Deputatul PNL de Suceava, universitara Sanda-Maria Ardeleanu a participat ieri la reuniunea bursierilor „Eugen Ionescu”, care a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe. În alocuţiunea pe care a rostit-o în cadrul evenimentului de la Bucureşti, Sanda-Maria Ardeleanu a amintit faptul că bursele „Eugen Ionescu” au început să fie oferite de Guvernul României din anul 2007, primii care le-au primit fiind studenţi doctoranzi şi post-doctoranzi din Africa, Europa Centrală şi Orientală și Asia.
„Mă adresez dumneavoastră mai întâi în calitate de profesor în cadrul Universității <Ștefan cel Mare> din Suceava, care a avut șansa de a coordona, până în prezent, nouă din cei 14 bursieri din cadrul universității mele și le mulțumesc tuturor, Cécile, Mamadou, Mariana, Jean-Claude, Jacques, Viorica, Gnandi et Yves, veniți din Coasta de Fildeș, Camerun, Senegal, Republica Moldova sau Togo, pentru seriozitatea muncii lor în domeniul științelor limbajului”, a declarat Ardeleanu. Ea a amintit că o parte dintre aceștia au finalizat deja teza, iar la invitaţia făcută de Mamadou Dramé a fost prezentă la Universitatea Cheick Anta Diop din Dakar (Senegal) în comisia de susținere a tezei sale, iar alții sunt în curs de finalizare a tezelor.
Sanda-Maria Ardeleanu a subliniat faptul că beneficiind de sprijinul celor amintiţi anterior, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a semnat o serie de parteneriate de colaborare bilaterală, deschiderea instituţiei sucevene față de Africa având ca punct de plecare prima mobilitate „Eugene Ionesco” în Suceava. „Termenul <diplomație academică> a câștigat în greutate datorită acestui program de burse inițiat de Guvernul României, gestionat de Ministerul Afacerilor Externe, AUF și OIF în București, și susținut puternic de universitățile noastre”, a mai spus Sanda-Maria Ardeleanu.
Ea a amintit că în calitatea sa de președinte al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei este bucuroasă de faptul căse încurajează acest program, considerându-l o contribuție meritorie pe care România o aduce Francofoniei.
„Astfel, diplomația parlamentară se alătură celei academice, contribuind direct la dezvoltarea cercetării universitare.
Permiteți-mi să doresc succes noilor bursieri ai Statului român în cadrul Programului <Eugène Ionesco>, salut profesorii și coordonatorii dorindu-le să aibă mare satisfacție în munca lor, mulțumesc universităților primitoare și îmi exprim întreaga noastră disponibilitate pentru a consolida cooperarea interuniversitară, în beneficiul calității învățământului universitar”, a încheiat Ardeleanu. În cadrul evenimentului de la Ministerul Afacerilor Externe, deputatul PNL de Suceava le-a oferit studenţilor prezenţi câteva volume „La Francophilophonie roumaine – une réalité à vivre (repères et essais)”.