Acţiune de amploare a procurorilor structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie în judeţele Suceava şi Botoşani. Principalele persoane vizate sunt preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi senatorul PSD Ovidiu Donţu. Cele mai multe acuzaţii îl privesc pe Cătălin Nechifor şi au legătură cu diferite lucrări care s-au derulat pe drumurile din judeţul Suceava. În ceea ce priveşte legătura dintre Nechifor şi Donţu, procurorii DNA susţin că aceştia ar fi luat mită 20.000 de euro pentru a favoriza o firmă din Botoşani controlată de Iulian Conţac, nepotul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani.
„Din datele existente, rezultă că numitul Cătălin-Ioan Nechifor a asigurat sprijinul societăţii SC Transporturi Auto SA Botoşani pentru câştigarea contractului având ca obiect executarea lucrărilor privind modernizarea DJ 178 Ilişeşti - Ciprian Porumbescu, în valoare totală de 28.520.000 de lei, deoarece a primit sume de bani de la Iulian Conţac, coordonator informal al SC Transporturi Auto SA Botoşani. Numitul Iulian Conţac a oferit numiţilor Cătălin-Ioan Nechifor şi Ovidiu-Liviu Donţu, senator în Parlamentul României, suma de 20.000 euro, pentru influenţarea membrilor comisiei de licitaţie în vederea acceptării ofertei SC Transporturi Auto SA Botoşani ca fiind cea mai avantajoasă”, au arătat procurorii DNA.
Nechifor ar fi primit mită în lucrări executate în interiorul apartamentului
O altă acuzaţie în care apare numele celor doi grei din PSD Suceava, respectiv preşedintele partidului, Cătălin Nechifor, şi vicepreşedintele acestei formaţiuni politice Ovidiu Donţu, este legată de concursul pentru ocuparea funcţiei de director adjunct al Oficiului Judeţean pentru Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Suceava
„La data de 22 iulie 2013, numiţii Cătălin-Ioan Nechifor şi Ovidiu-Liviu Donţu au decis susţinerea numitului Cosmin Suciu, agent de vânzări al SC ALCEDO SRL Bucureşti, în calitate de unic candidat la concursul pentru ocuparea postului de director adjunct gradul II în cadrul Oficiului Judeţean pentru Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Suceava. Motivul acestui demers este reprezentat de relaţiile apropiate stabilite de preşedintele CJ Suceava cu Viorel Ieremciuc, administrator al SC HIGH TECH SRL Suceava, socrul lui Cosmin Suciu. În vederea atingerii obiectivului vizat, Cătălin-Ioan Nechifor i-a solicitat lui Cosmin Suciu să-i pună la dispoziţie CV-ul, asigurându-l că îi va comunica toate direcţiile de acţiune ulterioare”, se menţionează în comunicatul DNA.
Chiar dacă în urma selecţiei dosarelor depuse pentru concurs Cosmin Suciu a fost declarat admis, acesta a picat examenul scris, desfăşurat la data de 27 august 2013.
„Indicii privind relaţia cointeresată dintre Cătălin-Ioan Nechifor şi Viorel Ieremciuc au fost evidenţiate şi în contextul întâlnirilor efectuate de cei doi în perioada 29-30 iulie 2013, în urma cărora, la domiciliul preşedintelui CJ Suceava au fost observaţi angajaţi ai SC HIGH TECH SRL Suceava, fiind prezumată executarea unor lucrări semnificative (instalaţii electrice/sanitare), în contrapartida serviciilor de susţinere a ginerelui acestuia”, au mai spus procurorii DNA.
Telefonul lui Nechifor către administratorul unei societăţi care avea relaţii de afaceri cu SC Drumuri şi Poduri SA
Potrivit anchetatorilor, pe 1 august 2013, preşedintele CJ Suceava l-a sunat pe Ilie Lahman, administratorul SC CON BUCOVINA SA Suceava, să plătească suma de 300.000 de lei, deşi cuantumul real al sumei datorate ar fi fost de 120.000 de lei. Suma trebuia plătită către SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, operator privat aflat sub incidenţa Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei. Trebuie spus că solicitarea lui Nechifor era motivată de faptul că SC CON BUCOVINA SA Suceava datorează SC Drumuri şi Poduri SA Suceava bani pentru lucrări în regim de subantrepriză, efectuate în cadrul Contractului de lucrări pentru obiectivul de investiţii „Modernizare DJ 177, Poiana Micului - Suceviţa, km 10+000-20+875". Ulterior acestui demers, administratorul SC CON BUCOVINA SA Suceava a furnizat SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, în mai multe tranşe, suma solicitată.
