Sute de elevi de gimnaziu s-au interesat de ofertele liceelor din judeţ în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a Târgului ofertelor educaţionale, organizat vineri, în centrul comercial din lunca Sucevei.
Au răspuns afirmativ invitaţiei de a participa la eveniment 20 de unități de învățământ care au încercat să-i convingă pe viitorii boboci să li se alăture din toamnă.
S-au împărţit pliante, pixuri personalizate, s-au proiectat videoclipuri de prezentare, s-au etalat trofee şi diplome, liceele amenajându-şi standuri atractive, încărcate de distincţii obţinute de-a lungul timpului de elevi şi materiale promoţionale.
În mare parte reprezentanţii liceelor au mizat pe specializările din ofertă, pregătirea cadrelor didactice, colectivele prietenoase, activităţile extraşcolare sau calificările obţinute după absolvire.
Un alt punct de atracţie al târgului a fost reprezentat de momentele artistice special pregătite de câţiva liceeni de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Colegiul Tehnic Rădăuţi, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava etc.
În cadrul târgului elevii au avut posibilitatea să participe la atelierele de dezvoltare personală şi la testările psihologice în vederea identificării aptitudinilor şi profilului pe care să-l urmeze la liceu, după cum a menţionat Florin Bagiu, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava, instituţie organizatoare. Acesta a mai precizat că la ediţia de anul trecut a evenimentului 500 de elevi au trecut pragul târgului. „Anul acesta, afluxul este destul de mare, credem că vom depăşi această cifră”, a mai explicat Bagiu.
Liceele şi-au făcut reclamă printre elevii de clasa a VIII-a
În goana după viitori colegi, liceenii au încercat să evidenţieze cât mai bine punctele forte ale unităţilor de învăţământ de unde provin.
De exemplu, la standul Colegiului Tehnic „Al.I. Cuza” Suceava au fost expuse manechine coafate chiar de eleve ale unităţii, din cadrul specializării de coafură – manichiură – pedichiură.
„Prezentăm ce pot realiza elevii şcolii. În plus, avem o diversitate de specializări. Despre profesori pot să zic că sunt foarte buni, de renume, premiaţi”, a povestit Alexandru, elev în clasa a XII-a la colegiul sucevean.
Nu doar licee din municipiul Suceava şi-au făcut reclamă printre viitorii absolvenţi de gimnaziu, ci şi licee din alte localităţi ale judeţului. Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi este unul dintre ele, acesta fiind promovat prin clubul de teatru, clubul de lectură, oportunitatea de obţinere a permisului ECDL, revistele şcolare şi parteneriatele internaţionale.
„Dacă liceele bune din Suceava au elevi din Rădăuţi, de ce n-am avea şi noi elevi din zona Sucevei, mai ales că liceul nostru este al treilea în judeţ (ca performanţe – n.r.)”, a spus prof. Loredana Cîrciu.
De cealaltă parte, elevii de clasa a VIII-a au consultat ofertele liceelor, unii dintre ei fiind încă derutaţi în ceea ce priveşte alegerea unităţii unde vor să fie admişi.
„Voi merge la <Petru Muşat>, aşa cred. Depinde ce-mi doresc să fac pe viitor”, a spus o elevă de la şcoala din Poieni.
La polul opus, au fost şi elevii care şi-au conturat deja opţiunea pentru viitorii patru ani. Anastasia învaţă la Şcoala Gimnazială Nr. 10 Suceava, iar de la toamnă doreşte să fie eleva Colegiului „Petru Rareş”.
„Sunt profiluri bilingve şi pot să învăţ mai multă engleză. Îmi plus, îmi place foarte mult liceul, l-am vizitat în săptămâna <Şcoala altfel>. Consider că mi se potriveşte”, a spus eleva.
„Voi merge la liceul militar. Îmi place uniforma, disciplina, se face carte. Mediile de admitere sunt destul de mari, de la 9 în sus”, a spus Sabin, de la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava.