Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 mai 2015 - Anul XX, nr. 105 (5917)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Prima fază

Saci de documente ridicaţi de procurorii DNA în ancheta care-i vizează pe senatorul Ovidiu Donţu şi preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima fază a anchetei instrumentate de procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi care-i vizează, printre alţii, pe senatorul PSD Ovidiu Donţu şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, s-a încheiat joi spre seară. Chiar dacă au descins în acelaşi timp la toate locaţiile vizate, anchetatorii au petrecut acolo perioade diferite, în funcţie de ceea ce aveau de ridicat.

Cel mai mult au durat percheziţiile la SC Drumuri şi Poduri SA Suceava. La sediul din Iţcani al firmei, jandarmii şi reprezentanţii DNA au stat mai bine de zece ore.

„Au venit cu un mandat de percheziţie şi am căutat în arhivă toate documentele solicitate, pe care la final le-am predat pe bază de proces verbal. Altceva nu pot să spun pentru că mi s-a cerut expres acest lucru”, a declarat Eugen Girigan, administratorul special al SC Drumuri şi Poduri SA.

 

Cătălin Nechifor a refuzat să comenteze acuzaţiile care i se aduc

Practic, toată ancheta va gravita în jurul contractelor pe care societatea din Iţcani le-a încheiat de-a lungul anilor, mai exact în perioada 2003-2015.

Până în prezent s-a vorbit doar de implicarea peste limitele legale ale actualului preşedinte al CJ Suceava, Cătălin Nechifor, dar nu este exclus să apară şi alte surprize, mai ales că administraţia judeţeană a mai avut alte două persoane la conducere în perioada menţionată, respectiv actualul senator PDL Gheorghe Flutur, între 2008-2012, şi actualul deputat PSD Gavril Mîrza, între 1996-2008.

După ce joi nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere, în cursul zilei de ieri, Cătălin Nechifor a refuzat să comenteze acuzaţiile care i se aduc, pe motiv că nimeni nu l-a înştiinţat în mod oficial despre ancheta pe care o derulează procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Percheziţia de la sediul CJ Suceava, unde au fost vizate mai multe birouri, s-a încheiat joi imediat după finalul programului de lucru, adică după circa opt ore. Şi de aici s-a plecat cu saci de documente, multe dintre bibliorafturile în care erau păstrate actele rămânând goale.

Ovidiu Călin, reprezentantul firmei Multinconsult IPURL, care este şi administratorul judiciar al SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, nu a răspuns la telefon pentru a aduce clarificări cu privire la anchetă.

 

Conţac are o versiune originală despre vizita celor de la DNA

Pe de altă parte, Constantin Conţac, acţionarul majoritar al SC Transporturi Auto SA Botoşani şi unchiul lui Ionuţ Conţac, cel care ar fi dat mita de 20.000 de euro pentru Donţu şi Nechifor, a venit cu propria variantă despre percheziţiile procurorilor.

„Au venit să bea o cafea. Voi nu ştiţi că am avut dosare? Eu îi cunosc pe oamenii aceştia... Au venit să mă vadă”, a spus Conţac pentru Monitorul de Botoşani.

Potrivit datelor furnizate de procurorii DNA, şpaga s-a dat pentru obţinerea unui contract de modernizare a unui drum judeţean din Suceava.

„Din datele existente, rezultă că numitul Cătălin-Ioan Nechifor a asigurat sprijinul societăţii SC Transporturi Auto SA Botoşani pentru câştigarea contractului având ca obiect executarea lucrărilor privind modernizarea DJ 178 Ilişeşti - Ciprian Porumbescu, în valoare totală de 28.520.000 de lei, deoarece a primit sume de bani de la Iulian Conţac, coordonator informal al SC Transporturi Auto SA Botoşani. Numitul Iulian Conţac a oferit numiţilor Cătălin-Ioan Nechifor şi Ovidiu-Liviu Donţu, senator în Parlamentul României, suma de 20.000 euro, pentru influenţarea membrilor comisiei de licitaţie în vederea acceptării ofertei SC Transporturi Auto SA Botoşani ca fiind cea mai avantajoasă”, au arătat procurorii DNA.