Potrivit procurorilor DNA, preşedintele CJ Suceava nu avea nici un drept să intervină în relaţia dintre cei doi agenţi economici.
„Având în vedere că SC Drumuri şi Poduri SA era în procedură de insolvenţă, administratorul special al societăţii era numitul Eugen Girigan, iar administrator judiciar era numitul Ovidiu Călin. Faţă de această situaţie fondurile nu au fost alocate CJ Suceava, în calitate de acţionar unic al SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, ci numitului Ovidiu Călin. Prin urmare, varianta relansării activităţii SC Drumuri şi Poduri SA Suceava nu era viabilă, cu atât mai mult cu cât societatea comercială menţionată a înstrăinat cvasitotalitatea echipamentelor şi bazelor de producţie din patrimoniu, aflându-se în imposibilitatea de a se relansa din punct de vedere economic. În urma tranzacţionării mai multor autobaze din judeţul Suceava, aflate în proprietatea SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, numitul Ovidiu Călin a obţinut un comision în valoare de 160.000 de lei.
În contextul unei evaluări, realizată la data de 12 decembrie 2012, a bunurilor mobile şi imobile aparţinând SC Drumuri şi Poduri SA Suceava propuse a fi scoase la vânzare în cadrul reorganizării activităţii societăţii, s-a stabilit o valoare a acestora de 873.316 euro, fără TVA”, se arată în comunicatul DNA.
„Aveam de plată suma de 266.000 de lei, bani pe care i-am dat în tranşe. Au fost ridicate contracte şi situaţii de lucrări la drumul Poiana Micului - Suceviţa, la care SC Drumuri şi Poduri SA a fost subantreprenor declarat în momentul licitaţiei şi am procedat în acest fel pentru că nu aveam staţie de asfalt”, au explicat reprezentanţii SC CON BUCOVINA SA.
Activitatea de la SC Drumuri şi Poduri SA, transferată cu sprijinul lui Nechifor către SC Transporturi Auto SA Botoşani
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava mai este acuzat că a transferat activităţile pe care le derula SC Drumuri şi Poduri SA Suceava către SC Transporturi Auto SA Botoşani
Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava, a solicitat decontarea sumei de 137.527,95 de lei, aferentă lucrărilor de modernizare a DJ 291A, executate în luna aprilie 2013. Având în vedere faptul că lucrările nu puteau fi decontate de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) Suceava, întrucât porţiunea de drum se afla în administrarea Primăriei oraşului Siret, pentru a conferi o notă de legalitate acestui demers, Cătălin Nechifor a emis mai multe hotărâri de consiliu care să prevadă predarea tronsonului de drum către administraţia judeţeană, în baza asocierii între cele două entităţi administrative.
