Un tânăr din comuna Straja a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, fiind acuzat că a dat declaraţii mincinoase pentru a-şi acoperi un amic într-un dosar penal în care acesta din urmă este cercetat pentru că a bătut un poliţist de frontieră.
Deşi procurorii susţin că au probe care dovedesc că respectivul agent al Poliţiei de Frontieră a fost bătut în faţa unui magazin din comuna Straja, la ieşirea de la serviciu, fiind lovit cu pumnii şi picioarele, dar şi cu un obiect contondent, agresorul fiind, în opinia anchetatorilor, un anume Ioan Buta, în vârstă de 22 de ani, din aceeaşi localitate, amicul acestuia, Ionel Gheorghe Juravle, a susţinut cu totul altceva la audieri.
Respectivul, reiese dintr-un comunicat al procurorilor de la Rădăuţi, a declarat că agentul Poliţiei de Frontieră era în stare de ebrietate şi s-a împiedicat, lovindu-se în cădere. „A declarat că agentul de poliţie se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi a venit pe terasa unui magazin mixt din Straja, condiţii în care s-ar fi împiedicat de o bordură, căzând cu partea laterală a corpului pe suprafaţa din pavele betonate, lovindu-se cu capul de temelia unui gard prevăzut cu ştacheţi din lemn de dimensiuni mici”, arată anchetatorii, explicând că Ionel Gheorghe Juravle a negat că poliţistul de frontieră ar fi fost bătut de Ioan Buta.
Considerând că respectivul nu a spus adevărul, procurorii l-au reţinut 24 de ore pentru mărturie mincinoasă, iar vineri după-amiază, după expirarea ordonanţei de reţinere, au luat faţă de respectivul măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Inculpatului i-au interzis să părăsească comuna şi să meargă prin crâşme, pe stadion, la manifestări sportive, culturale ori adunări publice
În privința inculpatului din dosarul de ultraj, vineri, la Tribunalul Suceava, s-a judecat contestația făcută de procurorii rădăuțeni împotriva deciziei Judecătoriei Rădăuţi, care a respins propunerea de arestare a lui Ioan Buta, hotărând ca acesta să fie cercetat în stare de libertate, sub măsura controlului judiciar, cu interdicția de a părăsi județul fără încuviințarea anchetatorilor.
Ioan Buta a fost pus sub acuzare pentru două agresiuni, una comisă pe 12 aprilie a.c., când l-ar fi bătut împreună cu un amic pe patronul unui local, acesta având nevoie de 17-18 zile de îngrijiri medicale, şi bătaia administrată poliţistului de frontieră, care a avut loc în seara zilei de 9 mai a.c..
„Inculpatul i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii şi cu un corp contondent în zona capului, producându-i leziuni traumatice ce necesită 8-9 zile de îngrijiri medicale”, susţin procurorii, explicând că agresiunea asupra poliţistului de frontieră a fost încadrată la ultraj, întrucât s-a petrecut „în legătură cu îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu de către persoana vătămată”.
Revenind la contestaţia care s-a judecat vineri la Tribunalul Suceava, judecătorul de şedinţă a desfiinţat în parte încheierea magistratului de la Judecătoria Rădăuţi, modificând obligaţia inculpatului Ioan Buta privind restrângerea limitei teritoriale de deplasare, acesta neavând voie să părăsească comuna Straja, şi nu judeţul, aşa cum a decis judecătorul de la prima instanţă.
Mai mult, judecătorul de la Tribunal a decis şi suplimentarea obligațiilor pe perioada controlului judiciar: de a nu se deplasa în locurile publice de pe raza comunei Straja ( restaurante, baruri, terase, magazine, parcuri, cămin cultural, stadion) şi de a nu participa la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice de pe raza comunei Straja.
(16 mai 2015, 12:39:23
(că șașa nu mai citește nici draaqu Monitorul online și nu mai comentează nici mamuța lu domnu draaqu, fiindcă s-o înfricoșat tăț’ șoșoii de erau viteji numa’ îndărătul monitorului)
Apăi, chit că nu știu despre ce îi vorbire (că aclo, la Straja, trebile trebe să fie încâlcite rău di tăt, sucite pe lângă colețe cu nicoțiană, peșcheșuri odrăslite la ceas de fulgerătură, polițe vechi neplătite etcaetera.
Da îi simpatic cum zâci despre melițianul ceala de bordură: inga la iel, cică o fo atât de prost c-o dat cu capu de… bordură.
Meibi! Vhu chen sei?
Da mai apoi îi de-a dreptul (ad)mirabil să vezi cum prosecutorii de la Parchetul de pe lângă Lege se chinuie, cu o regularitate exasperantă, să lege orice stuchit tras în ochii vreunui boulean systemic, de sintagmele „în exercitarea atribuțiilor de serviciu”, respective „în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu”. Pasămite Greucenii ceia de la Parchetul de pe lângă Lege o rămas așa, cu vreun fel de tară freudiană, când erau în aula Facultății de Drept, taman la prelegerea despre cerințele esențiale ale infracțiunii de ultraj, iar ușa amfiteatrului s-o izghit de perete iar în ușă era taman Muma Greucenilor, care țâpa la microGreuceni să o șteargă iute acasă că-i vremea de pijamale și biberon Milumil, aditivat c-un chiron de Fer.