Câţiva kilometri de conducte de termoficare şi staţia de pompe, care fac posibilă furnizarea apei calde şi căldurii în cele peste 20.000 de locuinţe din municipiul Suceava, racordate la sistemul centralizat de termoficare, sunt miza negocierilor care încep astăzi la sediul Primăriei Suceava.
Comisia de negociere stabilită de Consiliul Local are misiunea de a obţine aceste conducte şi instalaţii de utilităţi la un preţ cât mai convenabil, mai ales că acestea fac parte din patrimoniul Termica, societate a Consiliului Local Suceava.
„O parte din instalaţiile de transport şi distribuţie sunt în patrimoniul Termica. Chiar dacă noi suntem acţionarii şi proprietarii societăţii de termoficare, statutul de insolvenţă a Termica ne pune într-o situaţie delicată şi anormală, aceea ca, până la urmă, să ne cumpărăm propriile instalaţii. Se pare că nu există altă soluţie ”, a precizat Ion Lungu, primarul Sucevei.
În cazul în care serviciul de termoficare va fi atribuit unui nou operator, prin licitaţia din data de 29 iunie, bunurile aparţinând domeniului public al municipiului Suceava trebuie completate cu unele bunuri aflate în patrimoniul Termica, absolut necesare desfăşurării activităţii de către viitorul prestator. Situaţia este aceeaşi şi în cazul în care nou înfiinţata societate de termoficare a municipalităţii, Transagent, va trebui să preia temporar activitatea Termica, în caz de intrarea în faliment a acesteia nu îi va mai permite să asigure acest serviciu public sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat.
Tocmai de aceea, în paralel cu negocierile pentru instalaţii, municipalitatea şi Transagent fac demersurile necesare pentru obţinerea licenţei ANRSC, ceea ce s-ar putea concretiza în aproximativ două săptămâni.
(19 mai 2015, 13:47:40