Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 mai 2015 - Anul XX, nr. 108 (5920)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie gastronomică

“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Clasele a X-a de la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni au organizat luni după-amiază a V-a ediţie a expoziţiei gastronomice „Bucătăria europeană”, eveniment în cadrul proiectului „Europa mai aproape de tine”. 

Aşa cum am aflat de la prof. Gabriel Matei, directorul colegiului, 15 clase au prezentat alimente tradiţionale din ţări europene. „Elevii au căutat pe internet reţete de produse tradiţionale, după care s-au mutat în bucătărie şi au devenit bucătari”, a precizat Gabriel Matei.

Prezent la expoziţia culinară, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a gustat din mai multe mâncăruri prezentate şi a apreciat diversitatea produselor expuse.

Acesta a declarat: “Ne bucurăm că elevii au răspuns cu mult entuziasm acestei iniţiative, ne-au uimit cu produsele pe care le-au prezentat, drept dovadă la finalul activităţii toate produsele au fost apreciate. Mă bucur că aceşti adevăraţi maeştri culinari au prezentat alături de delicatesele din bucătăriile cu renume internaţional şi specialităţile româneşti care ne reprezintă. Elevii implicaţi în organizarea expoziţiei, alături de profesorii coordonatori - Constantin Bejenaru, Melania Ghinea, Fantina Condurache şi Rodica Doboş, au pregătit pentru eveniment cele mai gustoase mâncăruri”.

Dacă pentru Franţa reprezentative au fost salata de boeuf şi un desert fin şi delicios, Turcia s-a remarcat cu shaorma, ceai negru şi baclava. De la standul Poloniei, cea mai apreciată mâncare a fost varza cu cârnaţi polonezi afumaţi,  urmată de chiroştele umplute cu cartofi şi brânză. Tinerii din clasa a X-a SB au reprezentat Austria şi au pregătit pentru expoziţia culinară mai multe tipuri de şniţel vienez, chiftele vieneze şi ca desert ştrudel de mere.

Bucătăria maghiară a fost reprezentată prin mai multe sortimente de gulaş şi paprikas, iar ca desert salam de biscuiţi şi tort Doboş, în timp ce reprezentanţii Germaniei au pregătit aperitiv rece, salată de fructe, clătite, tort, prăjituri, dulceaţă de rubarbă, “o dulceaţă acrişoară, uşor parfumată, care vă va cuceri cu siguranţă după prima degustare şi pe care cu siguranţă o veţi mai încerca”, aşa cum a precizat eleva Georgiana Curcă.  

Elevii care au reprezentat Spania au pregătit tortillas, paella cu fructe de mare “care se face uşor şi repede şi care are un gust nemaipomenit”, după cum au declarat chiar ei, iar ca desert, căpşuni. Italia a venit cu panetone, salam italian, bruschete, care pot face parte şi din alimentaţia vegetarienilor sau a celor care sunt la dietă, diverse sortimente de pizza şi cafea italiană.

De la standul Greciei nu puteau lipsi tradiţionalul gyros, tzatziki, pâinea grecească împănată cu brânză Feta şi măsline, prăjitura cu portocale, salatele greceşti, în timp ce bulgarii au pregătit salată bulgărească şi delicioase aperitive. Din Portugalia au ajuns la Colegiul „Vasile Lovinescu” brioşele, somonul cu orez, pastele cu fructe de mare şi sepia.

 

Mâncarea trebuie făcută cu suflet, indiferent din ce ţară provine reţeta

Produsele din Republica Moldova au fost apreciate pentru că au fost pregătite de moldovence adevărate, care ne-au spus că, în primul rând, pentru ca o mâncare să fie gustoasă trebuie făcută cu mult suflet. Cozonacul cu mac, piftia de porc, sărmăluţele, pâinea de casă, tocineii, plăcintele poale-n brâu, prăjiturile cu diverse sortimente de gemuri sau cu vişine i-au determinat pe mulţi vizitatori, printre care s-a numărat şi primarul Gheorghe Cătălin Coman, să se înfrupte din bucatele moldovencelor.

România a fost reprezentantă de băieţii de la clasa de mecanică. Ajutaţi de mame, dar mai ales de colege, ei au pregătit pâine de casă, un platou cu slăninuţă fiartă în moare, caş proaspăt de oaie şi caş de vacă, sarmale, mititei din carne în amestec porc-oaie şi porc-vită, cozonac, plăcinte poale-n brâu.

Timp de şase ore elevii care au reprezentat Suedia au pregătit în bucătărie chifteluţe suedeze kottbullar, făcute din carne tocată de porc şi vită, ceapă, smântână, pesmet şi ouă, plăcinte cu somon, un tort cu căpşuni, gubbrora din hering marinat, şprot, ouă, cartof fiert, ceapă uscată, ceapă verde, smântână şi mărar, pytt i panafăcută din tot ceea ce rămâne prin frigider din weekend (cum ar fi cartofi fierţi reci, bacon, cârnaţi, slănină, ceapă, sare, piper şi pătrunjel), tartine cu somon şi tartine cu brânză topită, biscuiţi din făină de grâu şi ovăz.

Prof. Constantin Bejenaru, principalul organizator, ne-a declarat: “Produsele  au fost pregătite de copii. Şi-au ales o ţară din  Europa, au căutat reţete după care au încercat să găsească produsele cu care să poată duce la bun sfârşit reţetele. Trebuie să recunoaştem că în unele cazuri s-au folosit şi produse apropiate de cele din reţetele originale, pentru că este foarte greu să găsim anumite ingrediente, dar această situaţie a pus în valoare şi inventivitatea elevilor, determinându-i să facă diverse comparaţii între ingredientele originale şi ceea ce au găsit pe piaţă. Această expoziţie a dezvoltat pentru unii dintre participanţi şi înclinaţii spre meseria de bucătar”.

La finalul competiţiei culinare nici un concurent nu a plecat cu mâna goală, conducerea colegiului şi primarul Cătălin Coman oferind participanţilor diplome prin care le-au fost recunoscute meritele de maeştri bucătari. Obiectivele activităţii au fost: dezvoltarea creativităţii elevilor, dezvoltarea abilităţilor de a găti şi de a lucra în echipă, dezvoltarea abilităţilor de comunicare, formarea unor competenţe sociale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1601 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
“Bucătăria europeană” la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borş de legume Ai trebuinţă de: 3-4 cepe, 2-3 morcovi, o ţelină (rădăcină şi frunze), pătrunjel (rădăcină şi frunze), o felie de dovleac plăcintar, o legătură de leuştean, două-trei linguri de orez, o jumătate de litru de borş, sare, piper; facultativ: 3 linguri... Citeşte