 

Singurul care a reacţionat în acest dosar este senatorul Donţu

În timp ce majoritatea persoanelor ale căror nume apar în acest dosar au preferat să nu vorbească, senatorul Ovidiu Donţu a fost singurul care a dat declaraţii.

„Mi-ar fi plăcut să fiu chemat de procurori înainte de a-mi auzi numele într-un comunicat DNA. Îi asigur că aş fi răspuns prompt şi aş fi clarificat situaţia expusă. Le-aş fi spus că nu cunosc persoana care apare în comunicat (notă – Iulian Conţac), nu cunosc activitatea firmei despre care se face vorbire în comunicat (notă – SC Transporturi Auto SA Botoşani), nu cunosc despre vreo licitaţie care s-ar fi organizat şi la care să fi participat acea firmă şi în general nu am nici o informaţie despre situaţia expusă. Nu cunosc nici un membru al unei comisii de licitaţii şi nu am încercat vreodată să iau legătura cu aceştia”, a precizat Ovidiu Donţu.

Senatorul social-democrat de Suceava este cel care marţi, cu două zile înainte de percheziţii, a anunţat că doreşte schimbarea modului în care se fac arestările preventive. Mai exact, Donţu a cerut ca arestările să fie în baza unor „indicii temeinice” şi nu ca urmare a unor „suspiciuni rezonabile”, cum se întâmplă în prezent.

 

Ce urmează?

După percheziţiile din cursul zilei de joi s-a aşternut liniştea. Este una aparentă pentru că în mod sigur va urma şi o a doua, posibil şi o a treia etapă. Pentru a pune cap la cap informaţiile din documentele „rechiziţionate” va fi nevoie, probabil, de câteva săptămâni. Este vorba de zeci de saci cu acte care s-au ridicat, astfel încât se anunţă o muncă titanică pentru a clarifica totul.

La modul cum a fost această derulare de forţe, dar şi din datele preliminare prezentate de anchetatori este foarte clar că o serie de persoane, printre care preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, dar şi senatorul Ovidiu Donţu, au fost monitorizate atent o perioadă îndelungată. Doar aşa se explică faptul că în datele furnizate de DNA apar zilele exacte în care s-au derulat o serie de întâlniri şi s-au luat diferite decizii.

În aceste condiţii, este greu de crezut că totul se va termina cu bine pentru cei implicaţi. Rămâne de văzut doar când se va relua totul în acest dosar şi cine va fi pus oficial sub acuzare, respectiv infracţiunile care le vor fi imputate celor în cauză.

 

Percheziţiile au vizat instituţii publice, dar şi mai multe societăţi comerciale

Percheziţiile de joi au vizat mai multe instituţii publice, dar şi sediile unor societăţi comerciale din Suceava şi Botoşani. Dintre instituţii, procurorii au mers la sediul Consiliului Judeţean Suceava, la sediul SC Drumuri şi Poduri SA, dar şi la Primăria Fălticeni. Societăţile comerciale care au fost luate la „puricat” au avut legături de afaceri fie cu CJ Suceava, fie cu SC Drumuri şi Poduri SA, fie cu ambele. Practic, este vorba de afaceri derulate cu fonduri publice, acolo de unde se ştie că se fac tot soiul de afaceri necurate.

