Uniunea Judeţeană a Sindicatelor (UJS) „Pro Educaţia” Suceava a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României referitor la neregulile privind plata dobânzilor către profesori, dobânzi provenite din eşalonarea unor drepturi salariale.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că dobânzile sunt plătite eşalonat, aşa cum au fost achitate şi restanţele salariale, şi nu le este acordată suma integrală într-o singură tranşă.
În documentul înaintat către Avocatul Poporului se arată că dobânda legală nu este un drept de natură salarială, iar acordarea ei a fost introdusă întocmai pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani stabilite prin hotărâri judecătoreşti.
Traian Pădureţ, liderul „Pro Educaţia”, a explicat că în toate judeţele din ţară există sentinţe judecătoreşti privind plata dobânzilor legale şi a dobânzilor penalizatoare.
Acestea ar trebui achitate de statul român din cauza faptului că a eşalonat plata unor sume din sentinţe judecătoreşti privind diferenţe salariale rezultate din neaplicarea Legii 221/2008 şi a Legii 330/2009.
„Constatând că dobânzile reprezintă sume considerabile, la nivel naţional s-a luat decizia ca acestea să fie considerate drepturi salariale şi să se achite eşalonat, aşa cum prevede OUG 83/2014. Reprezentanţii unor ministere consideră însă că dobânzile nu ar fi drepturi salariale şi atunci ar trebui achitate într-o singură tranşă şi nu eşalonat. În loc să aplice legile pe care reprezentanţii noştri, aleşi prin vot democratic, le-au votat, reprezentanţii statului român – tocmai cei care ne cer nouă, muritorilor de rând, să respectăm legislaţia – ne-au obligat să ne adresăm instanţelor de judecată”, a sesizat Traian Pădureţ.
Reamintim că Guvernul a hotărât eşalonarea plăţii sentinţelor judecătoreşti, astfel, angajaţii din învăţământ care au câştigat procese au fost puşi în situaţia de a aştepta mai mulţi ani pentru a-şi primi drepturile salariale. Eşalonarea plăţii sentinţelor judecătoreşti se întinde până în anul 2016.
Sindicaliştii au câştigat în instanţă plata dobânzilor legale corespunzătoare sentinţelor afectate de eşalonare. Prin urmare, Guvernul va trebui să aloce sume mai mari, fiind obligat să plătească pe lângă sumele de pe urma sentinţelor şi dobânzile legale corespunzătoare, precum şi actualizarea lor cu indicii de inflaţie.