Cazul bebeluşului născut mort, vineri, 15 mai a.c., după o sarcină fără probleme, la maternitatea spitalului din Gura Humorului, este anchetat de poliţie. Părinţii copilului, Ciprian şi Ana-Maria Creţu, şi bunica maternă, Rariţa Troia, acuză personalul medical că nu s-a ocupat corespunzător de Ana-Maria pentru că au văzut-o ”că e mai brunetă” şi din vina lor ar fi murit copilul. Ciprian Creţu susţine că vineri seară soţia sa a născut pe un pat din spital, după ce asistentele au zdruncinat-o şi au apăsat-o pe burtă. Femeia, în vârstă de 24 de ani, a adus pe lume un băiat care însă nu a început să respire. „Era vânăt tot copilul. Au tras de ea în ultimul hal. Copilul era sănătos perfect în burta mamei, cum să moară? De ce nu a venit doamna doctor Gemănaru, de ce nu au trimis-o cu ambulanţa la Suceava, de ce au aşteptat până în ultima clipă? De ce nu i-au făcut cezariană, de ce au lăsat-o să se chinuie? Au atâta aparatură acolo şi nu pot salva un copil?”, întreabă Ciprian Creţu. Mama Anei-Maria Creţu, care a fost chemată de asistente în sala de naşteri, ne-a declarat că fiica ei ”nu a fost băgată în seamă de doctori şi de asistente, care vorbeau la telefon şi nu i-au dat nici o gură de apă; cu perfuzia în mână s-a dus la baie, a căzut de pe masa de naşteri pentru că asistenta vorbea la telefon, în loc să aibă grijă de ea”. Rariţa Troia a evitat, însă, să ne spună care a fost motivul pentru care a fost invitată de personalul medical în sala de naşteri. Familia Creţu mai are acasă o fetiţă de 6 ani, născută cu 3,6 kg, pe cale naturală şi spune că a aşteptat cu mare nerăbdare să li se nască şi fiul. ”Fetiţa are probleme, dar s-a născut normală. Convulsiile le-a căpătat după naştere. Copilul ăsta, mai ales că era şi băiat, ni l-am dorit amândoi”, a mai spus Ciprian Creţu.
Medic: ”Țipa îngrozitor, şi-a scos perfuzia, a refuzat oxigenul şi orice administrare de medicamente pe venă”
De partea cealaltă, directorul medical, dr. Doru Mălăncrăveanu, care era de gardă în seara de vineri şi a fost chemat, în jurul orei 19.20, de asistentele de la sala de naşteri, să vadă pacienta şi copilul, ne-a declarat, ieri, că a făcut tot ce era omeneşte posibil pentru resuscitarea fătului. Deşi protocolul medical îl obliga să efectueze manevre de resuscitare timp de 10 minute, dr. Mălăncrăveanu spune că a făcut asta mai bine de 50 de minute, inclusiv masaj cardiac şi administrare de adrenalină. ”Mi-a fost foarte greu să spun să oprim resuscitarea. Era un copil frumos, bine dezvoltat. Îţi venea să plângi când te uitai la el şi să-i spui <Respiră odată!>. M-a marcat acest caz”, a spus medicul chirurg. La ora 21.23 copilul a fost declarat mort. În opinia doctorului, principala problemă a fost decompensarea psihică a mamei, care în jurul orei 19.00 nu a mai vrut să colaboreze cu personalul medical. ”Țipa îngrozitor, şi-a scos perfuzia, a refuzat oxigenul şi orice administrare de medicamente pe venă. Nu a mai vrut să stea pe masă, abia am convins-o să stea pe canapeaua din sala de naşteri. Am chemat-o pe mama ei şi prezenţa acesteia a mai liniştit-o. Craniul copilului era deja angajat, de pe la ora 18.00, nu puteam s-o trimitem cu ambulanţa la Suceava, i-am fi pus şi viaţa ei în pericol. În astfel de condiţii, nici ambulanţa nu ar fi preluat-o”, a precizat medicul.
Asistenta medicală care a fost de serviciu vineri seara şi s-a ocupat de Ana-Maria Creţu, Beatrice Leşnican, ne-a declarat că atât documentele medicale, cât şi celelalte femei care se aflau în maternitate în data de 15 mai pot confirma că în acest caz personalul medical şi-a făcut pe deplin datoria. ”Țipa, s-a dat jos de pe masă, se târa pe jos, şi-a smuls perfuzia, era numai sânge peste tot. Nici pe canapea nu voia să stea. Abia mama ei a mai liniştit-o şi a început să coopereze cu noi”, ne-a spus asistenta.
