Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 mai 2015 - Anul XX, nr. 111 (5923)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Probleme nerezolvate

Cum se poate muri cu zile în localităţi importante din Suceava din cauza lipsei ambulanţei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cumplitul accident rutier petrecut miercuri noapte la Dolhasca, unde o femeie în vârstă de 40 de ani, aflată la volanul unui autoturism, a murit după ce un lemn dintr-o căruţă nesemnalizată a pătruns prin parbriz şi i-a intrat în gât, provocându-i o leziune în urma căreia a pierdut o cantitate foarte mare de sânge, a demonstrat cât de vulnerabil poate fi sistemul de urgenţă în câteva zone din judeţ.

O ambulanţă trimisă de la Fălticeni la Dolhasca, adică de la 25 de kilometri, a ajuns foarte greu la faţa locului, după aproximativ jumătate de oră, au relatat martorii.  Este greu de spus dacă femeia putea fi salvată sau nu, însă cert este că aceasta nu a avut o şansă în plus, adică asistenţă medicală de urgenţă, o persoană calificată care să încerce să-i limiteze pierderea de sânge.

 

 Localităţile unde o ambulanţă nu are cum să ajungă repede

Încă din anul 2013, Prefectura Suceava şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au anunţat că au pornit demersuri pentru înfiinţarea de puncte SMURD la Dolhasca şi la Broşteni. Asta pentru că Dolhasca este la 25 de kilometri de Fălticeni, unde este staţie de ambulanţă şi subunitate SMURD, în timp ce Broşteniul este la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Vatra Dornei. Ulterior s-a vorbit de necesitatea unor staţii SMURD şi la Crucea şi Poiana Stampei. Crucea este şi ea izolată în lipsa unei ambulanţe la Broşteni, în timp ce Poiana Stampei este la 20 de kilometri de Vatra Dornei, în una din zonele în care au loc cel mai adesea accidente grave (pe DN 17, care duce spre Ardeal). Mai mult, zona de ieşire din judeţ este la distanţă şi mai mare de subunitatea  ISU de la Vatra Dornei. Cel mai bine până acum s-a mişcat primăria din Poiana Stampei, în sensul pregătirii unui spaţiu pentru SMURD.

La Dolhasca, unde necesitatea unei subunităţi SMURD a fost semnalată încă din 2013, inclusiv de cotidianul nostru, proiectul nu a fost pus încă în practică.

 

ISU poate pune la dispoziţie maşini şi personal, dar are nevoie de sedii amenajate de primării

Generalul de brigadă Ion Burlui, inspectorul-şef al ISU Suceava, a explicat cum stau lucrurile: “Categoric, aceste localităţi au nevoie de ambulanţe pentru reducerea timpilor de intervenţie, iar noi am făcut demersuri în acest sens încă din 2013. Avem disponibilitatea de a asigura maşină de intervenţie şi personal pentru permanenţă, însă administraţiile locale trebuie să pună la dispoziţie spaţii adecvate pentru desfăşurarea activităţii”. Burlui a subliniat că un spaţiu adecvat înseamnă o clădire cu utilităţi, spaţiu de cazare, garaj pentru maşini şi o cameră pentru dezinfectarea uniformelor şi materialelor de intervenţie.

„La Dolhasca administraţia locală are un spaţiu şi lucrează la amenajarea lui, de asemenea şi la Poiana Stampei sperăm să putem deschide o subunitate în timp cât mai scurt”, a detaliat generalul. El şi-a manifestat speranţa că până la finele anului vor exista puncte SMURD la Dolhasca, Poiana Stampei şi Broşteni. Cel puţin unul dintre acestea, speră generalul, va fi funcţional în debutul verii acestui an. Referitor la Crucea, acesta a explicat că acolo s-a dezvoltat foarte bine Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Un alt punct SMURD ar urma să fie deschis cât mai grabnic posibil în cartierul Burdujeni al municipiului Suceava.

 

Primarul din Dolhasca spune că a găsit cu greutate un spaţiu, iar acum se lucrează la amenajare

Am contactat-o ieri pe Maria Cojocariu, primarul din Dolhasca, pentru a o întreba de ce bunele intenţii privind punctul de lucru SMURD sunt atât de greu de realizat. Ca întotdeauna, justificări există.

“Ne-a fost foarte greu să găsim o locaţie, un spaţiu adecvat. Acum îl avem, am amenajat şi spaţiu pentru locuinţele personalului, iar în prezent lucrăm şi la un garaj adecvat. Sperăm ca într-o lună de zile să îndeplinim toate criteriile solicitate şi să se poată deschide staţia de salvare”, a declarat Maria Cojocariu. Pe lângă ambulanţă şi materiale de intervenţie pentru descarcerare, la Dolhasca, în acelaşi sediu, ar urma să fie disponibilă şi o autospecială cu apă şi spumă. Rămâne de văzut dacă lucrurile vor evolua atât de repede, în condiţiile în care subunitatea SMURD nu a putut fi deschisă în doi ani de zile.

În momentul de faţă, în județ există opt staţii SMURD, în cadrul subunităţilor ISU, la Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Vicovu de Sus, Siret şi Vatra Dornei.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum se poate muri cu zile în localităţi importante din Suceava din cauza lipsei ambulanţei.
 Vizualizări articol: 6555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Cum se poate muri cu zile în localităţi importante din Suceava din cauza lipsei ambulanţei4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura deşteaptă Ai nevoie de 8 oua, un pachet de unt, 300 g de zahar farin, un litru de lapte, 3-4 pachetele de zahar vanilinat si 10 linguri cu faina.Cum se prepară: citeşte continuarea pe Antena... Citeşte