La Şcoala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava, din cartierul Iţcani, şi la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Şcheia îşi desfăşoară activitatea două centre educaţionale înfiinţate în vederea prevenirii abandonului şcolar, cât şi pentru persoanele înscrise în programul „A doua şansă”, program de finalizare a studiilor pentru cei care au părăsit timpuriu şcoala.
Înfiinţarea centrelor din Şcheia şi Iţcani este parte a proiectului „Incluziune şi coeziune socială prin metode alternative de educaţie”, demarat de Inspectoratul Şcolar Județean Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Prahova.
Obiectivul proiectului vizează prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii prin dezvoltarea unor facilităţi care să ofere accesul la un sistem educaţional deschis şi incluziv.
Proiectul se adresează unui grup ţintă alcătuit din aproximativ 600 de persoane: elevi cu risc de părăsire timpurie a şcolii, părinţi ai acestora, persoane care au părăsit timpuriu şcoala, personal implicat în dezvoltarea programelor de prevenire a fenomenului de părăsire a şcolii, cât şi personal implicat în dezvoltarea programelor de educaţie de tip “A doua şansă”. Proiectul tratează problema abandonului într-un mod cuprinzător, propunând soluții viabile atât pentru elevii cu risc de abandon școlar, cât și pentru cei mai în vârstă, care au abandonat deja școala, acoperind astfel o nevoie majoră: ocuparea forței de muncă prin prevenirea abandonului școlar.
Demarat în aprilie 2014, proiectul are o durată de implementare de 18 luni și o valoare totală de peste 8 milioane de lei, fiind cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
În perioada 29 aprilie - 7 mai, la Suceava au loc mai multe întâlniri, la complexul Zamca, cu participarea beneficiarilor din grupul ţintă al proiectului: copii şi părinţi. De asemenea, la evenimente vor participa şi cadre didactice interesate de problematica prevenirii abandonului şcolar.