„În acest sens, în cadrul şedinţei CJ Suceava din data de 3 iunie 2013, numitul Cătălin-Ioan Nechifor a iniţiat un proiect de hotărâre privind asocierea judeţului Suceava cu oraşul Siret, în vederea reabilitării DJ 291A Zvoriştea - Zamostea – Siret - Climăuţi - Frătăuţii Noi, pe un tronson de 2,85 km, de la km 21+000 la km 23+850, aflat în administrarea Consiliului Local al oraşului Siret. În cadrul asocierii, Consiliul Local al oraşului Siret va întocmi proiectul tehnic, va realiza lucrările de plombare şi va contribui cu suma de 100.000 lei din valoarea investiţiei, în timp ce CJ Suceava va aloca, prin intermediul DJDP Suceava, suma de 250.000 lei pentru reabilitarea tronsonului de drum. Pentru a evita iniţierea unei proceduri de licitaţie, execuţia lucrărilor a fost atribuită SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, în baza unui act adiţional la contractul aflat în derulare. În acelaşi context, anterior expirării contractului privind lucrările de întreţinere a drumurilor judeţene, pentru perioada de iarnă 2012-2013, numitul Cătălin–Ioan Nechifor, în calitate de preşedinte al CJ Suceava, a dispus deblocarea sumei de 220.000 lei, reţinută de la SC Transporturi Auto SA Botoşani, cu titlul de garanţie de bună execuţie. În această modalitate, SC Drumuri şi Poduri SA urma să încaseze suma de 40.000 de lei pentru lucrări efectuate sub antrepriză. Relevant este şi faptul că activităţile executate de SC Drumuri şi Poduri SA Suceava au fost preluate de la SC Transporturi Auto SA Botoşani, în urma intervenţiei directe a numitului Cătălin-Ioan Nechifor la nivelul administratorilor societăţii comerciale din judeţul Botoşani, în cursul lunii decembrie 2012”, se arată în comunicatul DNA.
În ecuaţie apare şi Mihai Grozavu, fost vicepreşedinte al CJ Suceava
În ecuaţie apare şi Mihai Grozavu, actual consilier judeţean din partea PSD, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.
Acesta ar fi intervenit pentru atribuirea unor contracte către SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, în mod direct, privind execuţia de lucrări de reabilitare/modernizare a infrastructurii rutiere judeţene, argumentând că prin modificările OUG 34/2006 privind achiziţiile publice se permite cumpărarea directă a lucrărilor în valoare de maximum 100.000 de euro. În acest sens, Mihai Grozavu ar fi invocat necesitatea intervenţiei preşedintelui CJ Suceava pentru materializarea propunerii avansate.
Favorizarea SC Drumuri şi Poduri SA Suceava de către preşedintele CJ Suceava a fost evidenţiată şi de interesul acestuia, pentru întocmirea documentaţiei necesare decontării sumei de 250.000 de lei, angajată prin asocierea judeţului Suceava cu oraşul Siret, pentru lucrările de reabilitare a DJ 291A Zvoriştea - Zamostea - Siret - Climăuţi - Frătăuţii Noi, realizate de societatea comercială menţionată. Suma a fost preluată din fondul de rezervă aflat la dispoziţia preşedintelui CJ Suceava, destinat unor situaţii speciale.
Bani plătiţi de CJ Suceava pentru lucrări subcontractate în mod ilegal
Anchetatorii au mai arătat că aleşii locali din Consiliul Judeţean Suceava au adoptat hotărârile nr. 37 din 28 februarie 2014 şi nr. 89 din 30 mai 2014, care vizează alocarea sumei de 3.500.000 de lei pentru lucrări preconizate la infrastructura rutieră judeţeană. Aceste sume urmau să fie trimise la SUCT Suceava.
„Pentru a disimula acordarea fondurilor numitul Cătălin-Ioan Nechifor a interpus în circuitul financiar SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, la care Consiliul Judeţean Suceava este unic acţionar, în condiţiile în care operatorul economic nu dispune de capacitatea tehnologică de a executa aceste intervenţii. Numitul Cătălin-Ioan Nechifor a alocat suma de 1.000.000 lei din bugetul Consiliului Judeţean Suceava, prin HCJ nr. 37 din 28 februarie 2014, pentru decontarea cheltuielilor de finalizare a modernizării DJ 291A Zvoriştea - Zamostea - Siret, intervenţie care, deşi a primit ordinul de începere în luna martie 2014, nu a fost demarată.
În mod similar, preşedintele CJ Suceava a promovat HCJ nr. 89 din 30 mai 2014, pentru finanţarea lucrărilor de modernizare a DJ 176, km 22+000 - 33+000, Vatra Moldoviţei - Argel, prin alocarea sumei de 2.500.000 lei către SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, dintr-un împrumut angajat de Consiliul Judeţean Suceava cu UNICREDIT ŢIRIAC BANK, execuţia acestora fiind demarată în baza contractului nr. 3810 din 14 decembrie 2006. Demersul nu întruneşte condiţiile legale privind achiziţiile publice, întrucât contractul nr. 3810 din 14 decembrie 2006 nu prevede posibilitatea subcontractării. De asemenea, posibilitatea cesionării lucrării către SC SUCT SA presupune, automat, transferul dreptului de încasare a plăţii către această societate şi, implicit, o eludare a legislaţiei privind atribuirea de lucrări publice”, se specifică în comunicatul DNA.
