Şapte sate sucevene care nu au doctori vor beneficia de un proiect al societăţii Crucea Roşie, filiala Suceava, derulat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, prin care se vor înfiinţa 21 de puncte de prim ajutor. Managerul de proiect, Camelia Răceanu, şi directorul Crucea Roşie Suceava, Cornel Dediu, au prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, obiectivele şi etapele proiectului “Mâinile tale pot salva o viaţă!”, finanţat prin Programul FONDUL pentru ONG în România, Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2009-2014 (EEA Grants), în valoare totală de aproximativ 38.000 de euro.
”Proiectul urmăreşte să îmbunătăţească situaţia comunităţilor rurale din judeţ, în care nu există dispensar medical şi nici persoane acreditate să aplice tehnici de prim ajutor premedical. În localităţile Budeni - Dolhasca, Buda şi Şerbăneşti - Zvorâştea, Coşna, Costişa - Frătăuţii Noi, Crucea şi Poieni Solca vor activa 28 de voluntari acreditaţi, se vor înfiinţa 21 de puncte de prim ajutor şi se vor forma şapte echipaje „Sanitarii pricepuţi”, cu 42 de elevi, în şcoli cu cel puţin 150 de elevi”, a arătat Camelia Răceanu.
Copiii şi profesorii vor învăţa ce este de făcut până la sosirea cadrelor medicale, în caz de necesitate
Perioada de implementare este 16 aprilie 2015 – 15 februarie 2016, timp în care vor fi selectaţi 70 de voluntari: în fiecare localitate, douăcadre didactice, doi localnici şi câte şase elevi din fiecare şcoală (ciclul gimnazial). Cei 28 de adulţi din proiect vor fi instruiţi în tehnici de prim ajutor premedical, în cadrul a două stagii de instruire cu durata de două zile. Elevii şi profesorii din cercurile ”Sanitarii pricepuţi” vor participa la două tabere, tot cu durata de două zile.
La finalul proiectului,14 cadre didactice şi alte 14 persoane din localităţile ţintă vor fi acreditate să aplice tehnici de prim ajutor premedical, cu certificare recunoscută la nivel european EFAC, iar cele 21 de puncte de prim ajutor vor fi înzestrate cu truse de prim ajutor. Directorul Cornel Dediu a precizat că şapte puncte vor fi înfiinţate în şcolile din localităţile menţionate şi 14 în casele unor localnici. De asemenea, prin proiect se vor forma şapte echipaje „Sanitarii pricepuţi”, din câte şase elevi şi doi profesori coordonatori, şi se va realiza un parteneriat format din 16 instituţii cheie care pot asigura sustenabilitatea proiectului. ”Aceste localităţi vor compensa prin copii neajunsul lipsei unui medic în comunitate. Elevii şi profesorii vor fi pregătiţi pentru a putea acorda prim ajutor premedical până la sosirea cadrelor medicale”, a mai spus Camelia Răceanu, cu precizarea că elevii vor fi selectaţi pe baza unor chestionare.