Termica ar putea fi pronunţat chiar astăzi, când este programată o nouă înfăţişare în faţa judecătorului sindic.
Dacă falimentul s-ar fi pronunţat înainte de planul de disponibilizare aprobat ieri de către toţi consilierii prezenţi la şedinţă, cei 94 de salariaţi ar fi fost trimişi acasă fără nici o speranţă de a mai primi vreun leu în plus pe lângă ajutorul de şomaj.
În baza deciziei de ieri a CL, cu sprijinul Prefecturii Suceava, aceştia ar putea fi prinşi în anexa cu veniturile de completare oferite de Guvern, ceea ce le-ar mai „îndulci” puţin amarul pierderii locului de muncă.
(19 mai 2015, 13:34:25