Prima fază a anchetei instrumentate de procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi care-i vizează, printre alţii, pe senatorul PSD Ovidiu Donţu şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, s-a încheiat joi spre seară. Chiar dacă au descins în acelaşi timp la toate locaţiile vizate, anchetatorii au petrecut acolo perioade diferite, în funcţie de ceea ce aveau de ridicat.
Cel mai mult au durat percheziţiile la SC Drumuri şi Poduri SA Suceava. La sediul din Iţcani al firmei, jandarmii şi reprezentanţii DNA au stat mai bine de zece ore.
„Au venit cu un mandat de percheziţie şi am căutat în arhivă toate documentele solicitate, pe care la final le-am predat pe bază de proces verbal. Altceva nu pot să spun pentru că mi s-a cerut expres acest lucru”, a declarat Eugen Girigan, administratorul special al SC Drumuri şi Poduri SA.
Cătălin Nechifor a refuzat să comenteze acuzaţiile care i se aduc
Practic, toată ancheta va gravita în jurul contractelor pe care societatea din Iţcani le-a încheiat de-a lungul anilor, mai exact în perioada 2003-2015.
Până în prezent s-a vorbit doar de implicarea peste limitele legale ale actualului preşedinte al CJ Suceava, Cătălin Nechifor, dar nu este exclus să apară şi alte surprize, mai ales că administraţia judeţeană a mai avut alte două persoane la conducere în perioada menţionată, respectiv actualul senator PDL Gheorghe Flutur, între 2008-2012, şi actualul deputat PSD Gavril Mîrza, între 1996-2008.
După ce joi nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere, în cursul zilei de ieri, Cătălin Nechifor a refuzat să comenteze acuzaţiile care i se aduc, pe motiv că nimeni nu l-a înştiinţat în mod oficial despre ancheta pe care o derulează procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Percheziţia de la sediul CJ Suceava, unde au fost vizate mai multe birouri, s-a încheiat joi imediat după finalul programului de lucru, adică după circa opt ore. Şi de aici s-a plecat cu saci de documente, multe dintre bibliorafturile în care erau păstrate actele rămânând goale.
Ovidiu Călin, reprezentantul firmei Multinconsult IPURL, care este şi administratorul judiciar al SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, nu a răspuns la telefon pentru a aduce clarificări cu privire la anchetă.
Conţac are o versiune originală despre vizita celor de la DNA
Pe de altă parte, Constantin Conţac, acţionarul majoritar al SC Transporturi Auto SA Botoşani şi unchiul lui Ionuţ Conţac, cel care ar fi dat mita de 20.000 de euro pentru Donţu şi Nechifor, a venit cu propria variantă despre percheziţiile procurorilor.
„Au venit să bea o cafea. Voi nu ştiţi că am avut dosare? Eu îi cunosc pe oamenii aceştia... Au venit să mă vadă”, a spus Conţac pentru Monitorul de Botoşani.
Potrivit datelor furnizate de procurorii DNA, şpaga s-a dat pentru obţinerea unui contract de modernizare a unui drum judeţean din Suceava.
„Din datele existente, rezultă că numitul Cătălin-Ioan Nechifor a asigurat sprijinul societăţii SC Transporturi Auto SA Botoşani pentru câştigarea contractului având ca obiect executarea lucrărilor privind modernizarea DJ 178 Ilişeşti - Ciprian Porumbescu, în valoare totală de 28.520.000 de lei, deoarece a primit sume de bani de la Iulian Conţac, coordonator informal al SC Transporturi Auto SA Botoşani. Numitul Iulian Conţac a oferit numiţilor Cătălin-Ioan Nechifor şi Ovidiu-Liviu Donţu, senator în Parlamentul României, suma de 20.000 euro, pentru influenţarea membrilor comisiei de licitaţie în vederea acceptării ofertei SC Transporturi Auto SA Botoşani ca fiind cea mai avantajoasă”, au arătat procurorii DNA.