”A decompensat psihic, nu ştim de ce”
Ginecologul care s-a ocupat de Ana-Maria Creţu şi a consultat-o, conform fişei, ultima oară vineri, la ora 13.00, dr. Liliana Gemănaru, ne-a relatat pe ore firul evenimentelor. Potrivit doctoriţei şi înregistrărilor din documentele medicale, pacienta a venit la spital joi, 14 mai, adusă cu ambulanţa. ”Am consultat-o, nu am constatat membrane rupte, sarcina era la termen, la o mamă care a mai născut natural, la 17 ani, un copil de 3.500 de grame. În dimineaţa zilei de 15 mai am revăzut-o ecografic şi am consultat-o. Totul era în regulă. Pe la 11.00 au început contracţiile, la 12.00 a revăzut-o asistenta, la ora 13.00 s-au rupt membranele. Mişcările fetale erau active, debut de travaliu, dar cu contracţii leneşe”, a povestit ginecologul.
Un singur medic ginecolog pentru un oraş şi comunele din jur
În jurul orei 14.00, medicul a părăsit spitalul, lăsând femeia în grija personalului medical mediu, care are o experienţă în sala de naşteri între 15 şi 18 ani. ”Am păstrat legătura cu asistentele telefonic. În jurul orei 18.00 asistenta m-a anunţat că a început angajarea craniului fetal. La ora 19.00, când a fost consultată de asistenta care a preluat tura, craniul era angajat, deci nu se mai punea problema de cezariană, dar pacienta nu mai colabora. A decompensat psihic. Manevrele pe care le reclamă tatăl, că au fost efectuate asupra mamei, sunt normale. Dacă pacienta nu colaborează, lucrurile o iau razna. Atunci s-a apelat la mama ei, care a născut 12 copii, să vorbească cu ea, să o calmeze. E prima dată când mi se întâmplă asta. Aşteptăm raportul necropsic pentru a afla ce s-a întâmplat exact. Nu am avut nici o suspiciune în legătură cu această sarcină, totul a decurs normal, nu înţeleg ce s-a întâmplat”, a spus cu tristeţe dr. Liliana Gemănaru.
În certificatul de deces al copilului familiei Creţu, medicul legist a trecut, la cauze ale morţii, insuficienţa cardio-respiratorie acută, edemul cerebral şi anorexia intrapartum. Investigaţiile ulterioare vor stabili cauza exactă. La reclamaţia familiei, Poliţia a deschis un dosar penal de ucidere din culpă, urmând să stabilească dacă în acest caz se poare vorbi de o culpă medicală.
Până săptămâna trecută, dr. Gemănaru a fost, în ultimii 4 ani, singurul medic ginecolog din oraşul Gura Humorului. Ea asigură consultaţiile, ecografiile şi tratamentul pacientelor din oraş şi din comunele limitrofe, atât în spital, cât şi în policlinică. După naşterea celui de-al treilea copil, acum în vârstă de un an şi jumătate, medicul s-a întors la muncă la mai puţin de două luni pentru a nu se închide maternitatea şi compartimentul de obstetrică – ginecologie din Spitalul Orăşenesc Gura Humorului.
(19 mai 2015, 22:45:49
Bunica afectata ,Troia Rarita ,esta cunoscuta prin o consumatoare frecventa de alcool,cu reclamatii frecvente impotriva tuturor,cu dosare penale ,vesnic nemultumita.
Tatal ,Dnul Cretu nu spune nimic ca a inceput procedura de divort cu sotia sa,pe care a vandut-o ,unui ,,coleg,,din Suceava.Dupa 2 luni ,sotia s- a intors,la mama sa,putin gravida,apoi acasa.Deci copilul nu e al lui, ar fi trebuit sa se faca un test ADN.Cu posibilitati materiale reduse ,au cerut mila la mai multe usi si au obtinut o casa prin grija si cu mila IPS PIMEN Arhiepiscopul Sucevei,insa el frecventeaza casele de adunare si sustine ca merge la cine il ajuta si nu tine cont de cofesiune...Mama,dna Troia ANAMARIA este cu retard mintal,iar copilul pe care il are acasa e cu probleme grave de sanatate...
DECI, DESPRE CE VORBIM?
Despre o familie care pozeaza in victima ,incrimineaza pe toata lumea,sperand sa obtina un profit din asta...
Daca ar fi trait copilul, probail cereau pensie alimentara,asa ,s- au reorientat si vor despagubiri de la asistente si medici...