Decizia Curţii Constituţionale de săptămâna trecută, care atrage sancţiunea decăderii procurorului din exerciţiul dreptului de a depune propunerea de prelungire a duratei arestului preventiv şi nulitatea actului făcut peste termen, a creat premisele necesare pentru depunerea de către avocaţi a unei cereri de eliberare a primarului suspendat al comunei Udeşti, Săvel Botezatu.
Avocatul Vasile Tudor a formulat două cereri, una de revocare a măsurii arestului preventiv şi implicit a arestului la domiciliu, şi o alta de revizuire. „Am solicitat rejudecarea cauzei, anularea încheierii nr. 34 din 3 februarie 2015, aplicarea sancţiunii decăderii procurorului din exerciţiul dreptului de a propune prelungirea duratei arestului preventiv, constatarea nulităţii actului îndeplinit peste termen, respectiv a măsurii arestării preventive începând cu data de 4 februarie 2015 şi a măsurii subsecvente de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu dispusă ulterior prin încheierea nr. 36 din 24 februarie 2015 pronunţată de Curtea de Apel Suceava şi a actelor procedurale de prelungire a acestei măsuri, restabilind astfel situaţia anterioară prin punerea în libertate a clientului meu”, a precizat avocatul Tudor.
Prima cerere, de revocare a măsurii arestului preventiv, a fost analizată ieri la Curtea de Apel Suceava, iar magistraţii de aici au rămas în pronunţare, soluţia urmând să fie anunţată astăzi.
Curtea Constituţională a decis pe 30 aprilie, cu unanimitate de voturi, că prelungirea măsurii arestării preventive în cazul lui Săvel Botezatu s-a făcut fără a se respecta legislaţia. Mai exact, procurorii DNA Suceava au înaintat această cerere de prelungire la instanţa de judecată cu mai puţin de 5 zile înainte de expirarea duratei arestării preventive, încălcându-se astfel articolul 268 aliniat (1) din Codul de procedură penală.
Săvel Botezatu are deja cinci luni de arest preventiv şi arest la domiciliu
Săvel Botezatu se află în arest la domiciliu de aproximativ două luni. El este acuzat de comiterea infracţiunilor de influenţarea declaraţiilor, şantaj, tentativă la comiterea infracţiunii de folosirea şi prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, folosirea şi prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, complicitate la comiterea de către Marilena Borza a infracţiunilor de folosirea şi prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene.
Practic este vorba de dosarul în care s-au obţinut subvenţii de la APIA Suceava, prejudiciul calculat în acest caz fiind estimat la aproximativ un milion de lei.
Săvel Botezatu a fost arestat în acest dosar la începutul lunii decembrie 2014, iar după aproape trei luni magistraţii au schimbat această măsură cu una mai puţin restrictivă, arestul la domiciliu.
Tot în acelaşi dosar mai este cercetat şi avocatul Dorin Andronic, sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu pentru că a avut mai multe contracte cu Consiliul Local Udeşti, procurorii DNA Suceava considerând că acestea s-au derulat cu încălcarea legislaţiei.