Din primele date, cele mai multe suspiciuni îl vizează pe Cătălin Nechifor. Faţă de acesta există suspiciunea comiterii mai multor fapte penale, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. În ceea ce-l priveşte pe senatorul Ovidiu Donţu, el este suspect de luare de mită. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Saci de documente ridicaţi de procurorii DNA în ancheta care-i vizează pe senatorul Ovidiu Donţu şi preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor.
 Vizualizări articol: 6394 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Saci de documente ridicaţi de procurorii DNA în ancheta care-i vizează pe senatorul Ovidiu Donţu şi preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Suceava incotro trimis de
( 9 mai 2015, 12:19:59
Buna ziua,sunt Radu si va prezint emisiunea" Suceava incotro?".Vom avea un interviu de maxim interes cu domnul senator Dontu.Dam legatura cu reporterul nostru Catalin Babaroase.Buna ziua stimati ascultatori,sunt la biroul domnului senator Dontu.Domnule senator,ce parere aveti despre descinderea DNA? Va spun ca nu cunosc persoana care apare în comunicat ( Iulian Conţac), nu cunosc activitatea firmei despre care se face vorbire în comunicat ( SC Transporturi Auto SA Botoşani), nu cunosc despre vreo licitaţie care s-ar fi organizat şi la care să fi participat acea firmă şi în general nu am nici o informaţie despre situaţia expusă.
De asemenea nu-l cunosc pe domnul Catalin Nechifor,nu stiu ce inseamna cuvantul licitatie,nu sunt senator,nu sunt Ovidiu Dontu,nu sunt pamantean.Acuma ma scuzati,trebuie sa prind nava care ma va duce pe planeta mea.Arrivederci.
2.   Sunt foarte bucuros trimis de
( 9 mai 2015, 12:44:44
Acum cateva zile il trageam de urechi pe domnul presedinte ca nu ia atitudine fata de tampeniile facute de parlament si guvern.Se pare ca domnul presedinte mi-a citit comentariul si a reactionat.
"Primul ministru Ponta a plecat pe cont propriu, nu a discutat cu mine vizita pe care a facut-o in statele din Arabia, m-a informat ca a fost acolo si ca a avut discutii senzationale, nu ştim exact despre ce, dar se pare că au fost foarte bune. E o metoda inedita de a face politica externa, fiecare de capul lui, dar probabil ca asa intelege el sa faca aceste lucruri."
”Modificările propuse în Parlament pentru Codul Penal sunt de natură să afecteze bunul mers al justiției. Nu sunt de acord cu aceste încercări de a slăbi puterea Justiției!”
”Guvernul a gestionat extrem de prost implementarea cardului de sănătate pentru români și voi avea o discuție cu premierul în acest sens. Este revoltător ca mii de oameni să stea la cozi interminabile pentru a beneficia de serviciile medicale care li se cuvin”.
3.   Reactia PSD trimis de
( 9 mai 2015, 12:52:28
Domnul Ponta a spus mereu ca are o relatie exceptionala cu domnul Presedinte.Acum ,ca Iohannis l-a criticat ,a dat urmatorul raspuns:
"Mi se mai intampla sa merg de capul meu si pe la Strasbourg si pe la Bruxelles"
Asta nu e nimic,asta e un raspuns asa zis oficial.da stai sa vezi ce-l loveste pe iohannis cu parul in cap prin spate.Adica prin noua purtatoare de cuvant Gabriela Podasca .Care a fost bine instruita de fosta,Gabriela Firea.Doamna Firea a mai nascut un copil,tocmai pentru a-i demonstra lui iohannis ca el fara copii nu e om,in schimb ea este oama.
"Vreau să cred că iritarea de astăzi a președintelui Iohannis nu este rezultatul lobby-ului celor care nu mai pot fura bani ca urmare a introducerii cardului de Sănătate. Așa cum vreau să cred că respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului”
4.   Reactia PSD trimis de
( 9 mai 2015, 13:05:56
Ei da se vede scoala marlanismului a Gabrielei Firea.Deci cele doua Gabriele l-au lovit de doua ori pe presedinte.Adicalea rahatul ala de card e mai tare decat DNA,DIICOT si DLAF la un loc.Si Banicioiu introducand cardul este un Che Guevara al luptei anticoruptiei pe cand Presedintele e de partea celor care fura bani din sistemul sanitar.Asta da MARLANIE marca Gabriela.Pai voi care de 25 de ani sifonati in draci fondul de sanatate(care e de 4-5 miliarde euro anual)ca a ajuns omul sa vina cu plasa de medicamente la spital,voi vorbiti?Adica il faceti vinovat pe presedinte pentru asta?Rahatul asta de card nu este decat o alta mare afacere.
Aici intra pretul cardului,al aparatelor de citit cardul si softul.Oare care sunt firmele care se ocupa de aceste probleme?
5.   Reactia PSD trimis de
( 9 mai 2015, 13:22:45
Iohannis a trimis la reexaminare și noul Cod Silvic. Fostul ministru al padurilor Doina Pana(retineti acest nume) a zis oarecum asa:ca președintele favorizeaza marele exploatator Holzindustrie Schweighofer.De aici intelegem ca noul cod silvic intocmit de PSD ar fi salvatorul padurilor tarii iar Presedintele se opune promulgarii deoarece ii sprijina pe cei de la Schweighofer.Pai si zic tot asa.De 25 de ani guvernantii lasa ca padurile romanesti sa fie praduite .Si acum tocmai PSD a facut un cod in interesul cetateanului?Cine sa creada tampenia asta?Codul silvic facut de PSD este înţesat cu hibe ce ar putea afecta grav pădurile României pe termen mediu şi lung. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului Silvic permite posesorilor de pădure să scoată din fondul forestier până la 250 de metri pătraţi pentru a construi locuinţe sau case de vacanţă şi permite investitorilor imobiliari să ridice construcţii în zona de protecţie de 50 de metri faţă de marginea pădurii. O alta prevedere controversata,statul român nu mai are nicio obligaţie în ceea ce priveşte împădurirea.

