Peste o mie de tineri din mai multe localităţi sucevene au participat ieri, 13 mai, la un marş nonviolenţă, împotriva drogurilor, tutunului şi de prevenire a accidentelor rutiere. Elevilor li s-au alăturat şi profesori, studenţi, voluntari care au dorit să sensibilizeze opinia publică din Suceava, dar şi factorii de decizie, în vederea prevenirii consumului de droguri, tutun şi de plante etnobotanice, prevenirii violenţei şi a accidentelor rutiere.
Ajuns la ediţia a V-a, marşul organizat de Asociaţia de ajutorare a copiilor şi tinerilor dotaţi, talentaţi şi din sistemul de protecţie a copilului aflat în dificultate „Euroactiv”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Palatul Copiilor Suceava, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, Asociaţia „Alecs Group” Suceava, Crucea Roşie – Suceava, s-a desfăşurat pe traseul esplanada Casei de Cultură, Prefectură, Biblioteca Judeţeană „I.G. Sbiera”, Hotel Bucovina, Primăria Suceava, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Spitalul Judeţean Suceava şi retur.
Unii tineri au venit la marş „înarmaţi” cu pancarte pe care erau scrise diferite mesaje: „Drogurile costă mai mult decât banii. Costă viaţa!”, „Drogurile te nimicesc!”, „Fără violenţă!”, „Tu poţi schimba asta. Nu avortului!”, „Nu fi violent, fii inteligent”, „Stop violenţă. Viaţa are prioritate!”, „Stop fumat”.
Profesorul Mihai Greciuc, preşedintele Asociaţiei „Euroactiv”, ne-a spus că marşul organizat ieri se încadrează în programul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului şi face parte din acţiunea „Fii conştient, nu dependent!”. El a completat că „statisticile arată că violenţa în unităţi şcolare, consumul de droguri, tutun, alcool în rândul tinerilor au scăzut în judeţul Suceava. De aceea este important să organizăm aceste acţiuni de informare şi conştientizare a tinerilor cu privire la pericolele şi capcanele pe care le cauzează consumul de alcool, tutun şi droguri”.
„Violenţa este arma celor slabi. Nonviolenţa este arma celor puternici”
Înainte de a pleca în marş pe străzile Sucevei, câţiva voluntari de la Asociaţia de ajutorare a copiilor şi tinerilor dotaţi, talentaţi şi din sistemul de protecţie a copilului aflat în dificultate „Euroactiv”, coordonaţi de profesorul Mihai Greciuc, preşedintele asociaţiei, i-au provocat pe participanţi la un flash mob nonviolenţă. Mai timid la început, câteva zeci de tineri din mulţime s-au alăturat voluntarilor „Euroactiv” şi au dansat pe platoul Casei de Cultură Suceava, dând un aer festiv manifestării.
„Violenţa este arma celor slabi. Nonviolenţa este arma celor puternici”, era scris pe o pancartă afişată de o elevă din Ipoteşti, care ne-a spus că, uneori, „violenţa verbală poate distruge mai mult decât cea fizică”. Ana Maria Hostiuc, de la Şcoala Gimnazială Ipoteşti, a completat că ea ignoră orice violenţă verbală, „pentru că e mai bine să ignori decât să dai curs tuturor violenţelor. Trebuie să aplanăm într-un mod plăcut orice conflict”. La miting a participat şi o parte din Grupul local de tineret Moldoviţa, o asociaţie de voluntariat din localitate. Andreea Zincuţa Moroşan, elevă în clasa a XI-a A la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldoviţa, ne-a spus că este surprinsă plăcut că la marş „s-au mobilizat foarte mulţi elevi, de la multe şcoli din judeţ. Dacă există aceste activităţi, o să înţeleagă tot mai multe persoane ce înseamnă voluntariatul şi tot mai mulţi oameni se vor implica în acţiuni de voluntariat”. Grupul de tineri de la Moldoviţa a fost însoţit de profesoara Alina Popa, diriginta unora dintre tinerii prezenţi al marşul nonviolenţă organizat la Suceava.
Simularea unui accident rutier nu a primit aprobare de la Primăria Suceava
Cel mai aşteptat moment la acţiunii de ieri, prins în programul organizatorilor, ar fi trebuit să fie simularea unui accident rutier, în faţa Bibliotecii Judeţene „I.G. Sbiera”, unde echipaje de salvare, descarcerare şi o autospecială de lucru cu apă şi spumă ar fi trebuit să intervină în salvarea a două vieţi. Organizatorii ne-au spus că nu au primit aprobare de la Primăria Suceava pentru desfăşurarea acestei simulări în faţa Bibliotecii Judeţene, dar nici în faţa Prefecturii Suceava, loc solicitat ulterior de organizatori, pe motiv că acţiunea respectivă obstrucţionează circulaţia.
Elevii cu care am stat de vorbă la marşul de ieri ne-au spus că sunt încrezători în faptul că „o informare corectă, o acţiune de amploare, cum este marşul, cu mesaje directe, adresate opiniei publice, pot schimba ceva în comportamentul tinerilor”.