Șefii de instituţii care au ajuns în funcţii cu susţinerea politică a PNL îşi ocupă în continuare posturile, chiar dacă partidul care i-a sprijinit a părăsit de mult guvernarea. Copreşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, deputatul Ștefan Alexandru Băişanu, a cărui soţie este preşedinte-director al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, invocă profesionalismul acestor persoane, chiar în condiţiile în care cei susţinuţi de liberali aplică de fapt politica Cabinetului Ponta.
Băişanu susţine că în PNL nu s-a supus niciodată la vot o decizie a partidului în legătură cu obligaţia celor care sunt concomitent la putere şi în opoziţie să-şi definească mai clar opţiunea. ”Sunt circa o sută de oameni, în toate instituţiile publice din judeţ, rămaşi în funcţii de pe vremea PDL. Eu consider că cei care au dat concurs pe funcţii şi sunt serioşi, profesionişti, oameni oneşti, nu au de ce să plece. Ei pot fi daţi afară pe motive de incompetenţă, nu politice”, ne-a declarat, ieri, Băişanu.
În ceea ce o priveşte pe soţia sa, liderul PNL Suceava a afirmat că ”a dat un concurs corect, cinstit”. ”N-a avut nici o pilă, eu n-am avut nici un amestec. Ar fi mers la concurs şi dacă USL nu câştiga alegerile”, susţine deputatul.
Întrebat cum aplică politica guvernului soţia unui lider al opoziţiei, care a promovat concursul pentru funcţie exact în perioada în care partidul său se afla la guvernare, Ștefan Alexandru Băişanu a răspuns că soţia sa, Adela Băişanu, nu este membru de partid, nu face politică şi că este la latitudinea şefilor ei de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, dacă o mai păstrează sau nu în funcţie. ”Activitatea ei este evaluată din 3 în 3 luni. Nu este un mandat pe 4 ani sau pe viaţă. Dacă nu ieşi bine la o evaluare, pleci. Este la latitudinea factorilor de decizie de la Bucureşti dacă politicul intervine sau nu. Ea nu ţine cu dinţii de funcţie. Casa de Asigurări de Sănătate nu a făcut obiectul algoritmului politic”, a mai spus deputatul PNL de Suceava.
Opoziţia fără blaturi, doar în declaraţii politice
După fuziunea dintre PNL şi PDL, atât fostul preşedinte al PNL, Klaus Iohannis, cât şi lideri ai PDL au declarat că noul PNL va face opoziţie reală la putere, fără blaturi. Aceeaşi poziţie a fost susţinută şi la nivel judeţean. Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan afirma, în urmă cu câteva luni, că într-un termen scurt liberalii suceveni îşi vor retrage toţi directorii pe care i-au susţinut la conducerea instituţiilor descentralizate ale statului. Contactat ieri, deputatul a refuzat orice declaraţie pe această temă. Până acum, singurul şef liberal schimbat din funcţie, luna trecută, a fost directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru.
După 1990, a devenit tradiţie ca, după alegeri, partidul sau alianţele politice care câştigă să-şi răsplătească oamenii care i-au susţinut cu funcţii publice în instituţiile statului. Mai mult decât de competenţă profesională, pentru a accede în funcţii aceste persoane au avut nevoie de susţinere politică. La schimbarea partidelor de la putere se schimbă şi directorii, dar nu întotdeauna aceştia pleacă de bună voie, indiferent despre ce formaţiune politică este vorba. Motivul cel mai des invocat este cel al concursurilor pe care le-au susţinut pentru ocuparea funcţiilor respective.
( 8 mai 2015, 11:23:13