Anchetatorii mai spun că anterior dobândirii calităţii de administrator special al SC Drumuri şi Poduri SA, Eugen Girigan a fost angajat al SC SUCT SA.
„Cel în cauză (notă – Eugen Girigan) a acţionat în prezent, cu acordul numitului Cătălin-Ioan Nechifor, pentru transferul unor importante fonduri din bugetul CJ Suceava către operatorul economic administrat în fapt de sus-numit. Demersurile continue ale preşedintelui CJ Suceava pentru asigurarea de fonduri, în scopul declarat al relansării economice a SC Drumuri şi Poduri SA, susţinute de un grup de consilieri judeţeni coordonat de Mihai Grozavu, nu sunt întemeiate. Astfel, de la începutul anului 2014, actul de management al societăţii este controlat de administratorul judiciar Ovidiu Călin, practician în insolvenţă în cadrul MULTICONSULT IPURL Suceava, şi nu de CJ Suceava, în calitate de unic acţionar. Totodată, varianta relansării SC Drumuri şi Poduri SA prin infuziile de capital nu este realistă, întrucât operatorul economic a înstrăinat majoritatea echipamentelor şi bazelor de producţie din patrimoniu. Numitul Cătălin-Ioan Nechifor a susţinut atribuirea preferenţială a execuţiei unor lucrări în care CJ Suceava este autoritate contractantă, în vederea obţinerii de avantaje personale”, este concluzia procurorilor DNA.
Contracte de consultanţă pentru o firmă din Vicovu de Jos
Pentru ca schema să fie completă apare şi numele unei firme din Vicovu de Jos, agreată pentru acordarea contractelor de proiectare şi consultanţă. Este vorba de SC ANIVO'S SRL, aflată în administrarea lui Ovidiu Florin Mutescu.
„Acesta (notă – Mutescu) a exercitat presiuni la nivelul angajaţilor administraţiei publice judeţene pentru impunerea societăţii comerciale pe care o reprezintă ca operator economic agreat pentru derularea de contracte de proiectare/consultanţă cu CJ Suceava sau cu administraţii publice locale de pe raza judeţului. În acest scop, funcţionarii CJ Suceava sunt convocaţi în biroul numitului Cătălin-Ioan Nechifor, unde acesta, împreună cu numitul Gavril Mîrza, fost preşedinte al CJ Suceava, îl recomandă pe numitul Ovidiu Florin Mutescu pentru angajarea de contracte cu instituţii publice de pe raza judeţului. Uzând de susţinerea numiţilor Gavril Mîrza şi Cătălin-Ioan Nechifor, SC ANIVO'S SRL Vicovu de Jos a reuşit să acumuleze un portofoliu semnificativ de clienţi din mediul administraţiilor publice locale din judeţul Suceava. În cursul lunii ianuarie 2014, numitul Gavril Mîrza a intervenit pe lângă factori de decizie din cadrul CJ Suceava cărora le-a solicitat să analizeze oferta lui Ovidiu Florin Mutescu, în prezenţa acestuia din urmă. În susţinerea ofertei sale omul de afaceri anterior amintit a prezentat o listă de parapeţi de producţie externă, pentru a fi utilizaţi la podurile din administrarea DJDP Suceava, care, însă, din punct de vedere tehnic nu se pretează la infrastructura rutieră judeţeană”, se arată în concluziile DNA.
Pentru acest aspect, Cătălin Nechifor va fi cercetat pentru abuz în serviciu.