6.   Reactia PSD trimis de
( 9 mai 2015, 13:39:06
Deci in viziunea celor doua Gabriele tot presedintele e vinovat de macelul facut in padurile romanesti.Poate cele doua doamne ar trebui sa mentioneze si ca trei parlamentari PSD,Hrebenciuc, Sârbu și Adam au fost acuzați de corupție. „Mafia lemnului” voia să radă păduri de 304 milioane de euro.
Dar sa vedem mai bine ce spune un fost padurar,Voicu Tomos intr-un interviu in Romania curata:"Fiecare pădurar trebuie să cotizeze 10.000 de euro anual, plus câte 3.000 de euro la fiecare dintre cele minimum două controale pe care le are pe parcursul a 12 luni. Banii vin, evident, din tăieri ilegale.
- Aţi declarat că un pădurar trebuie să dea şefilor cel puţin 16.000 de euro anual. Ce înseamnă asta în arbori? Câtă pădure se fură la modul acesta?
Vă spun cum funcţionează exact. Se lucrează cu sătenii, iar două părţi sunt ale omului şi o parte a pădurarului. Ca să faci 16.000 de euro trebuie să se taie de 48.000. Iar asta e numai de dat, că pădurarii mai fac şi pentru ei.La Ocolul Silvic Someşul Rece erau 18 pădurari şi fiecare trebuia să dea partea lui, chiar dacă sumele variau. Cine nu dă, nu e agreat de sistem. Ştiţi ce zice sistemul? Nu poţi să faci, dă-ţi demisia că vine altul care face. Deci calculaţi 18 ori cel puţin 480-500 de metri cubi. E o bunătate de pădure rasă cu totul, într-un an.
- Banii cum se împart?
- Banii îi ia brigadierul și își “trage” o parte; un brigadier are câte șase pădurari. De la brigadieri, merg la şeful de ocol, care îşi ia partea leului. De la ocol, banii merg la Direcţia Silvică. Şi de acolo, la politicieni şi la minister. Credeţi că se fac concursuri pe bune la Direcţia Silvică? E pus cine dă mai mult."
7.   Circ pt fraieri trimis de
( 9 mai 2015, 22:23:36
daca tot faceti curatenie de ce nu ati anceput cu inceputu flutur balan lungu astia au luat gosu si cei dinaintea lor. ce dreptate e asta ai luati doar pe ultimii ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei