Situaţia complicată în care a ajuns administraţia locală din Rădăuţi, fără primar, viceprimar, consiliu local şi secretar şi cu activitatea primăriei şi instituţiilor subordonate blocată, s-ar putea rezolva relativ simplu. Schimbarea măsurii arestului preventiv în cea de arest la domiciliu pentru primarul suspendat Aurel Olărean permite ca acesta, cu acordul judecătorilor, să revină temporar la serviciu. Astfel, articolul 221 alin.6 din Noul Cod Penal stipulează că, la cerere, se poate permite părăsirea domiciliului pentru prezentarea la locul de muncă pe perioadă determinată, durata fiind de la 30 până la maximum 180 de zile. Dacă judecătorii ar aproba o astfel de cerere venită din partea lui Aurel Olărean, ordinul de suspendare din funcţie emis de prefect n-ar mai produce efecte. Reîntors la serviciu în funcţia de primar, Olărean ar putea semna pentru plata salariilor angajaţilor şi celelalte ordine de plată pe care acum nu este nimeni abilitat să se semneze.
Cealaltă variantă de deblocare, prin modificarea actualei legislaţii, deocamdată nu dă semne că ar fi pusă în practică de guvern. Prefectura Suceava a transmis Ministerului Afacerilor Interne, încă din data de 28 aprilie a.c., nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru completarea art. 55 alin.8 din Legea administraţiei publice locale nr.215/ 2001, concomitent cu prezentarea detaliată a situaţiei de la Rădăuţi. Juriştii Prefecturii au arătat explicit că legislaţia în vigoare nu oferă soluţii legale pentru speţa de la Rădăuţi şi că perpetuarea acestei stări de lucru duce la blocaje în rezolvarea problemelor comunităţii din acest municipiu. În acest context, ei au propus ca, prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul să completeze art. 55 cu un nou alineat, potrivit căruia ”până la constituirea, potrivit legii, a noului consiliu local, în absenţa primarului şi a secretarului unităţii administrativ teritoriale, rezolvarea problemelor curente se asigură de doi delegaţi numiţi prin ordin al prefectului, cu atribuţii de primar şi viceprimar, precum şi de un secretar numit de prefect, în condiţiile legii, care vor reprezenta autorităţile locale”.
De două săptămâni, Guvernul nu a găsit nici o soluţie pentru Rădăuţi
Răspunsul primit de Prefectura Suceava de la Ministerul Afacerilor Interne a fost că, într-adevăr, ”actele normative incidente nu au reglementat acest gen de probleme” (ca la Rădăuţi), iar ”cu privire la măsurile ce pot fi avute în vedere de prefect pentru soluţionarea situaţiei, apreciem că potrivit cadrului legal în vigoare, singura măsură, pe care aţi şi iniţiat-o, este promovarea unui act normativ care să conducă la rezolvarea cauzei”. ”În acest moment, rămâne ca instituţiile abilitate să se pronunţe asupra proiectului de act normativ”, se mai arată în răspunsul MAI.
De două săptămâni, nici o instituţie nu s-a pronunţat asupra proiectului de act normativ propus de Prefectura Suceava. Potrivit informaţiilor noastre, de fapt nu s-a ajuns la un acord politic între partidele aflate la guvernare în privinţa asumării modificării legii administraţiei publice locale. Asta face ca în continuare activitatea din Primăria Rădăuţi să fie blocată şi angajaţii nu numai să nu-şi poată primi salariile, dar nici măcar să nu poată demisiona şi să plece la o altă slujbă. Nu are cine să ia act de demisia lor şi nici cine să le semneze lichidarea.
(13 mai 2015, 13:06:09
dați pe pat,
dați sub pat,
Dați cu nasul într-un … ciurpraiz!
Hai să vă zâcă tot
(dară să fie klar că pentru ultima oară dau pe goarnă cablograma trimeasă de șoaricii miia care ș-o băgat püla în ea Jamahirie țâcnită și anacronică și o tăiat-o
Ingăta ce zâc șocâții ceia năzdrăvani:
Cică o citit șî iia sentința dată de Curtea de Apel din Colonia Napoca:
Unde zâcea că dispune măsura controlului judiciar față de OA, iar printre obligațiile acestuia se preciza clar „să nu comunice direct sau indirect cu… […] nici cu personalul angajat al Primăriei mun. Rădăuţi și nici cu foștii membrii Consiliului local al mun. Rădăuţi.”
Da
„să nu comunice între ei, cu ceilalţi inculpaţi trimiși în judecată, precum și cu martorii menţionaţi în…”