Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 19 mai 2015 - Anul XX, nr. 113 (5925)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Proiect european în impas

Osemintele omeneşti dezgropate în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” trebuie reînhumate pe vechile amplasamente

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Osemintele omeneşti dezgropate cu prilejul lucrărilor efectuate în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” din municipiul Suceava trebuie reînhumate pe vechile amplasamente.

 

Câteva probleme care impun „mici modificări” de proiect

Vizita la Suceava a Preasfântului Episcop al Eparhiei Armene din România, Datev Hagopian, a adus în atenţia părţilor implicate în derularea proiectului - care vizează „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI, aflate în Patrimoniul Naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul clopotniţă> şi <Biserica Sf. Simion din Suceava>”, (proiect cu o valoare totală de 6.434.683,72 de lei, finanţat majoritar cu fonduri europene) - câteva probleme care impun „mici modificări” de proiect.

Înaltul ierarh, care a văzut la faţa locului suprafaţa decopertată pe care s-a turnat deja fundaţia şi înaintează construcţia din piatră a viitorului punct de informare, suprafaţă pe care au fost săpate mai multe morminte şi care trebuie extinsă pentru alte amenajări (platformă pentru procesiuni în aer liber, trotuare, parcare...), şi-a exprimat o serie de nemulţumiri, subliniind cu precădere faptul că „potrivit canoanelor Bisericii Armene, strămutarea de oseminte omeneşti este interzisă”.

 

Solicitare oficială pentru luarea unor măsuri de remediere a situaţiei

PS Datev Hagopian, însoţit de pr. vicar Radu Horga, a discutat în limba franceză (având alături un traducător), în prezenţa dr. Ioan Foit, preşedintele Uniunii Armenilor din România - Filiala Suceava, cu preotul paroh al Bisericii Armene din Suceava, Torkom Mandalian, şi cu părintele Constantin Ciupu, păstorul Parohiei Ortodoxe „Sf. Simion”, cu arheologul dr. Ion Mareş (care realizează descărcarea arheologică a zonei) şi cu reprezentanţii firmelor de construcţii care efectuează lucrările.

Ca urmare a acestor discuţii (care s-au purtat atât la faţa locului, în cimitirul Bisericii „Sf. Simion”, dar şi la firma Regional Consulting şi la sediul UAR - Filiala Suceava), pr. Torkom Mandalian a redactat o scrisoare prin care solicită oficial beneficiarului proiectului (Parohia Ortodoxă Română „Sf. Simion” din Suceava) să ia imediat, „dar nu mai mult de 5 zile de la primirea acestei notificări”, „toate măsurile” pentru remedierea situaţiei.

 

„Să opriţi orice fel de lucrare în zona în care s-au găsit oseminte...”

Notificarea cuprinde cinci puncte prin care se solicită următoarele:

1. Sondarea terenului din curtea bisericii pentru delimitarea precisă a spaţiului;

2. Reînhumarea osemintelor pe vechile amplasamente;

3. Introducerea în cadrul proiectului a vechiului cimitir armenesc şi marcarea ca atare a acestuia;

4. Reproiectarea „platformei procesiune” astfel încât să ocolească vechiul cimitir sau, în situaţia în care nu este posibil, realizarea unei alei de legătură între biserică şi punctul de informare;

5. Notificare către Arhiepiscopia Bisericii Armene din România că se realizează înhumarea, deoarece conform canoanelor Bisericii Armene este obligatorie resfinţirea cimitirului.

Scrisoarea se încheie cu rugămintea „să opriţi orice fel de lucrare în zona în care s-au găsit oseminte, urmând ca arhitectul proiectului să găsească o soluţie pentru ca această zonă să fie ocolită şi marcată corespunzător”.

 

„Din cimitirele noastre din Suceava parcă sunt gonite pietrele funerare ale strămoşilor noştri”

Dr. Ioan Foit, preşedintele UAR - Filiala Suceava, spune că membrii comunităţii armene sunt mâhniţi că mormintele strămoşilor lor sunt săpate şi mutate din locurile de veci. Printr-o scrisoare expediată în luna martie la Bucureşti, membrii comunităţii armenilor suceveni îşi manifestau indignarea că nu au fost consultaţi cu privire la lucrările efectuate în cimitir, „neavând ştiinţă despre demararea acestui proiect”.

În preajma sărbătorilor pascale, membrii comunităţii armene sucevene s-au adresat PS Datev Hagopian exprimându-şi speranţa că înaltul ierarh se va implica pentru rezolvarea situaţiei.

„Asistăm cu tristeţe şi ne cuprinde neputinţa când vedem că simbolurile comunităţii noastre se scufundă pe zi ce trece!... Din cimitirele noastre din Suceava parcă sunt gonite pietrele funerare ale strămoşilor noştri”, scriau ei.

 

Se poartă discuţii pentru a se găsi „soluţia tehnică potrivită” pentru ca proiectul să continue

Arheologul dr. Ion Mareş spune că este bine că se clarifică situaţia „reînhumării osemintelor într-o zonă marcată, în care acestea să fie protejate”.

Săpăturile efectuate în mai multe etape în cimitirul Bisericii „Sf. Simion” au scos la iveală circa 130 de morminte, nivelul de decopertare de secol XVII aducând totodată dovezi că zona a fost locuită înainte de a avea destinaţie de cimitir.

„Toate mormintele au fost numerotate, s-au făcut schiţe de amplasament şi fotografii - spune dr. Ion Mareş - aşa că osemintele pot fi reînhumate pe amplasamentele în care au fost găsite”.

Contactat telefonic, preotul Constantin Ciupu a spus că se poartă discuţii cu reprezentaţii Bisericii Armene şi cu realizatorii proiectului pentru a se găsi „soluţia tehnică potrivită” pentru ca proiectul să continue.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Osemintele omeneşti dezgropate în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” trebuie reînhumate pe vechile amplasamente.
 Vizualizări articol: 2134 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
Osemintele omeneşti dezgropate în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” trebuie reînhumate pe vechile amplasamente4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Știucă umplută mănăstirește "Dumnezeul marilor si al oceanelor" a suflat har asupra promontoriului dintre cer si mare. Asa a aparut, nu dupa multa truda, manastirea asezata nefiresc pe un petic de pamant ce se pravaleste amenintator in valurile marii.Dupa ce treci de... Citeşte