Defrişările abuzive au scos, sâmbătă, aproape 500 de suceveni în stradă, aceştia dorind să tragă un important semnal de alarmă cu privire la tăierile masive de păduri în România şi implicaţiile despăduririi asupra mediului înconjurător.
Participanţii, mare parte dintre ei mobilizaţi pe Facebook, şi-au dat întâlnire la ora 16.00 în parcul central, de unde au plecat către Direcția Silvică şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava.
Ecologiştii şi-au scandat nemulţumirile cu privire la distrugerea naturii, la despăduririle abuzive şi ilegale din ultimii ani, dar şi la eventualele implicări şi complicităţi ale autorităţilor în afacerile de exploatare a lemnului.
Societatea civilă, activişti de mediu, ONG-uri, mişcări ecologiste, organizaţii studenţeşti de mediu de la Universitatea Suceava, pasionaţi ai mişcării în natură şi ai sportului pe două roţi, dar şi numeroşi copiişi-au făcut cunoscute revendicările prin tricouri personalizate şi prin numeroase bannere şi pancarte cu mesajele „Stop deşertificării României”, „Pădurea are nevoie de noi. 9 mai în stradă”, „Uniţi salvăm pădurea”, „Bucovina nu e de vânzare”, „Keep calm and love nature”, „Pădurea nu este a noastră, ci a urmaşilor urmaşilor noştri”, „9 încă ne MAI pasă”, „Tăierea arborilor limitată prin lege”.
Unii suceveni şi-au exprimat nemulţumirea într-un mod inedit, venind la manifestare cu flori şi coroane funerare „În memoria arborilor tăiaţi ilegal” sau cu un sicriu din carton, simbol al dispariţiei pădurilor ţării.
Un imens banner galben cu mesajul “Avertisment pentru instituţiile statului, nu vă bateţi joc de pădurile noastre” a deschis convoiul de protestatari, sucevenii scandând lozinci precum “Uniţi salvăm pădurile României”, “Vrem ape şi păduri, nu cioate şi bonusuri”, “Trădarea de ţară în lemne se măsoară”, “Corupţilor ghinion, ţara s-a trezit din somn”.
11 revendicări ale ecologiştilor
Prin glasul lui Florin Grădinariu - preşedintele Asociaţiei Biosilva, organizatorii au enunţat o serie de revendicări ale organizaţiilor ecologiste, printre care stoparea tăierilor ilegale, menţinerea şi îmbunătăţirea implementării programului ”Radarul pădurilor”, protecția pădurilor virgine, deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier, întărirea instituţiilor cu atribuţii de control în silvicultură sau finanţarea Programului Naţional de Împăduriri.
„Ne-am adunat, la fel ca în toate marile oraşe din ţară, pentru a arăta importanţa faptului că în România s-au tăiat masiv pădurile. Există un foarte mare semn de întrebare asupra instituţiilor statului, instituţiilor de control şi a celor care administrează pădurea, dacă îşi fac într-adevăr treaba. În urma apariţiei în presă a mai multor dovezi că unele companii mari, şi nu numai, taie lemn ilegal, s-a creat o mişcare de stradă. Vrem să arătăm că nouă ne pasă de păduri. Pădurile sunt ale noastre şi nu ale marilor companii sau ale Regiei Naţionale a Pădurilor”, a declarat Florin Grădinariu.
Deşi la protest reprezentanţii autorităţilor din domeniu au fost scumpi la vedere, organizatorii şi-au exprimat speranţa că mişcarea lor nu va rămâne fără ecou.
De partea cealaltă, Bogan Jurescu, fondator al Comunităţii „Călătorie în natură”, a menţionat că exploatarea forestieră ilegală reprezintă o problemă de interes major, astfel de manifestări având loc în toată ţara.
„Vor fi zeci de mii de oameni care vor ieşi, oameni simpli care vor să arate că nu se mai pot tărăgăna lucrurile, trebuie aplicată legea”, a spus Bogdan Jurescu.
Roxana Târnovan, de la Facultatea de Silvicultură, a mărturisit că şi studenţii Universităţii din Suceava s-au alăturat cauzei protestului, totodată tinerii implicându-se şi în alte acţiuni de ecologizare şi protecţia mediului.
„Asociaţia Eco Bucovina a participat, recent, la acţiuni de ecologizare şi împădurire în Adâncata, Pojorâta, parcul Ariniş din Gura Humorului, iar în municipiul Suceava a demarat o campanie de strângere a mucurilor de ţigară”, a adăugat tânăra.
Un protest împotriva tăierilor ilegale de păduri a avut loc şi în municipiul Rădăuţi, între orele 13.00 – 15.00, 100 de persoane mărşăluind în oraş.
(11 mai 2015, 11:21:29