Cei mai mulţi tineri admişi anul trecut pe băncile şcolilor care pregătesc viitori ofiţeri sau subofiţeri de poliţie sunt din judeţul Suceava. Aşa arată statisticile întocmite la nivel naţional pentru admiterea organizată în 2014, iar perspectivele din 2015 sunt cel puţin la fel de promiţătoare, tinerii din judeţ arătând un interes ridicat pentru a urma o carieră de poliţist.
Subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, a declarat că anul trecut 99 de suceveni s-au înscris la admiterea pentru şcoli de ofiţeri de poliţie, în timp ce 175 au optat pentru şcolile de agenţi de poliţie. Dintre aceştia, 22 au fost admişi al academiile de poliţie, iar 30 la şcolile care formează viitori subofiţeri de poliţie.
Ionuţ Epureanu a mai arătat că în acest an, până la finele săptămânii trecute, s-au înscris deja peste o sută de tineri din judeţ, asta în condiţiile în care campania a debutat pe 21 aprilie. De altfel, Poliţia a demarat o campanie, „Şi tu poţi deveni poliţist”, prin care vrea să atragă cât mai mulţi tineri spre o carieră în această structură a Ministerului Afacerilor Interne.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, prin Serviciul Resurse Umane, efectuează recrutări, în perioada 21 aprilie – 29 mai 2015, pentru instituţiile de învăţământ superior din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care formează ofiţeri de poliţie, Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” Bucureşti şi instituţiile de învăţământ din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) care formează specialişti potrivit nevoilor MAI, respectiv în perioada 21 aprilie – 7 august 2015, pentru şcolile postliceale din cadrul MAI.
Printre altele, la Facultatea de Poliţie sunt 100 de locuri la specializarea Drept şi 250 la cea de Ordine Publică, în timp ce la Şcoala de Agenţi de Poliţie de la Câmpina cifra de şcolarizare cuprinde peste 500 de locuri. Ca în fiecare an, există o serie de criterii de selecţie. Candidaţii trebuie să aibă între 18 şi 27 de ani, să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, cel puţin media 8,00 şi să aibă înălţimea de minimum 1,65 m bărbaţii şi 1,60 m femeile.