miercuri, 13 mai 2015 - Anul XX, nr. 108 (5920)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,977 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5998 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Campanie de primăvară

Porumbul şi cartoful, cultivate pe jumătate din terenurile însămânţate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Campania de însămânţări de primăvară se apropie de final în judeţul Suceava, fiind realizată în proporţie de peste 90%. Aşa arată cea mai recentă statistică a Direcţiei Agricole Suceava, din datele adunate de specialiştii instituţiei rezultând că aproximativ jumătate din suprafeţe au fost cultivate cu porumb şi cartof.

Dintr-un total de peste 112.000 hectare de teren pregătite pentru însămânţare s-au cultivat până acum în jur de 102.000 hectare. Campania a debutat destul de târziu din cauza vremii capricioase, însă nu se poate vorbi totuşi de o întârziere semnificativă a lucrărilor.

Pe cea mai mare suprafaţă a fost cultivat porumb, 30.500 de hectare până acum, însă la această cultură campania nu este încă finalizată. Conform calculelor Direcţiei Agricole, peste 36.000 de hectare de teren ar urma să fie însămânţate în total cu porumb. Deşi cartoful a avut un preţ foarte scăzut anul trecut, care nu a permis nici măcar acoperirea costurilor de producţie, sucevenii nu au renunţat nici în acest an la această cultură. Peste 21.500 de hectare au fost însămânţate cu cartof, pe de o parte pentru că oamenii au rămas cu multă marfă în stoc şi au preferat să o transforme în sămânţă, dar şi pentru că merg pe principiul că după un an prost vine de regulă unul mai bun. Un an bun nu înseamnă însă şi un profit bun, dovadă fiind ce s-a întâmplat anul trecut.

Suprafeţe semnificative au mai fost cultivate cu ovăz – 11.500 de hectare, legume – peste 5.000 de hectare ( şi aici campania este încă în curs, fiind de aşteptat ca suprafaţa totală să se apropie de 8.000 de hectare), orzoaică – 4.200 de hectare, floarea soarelui – peste 1.500 de hectare , soia - peste 1.900 de hectare.

Datele Direcţiei Agricole Suceava mai arată că în jur de 1.300 de hectare de teren nu au fost cultivate şi sunt practic abandonate, în timp ce în jur de 3.000 nu au fost încă arate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Porumbul şi cartoful, cultivate pe jumătate din terenurile însămânţate.
 Vizualizări articol: 1252 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Porumbul şi cartoful, cultivate pe jumătate din terenurile însămânţate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borş de legume Ai trebuinţă de: 3-4 cepe, 2-3 morcovi, o ţelină (rădăcină şi frunze), pătrunjel (rădăcină şi frunze), o felie de dovleac plăcintar, o legătură de leuştean, două-trei linguri de orez, o jumătate de litru de borş, sare, piper; facultativ: 3 linguri... Citeşte