Demersurile lui Nechifor pe lângă un membru al CNA
În ancheta procurorilor DNA apare şi un post de radio gestionat de firma SC Impact SRL Suceava. Mai exact, pe 31 iulie 2013 Cătălin-Ioan Nechifor i-ar fi solicitat Mariei Monica Gubernat, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, anularea deciziei de retragere a licenţei de funcţionare a staţiei din oraşul Gura Humorului aparţinând SC Impact SRL Suceava, sancţiunea aplicată începând cu data de 30 iulie 2013.
„Preşedintele CJ Suceava a avut în vedere asigurarea mediatizării propriilor activităţi, pentru crearea unei imagini favorabile la nivelul opiniei publice”, au arătat anchetatorii.
Susţinere şi pentru firma ACI AG SRL Suceava
Lista acuzaţiilor la adresa lui Cătălin Nechifor cuprinde şi infracţiunea de trafic de influenţă, prin aceea că i-a sprijinit pe Gabriel-Mihai Ignătescu şi Victor Ciobanu, administratorii SC ACI AG SRL Suceava.
Mai exact, preşedintele CJ Suceava a intervenit în vederea obţinerii de către firma ACI AG a contractului de lucrări aferent obiectivului de investiţii „închiderea depozitelor urbane existente în judeţul Suceava din cadrul Proiectului <Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava>", în valoare de 65.855.478,45 de lei, fără TVA, autoritatea contractantă fiind Consiliul Judeţean Suceava.
Senatorul Ovidiu Donţu neagă toate acuzaţiile care i se aduc
Contactat telefonic, senatorul Ovidiu Donţu s-a arătat siderat de acuzaţiile care i se aduc, mai ales că nimeni nu i-a adus la cunoştinţă vreo învinuire.
„Mi-ar fi plăcut să fiu chemat de procurori înainte de a-mi auzi numele într-un comunicat DNA. Îi asigur că aş fi răspuns prompt şi aş fi clarificat situaţia expusă. Le-aş fi spus că nu cunosc persoana care apare în comunicat (notă – Iulian Conţac), nu cunosc activitatea firmei despre care se face vorbire în comunicat (notă – SC Transporturi Auto SA Botoşani), nu cunosc despre vreo licitaţie care s-ar fi organizat şi la care să fi participat acea firmă şi în general nu am nici o informaţie despre situaţia expusă. Nu cunosc nici un membru al unei comisii de licitaţii şi nu am încercat vreodată să iau legătura cu aceştia”, a precizat Ovidiu Donţu.
Acesta a mai menţionat că nu a luat mită, aşa cum au arătat procurorii DNA, şi nu a făcut nimic ilegal.
Percheziţii şi la Primăria Fălticeni
Percheziţiile de ieri au vizat şi Primăria Fălticeni. De aici reprezentanţii DNA au ridicat mai multe documente care au legătură tot cu un contract derulat prin intermediul SC Drumuri şi Poduri SA Suceava.
Cătălin Coman, primarul din Fălticeni, a precizat că este vorba de un contract din 2009.
„I-am convocat pe cei care lucrau la vremea respectivă în primărie pentru a da amănunte şi explicaţii. Asta e tot ceea ce ştiu”, a menţionat Cătălin Coman.
Ieri, percheziţiile, audierile, cu altă ocazie
Trebuie spus că acţiunea de ieri nu a fost urmată şi de ridicarea unor suspecţi în vederea audierilor de către procurori. Cel mai probabil, mai întâi vor fi studiate documentele, iar mai apoi se va ajunge şi la acuzaţii, eventual inculparea unor persoane. Ca fapt divers, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, nici măcar nu era prezent ieri în zonă, fiind plecat la Bucureşti. Cu toate că am încercată să luăm şi poziţia sa vizavi de multitudinea acuzaţiilor care i se aduc, acest lucru a fost imposibil, Nechifor preferând să nu răspundă nici la telefon şi nici la sms-uri. Mai trebuie adăugat că percheziţiile de ieri nu s-au derulat doar la sediul Consiliului Judeţean Suceava, la sediul SC Drumuri şi Poduri SA, la Primăria Fălticeni, ci şi la mai multe societăţi comerciale din Suceava şi Botoşani, care au avut relaţii contractuale cu administraţia judeţeană.
( 8 mai 2015, 11:09:36