Singurul care a reacţionat în acest dosar este senatorul Donţu
În timp ce majoritatea persoanelor ale căror nume apar în acest dosar au preferat să nu vorbească, senatorul Ovidiu Donţu a fost singurul care a dat declaraţii.
„Mi-ar fi plăcut să fiu chemat de procurori înainte de a-mi auzi numele într-un comunicat DNA. Îi asigur că aş fi răspuns prompt şi aş fi clarificat situaţia expusă. Le-aş fi spus că nu cunosc persoana care apare în comunicat (notă – Iulian Conţac), nu cunosc activitatea firmei despre care se face vorbire în comunicat (notă – SC Transporturi Auto SA Botoşani), nu cunosc despre vreo licitaţie care s-ar fi organizat şi la care să fi participat acea firmă şi în general nu am nici o informaţie despre situaţia expusă. Nu cunosc nici un membru al unei comisii de licitaţii şi nu am încercat vreodată să iau legătura cu aceştia”, a precizat Ovidiu Donţu.
Senatorul social-democrat de Suceava este cel care marţi, cu două zile înainte de percheziţii, a anunţat că doreşte schimbarea modului în care se fac arestările preventive. Mai exact, Donţu a cerut ca arestările să fie în baza unor „indicii temeinice” şi nu ca urmare a unor „suspiciuni rezonabile”, cum se întâmplă în prezent.
Ce urmează?
După percheziţiile din cursul zilei de joi s-a aşternut liniştea. Este una aparentă pentru că în mod sigur va urma şi o a doua, posibil şi o a treia etapă. Pentru a pune cap la cap informaţiile din documentele „rechiziţionate” va fi nevoie, probabil, de câteva săptămâni. Este vorba de zeci de saci cu acte care s-au ridicat, astfel încât se anunţă o muncă titanică pentru a clarifica totul.
La modul cum a fost această derulare de forţe, dar şi din datele preliminare prezentate de anchetatori este foarte clar că o serie de persoane, printre care preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, dar şi senatorul Ovidiu Donţu, au fost monitorizate atent o perioadă îndelungată. Doar aşa se explică faptul că în datele furnizate de DNA apar zilele exacte în care s-au derulat o serie de întâlniri şi s-au luat diferite decizii.
În aceste condiţii, este greu de crezut că totul se va termina cu bine pentru cei implicaţi. Rămâne de văzut doar când se va relua totul în acest dosar şi cine va fi pus oficial sub acuzare, respectiv infracţiunile care le vor fi imputate celor în cauză.
Percheziţiile au vizat instituţii publice, dar şi mai multe societăţi comerciale
Percheziţiile de joi au vizat mai multe instituţii publice, dar şi sediile unor societăţi comerciale din Suceava şi Botoşani. Dintre instituţii, procurorii au mers la sediul Consiliului Judeţean Suceava, la sediul SC Drumuri şi Poduri SA, dar şi la Primăria Fălticeni. Societăţile comerciale care au fost luate la „puricat” au avut legături de afaceri fie cu CJ Suceava, fie cu SC Drumuri şi Poduri SA, fie cu ambele. Practic, este vorba de afaceri derulate cu fonduri publice, acolo de unde se ştie că se fac tot soiul de afaceri necurate.
Din primele date, cele mai multe suspiciuni îl vizează pe Cătălin Nechifor. Faţă de acesta există suspiciunea comiterii mai multor fapte penale, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. În ceea ce-l priveşte pe senatorul Ovidiu Donţu, el este suspect de luare de mită.
( 9 mai 2015, 12:19:59
De asemenea nu-l cunosc pe domnul Catalin Nechifor,nu stiu ce inseamna cuvantul licitatie,nu sunt senator,nu sunt Ovidiu Dontu,nu sunt pamantean.Acuma ma scuzati,trebuie sa prind nava care ma va duce pe planeta mea.Arrivederci.