Angajaţii Primăriei Rădăuţi reclamă faptul că au fost uitaţi complet de autorităţile centrale şi în special de Guvern. În cursul zilei de ieri, la Primăria Rădăuţi a avut loc o întâlnire a salariaţilor acestei instituţii în cadrul căreia aceştia ar fi trebuit să ia o decizie cu privire la ceea ce vor face în perioada următoare, în condiţiile în care în lipsa unui ordonator principal de credite ei nu şi-au primit salariile pe care trebuiau să le încaseze la începutul acestei luni. În cele din urmă însă, întâlnirea, la care a participat şi prefectul Constantin Harasim, s-a încheiat cu un fel de protest spontan, salariaţii scandând în mai multe rânduri „Vrem salarii!”. Rămaşi fără primar, viceprimar, Consiliu Local şi secretar al municipiului, salariaţii Primăriei Rădăuţi au acuzat în principal faptul că au fost uitaţi de autorităţi, dar şi faptul că au avut loc deja trei şedinţe ale Guvernului României fără ca acesta să ia o decizie pentru deblocarea situaţiei de la Rădăuţi.
Prefectul nu mai vrea să participe la „acţiuni de voie bună” până nu se rezolvă problema de la Rădăuţi
La întâlnirea de la Primăria Rădăuţi a participat şi prefectul Constantin Harasim, acesta anunţându-i pe salariaţi că în cursul zilei de ieri a trimis o adresă oficială către premierul României, Victor Ponta, în care îi prezintă acestuia situaţia exactă din acest municipiu, precum şi soluţii pentru deblocarea situaţiei de la primărie.
„Am trimis o adresă către premierul Victor Ponta prin care i-am adus la cunoştinţă situaţia existentă în municipiul Rădăuţi, cu speranţa şi rugămintea de a ne sprijini în deblocarea acestei situaţii şi pentru a evita paralizarea activităţii autorităţii administraţiei publice locale Rădăuţi”, a spus prefectul judeţului Suceava. El a adăugat că în baza prevederilor legale în vigoare, personal nu poate să ia nici o decizie pentru deblocarea problemelor de la Rădăuţi, având în vedere că nu există cadru legal, fiind necesare modificări ale legislaţiei. Pe de altă parte, prefectul le-a spus angajaţilor Primăriei Rădăuţi că de acum şi până la rezolvarea problemelor acestui municipiu nu va mai participa la nici o „acţiune de voie bună sau alte evenimente festive”. Constantin Harasim a spus că face acest lucru în semn de solidaritate cu salariaţii primăriei, el adăugând că un prim exemplu este refuzul de a participa la evenimentul Hora Bucovinei, care va avea loc duminica aceasta în oraşul Frasin.
„Nu voi participa la evenimente festive pe considerente că vreau să rezolv problema din Rădăuţi”, a spus Harasim. De precizat că în ciuda asigurărilor date de prefect cu privire la demersurile făcute la nivelul Guvernului, mulţi dintre anagajaţi au început să strige vehement că îşi vor salariile ce li se cuvin, în timp ce alţii i-au solicitat reprezentantului Guvernului în teritoriu să le explice de ce nu i-a prelungit mandatul fostului secretar al municipiului, dar şi să spună dacă este mulţumit de cum arată oraşul. „Normal că mă declar nemulţumit de cum arată oraşul. Eu m-am exprimat din punct de vedere legal”, a spus prefectul.
Purtătorul de cuvânt al primăriei: „Problema este cu atât mai gravă cu cât planează o stare de incertitudine”
Tot ieri, purtătorul de cuvânt al primăriei, Ioana Delia Rusu, ne-a declarat că problema de la Primăria Rădăuţi, dar şi din întreg municipiul, este cu atât mai gravă cu cât planează o stare de incertitudine cu privire la găsirea unor situaţii pentru deblocarea situaţiei.
„Guvernul nu oferă nici o soluţie pentru această situaţie. Şi cu cât trece timpul lucrurile se agravează, angajaţii primăriei lucrează cu publicul, primesc reproşurile din partea cetăţenilor nemulţumiţi de starea drumurilor, de faptul că nu funcţionează semafoarele sau că nu pot obţine certificate de urbanism sau autorizaţii de construcţie. Sunt foarte multe probleme, care cu trecerea timpului devin tot mai profunde şi se pune tot mai multă presiune pe angajaţi, de la care nu are cum să vină o soluţie în acest moment. Ceea ce e deranjant e faptul că Executivul nu ia nici o hotărâre şi nu transmite nici un mesaj”, a spus Ioana Delia Rusu.
Ea a amintit că salariaţii Primăriei şi şefii de servicii au făcut toate demersurile care le-au stat în putinţă pentru a informa autorităţile despre problemele de la Rădăuţi. În acelaşi timp, şefa Serviciului financiar contabil din Primăria Rădăuţi, Camelia Romencu, a atras atenţia că problemele din Primăria Rădăuţi pot să devină din ce în ce mai grave, având în vedere că la finalul acestei luni vor trebui plătiţi furnizorii pe care îi are această instituţie, iar acest lucru nu este posibil fără un ordonator principal de credite. „Orice decontare care înseamnă chiar şi un leu nu se poate face. Absolut nimic”, a subliniat Camelia Romencu. Reamintim că aproximativ 200 de angajaţi ai Primăriei Rădăuţi nu şi-au luat salariile în cursul zilei de luni, iar şansele care acest lucru să se întâmple în perioada imediat următoare sunt aproape de zero.
(15 mai 2015, 11:17:02