Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava, împreună cu Asociaţa Eudemos, desfăşoară astăzi o acţiune de bird watching (observaţii ornitologice) în ariile de protecţie avifaunistică din judeţul Suceava.
Acţiunea este dedicată Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare, campanie ce se desfăşoară la nivel mondial, în fiecare an, în al doilea weekend din luna mai, cu scopul de a conştientiza şi promova anual conservarea păsărilor migratoare şi a habitatelor lor din întreaga lume.
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare a fost organizată pentru prima dată în anul 2006, pentru a celebra călătoria păsărilor migratoare între locurile de cuibărit şi cele de iernare.
Anul acesta Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare se sărbătoreşte în perioada 9-10 mai, sub deviza „Să producem energie prietenoasă pentru păsări”. Obiectivul principal este informarea și conștientizarea populaţiei, dar și a factorilor de decizie, cu privire la pericolul care s-a creat, în ultimul timp, prin dezvoltarea industriei energetice care utilizează surse neconvenţionale de energie, ca răspuns la reducerea emisiilor de carbon, dar care pot provoca alte dezechilibre dacă nu sunt evaluate toate riscurile, inclusiv asupra biodiversităţii; este vorba despre avântul pe care l-a luat în ultima vreme dezvoltarea parcurilor eoliene, inclusiv pe rutele de migraţie a păsărilor, fapt ce afectează destul de mult condiţiile de viaţă ale speciilor de păsări migratoare, cu toate efectele care conduc la alte dezechilibre.
„Multe activităţi umane, precum: utilizarea excesivă şi nesustenabilă a terenurilor de vânătoare, pescuitul, poluarea și mai recent parcurile eoliene de producere a energiei electrice ameninţă grav populaţiile de păsări migratoare. Omenirea trebuie să fie conştientă de modul în care acţiunile pe care le desfăşoară pot afecta aceşti prieteni credincioşi. Fenomenul migraţiei păsărilor este crucial, păsările migratoare acţionând ca indicatori ai sănătăţii ecosistemelor şi ai efectelor schimbărilor climatice. Sunt nenumărate căile prin care, de-a lungul timpului, păsările migratoare servesc omenirii, iar acest lucru trebuie să continue”, a precizat directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, Vasile Oşean.
Pe teritoriul judeţului Suceava se regăsesc (total sau parţial), nouă SPA-uri (arii de protecţie specială avifaunistică), dintr-un total de 149 declarate la nivel naţional ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România.