Mii de familii din municipiul Suceava vor beneficia de apă caldă non-stop, chiar de nu sunt racordate la punctele termice modernizate. Cu doar o săptămână înainte de momentul în care falimentul Termica ar putea fi pronunţat, societatea de termoficare a Sucevei le face sucevenilor un cadou care, dacă ar fi fost făcut cu câţiva ani în urmă, ar fi păstrat în sistemul centralizat mult mai multă lume – apă caldă non-stop.
Faptul că furnizarea apei calde nu s-a mai oprit după 10 seara, aşa cum se proceda până acum, a fost deja constatat de luni de mulţi suceveni, care au crezut că este doar o întâmplare.
Furnizarea apei calde non-stop şi la punctele termice nemodernizate, începând de săptămâna aceasta, a fost confirmată de administratorul special de la Termica, Ovidiu Dumitrescu:
„Se lucrează la realizarea unor soluţii tehnice care să asigure furnizarea de apă caldă non-stop la toate punctele termice, inclusiv la cele 13 PT-uri la care nu era posibil până acum. Sperăm ca în câteva zile aceste soluţii tehnice să se materializeze şi să intre în funcţiune noul program de asigurare a apei calde menajere la toate punctele termice din municipiu”.
Reprezentantul societăţii de termoficare a Sucevei a spus că aceste demersuri, sprijinite de Primăria Suceava, inclusiv financiar, „se fac în speranţa unei reacţii pozitive din partea populaţiei – menţinerea unui ritm bun de achitare a facturilor de întreţinere. Chiar de Termica este într-o situaţie dificilă, banii care se încasează merg către producător, de unde vine energia termică. De aceea nu trebuie să scadă ritmul de plată, pentru că oricum aceşti bani trebuie achitaţi. Din ce se încasează acum producătorul de energie termică trebuie să îşi asigure stocurile de biomasă pentru iarna viitoare, care nu este tare departe”.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut apel la populaţie să menţină un ritm cât mai bun de plata facturilor la utilităţi, dar şi de a nu se debranşa de la sistemul centralizat.
„Chiar de Termica intră în faliment, după cum spun toţi cei care cunosc bine problema, populaţia nu va avea de suferit. Primăria a înfiinţat deja o nouă societate de termoficare, Transagent, pentru care acum facem demersurile de autorizare ANRSC, curând va avea loc şi a doua etapă a licitaţiei de încredinţare a serviciului de termoficare unui operator privat, iar în paralel ne pregătim şi pentru accesarea de fonduri europene pentru modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie. Producţia de energie termică este asigurată de o centrală nouă, eficientă, preţul gigacaloriei este de 116 lei la gardul centralei cel puţin încă trei ani şi jumătate. Avem toate premisele necesare creării unui sistem modern şi eficient de încălzire şi asigurare a apei calde în municipiul Suceava”, a spus Lungu, care consideră că în anii următori, mulţi dintre cei cu centrale pe gaz metan vor reveni la sistemul centralizat.
(13 mai 2015, 11:50:20
Am citit de cateva ori articolul si nu pot sa cred : ".......iar în paralel ne pregătim şi pentru accesarea de fonduri europene pentru modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie......."
Pai abia va chinuiti sa intindeti niste tevi de apa si ati distrus intreg orasul, iar acum cand speram ca se termina, tu o iei de la capat ?
Daca erai destept, dar se pare ca nu prea, la fel si acolitii tai......, modernizai intreaga retea de apa-canal-termoficare-si cabluri pe un singur traseu. Faceati voi frumos niste santuri mai mari, pe care le betonati frumos, iar in aceste canale gaseati loc pentru toate cele de mai sus. Dupa care turnati covor asfaltic nou, si tu tovarase primar erai laudat de toata lumea. Dar asa ...........
Iar chestia asta cu apa non stop....., sincer sa fiu eu am centrala, dar nici nu mi-am imaginat ca mai exista apa calda cu program. Nici nu e de mirare ca termica e falimentara........
Vai de capul nostru, ca nu avem un cap care sa ne conduca