Peste 400 de pensionari din comuna Poiana Stampei protestează în legătură cu proiectul de lege care vizează majorarea pensiilor speciale acordate parlamentarilor şi îi invită pe senatorii şi deputaţii de Suceava să vină în comună să dea explicaţii pe acest subiect. În numele acestor pensionari, viceprimarul Elisei Todaşcă ne-a declarat că, în data de 5 mai a.c., va fi organizată o adunare publică la Casa Culturii din comună şi parlamentarii sunt aşteptaţi să le vorbească localnicilor. ”În comuna Poiana Stampei avem pensionari care au lucrat în mină şi în sectorul forestier, cu pensii mici, care sunt nemulţumiţi că aleşii noştri vor să obţină aceste sume mari de bani, iar nouă să nu ne mărească pensiile după o viaţă de muncă foarte grea în subteran şi în sectorul forestier prin ploi, vânt, zăpadă şi îngheţ, pe munţi înalţi şi stânci periculoase, iar parlamentarii care stau la căldură şi în confort sporit, în Casa Poporului, să aibă numai ei avantaje”, arată Elisei Todaşcă.
Un parlamentar cu trei mandate poate ajunge la o pensie de 4.000 de lei
El ne-a declarat că printre priorităţile parlamentarilor ar trebui să fie stoparea plecării medicilor din ţară, a emigrării în masă a tinerilor, nicidecum avantajele proprii. ”Protestăm şi nu putem fi de acord cu asemenea obrăznicii şi neruşinare de care dau dovadă cei 255 de parlamentari care au semnat noul proiect de lege. Ar fi o mare nedreptate”, a mai spus viceprimarul din Poiana Stampei.
Proiectul de lege propus de 255 de parlamentari presupune că deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare la sfârşitul mandatului au dreptul la indemnizaţie pentru limită de vârstă. Dacă legea va fi modificată, va fi aplicată retroactiv. De indemnizaţie pentru limita de vârstă beneficiază şi parlamentarii care au avut anterior prezentei legi calitatea de parlamentar, dacă îndeplinesc condiţiile vârstei de pensionare.
Indemnizaţia se acordă în limita a trei mandate. Este rezultatul înmulţirii numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Astfel, pensia unui parlamentar cu trei mandate ajunge la 4.000 de lei. Indemnizaţia se aplică şi pentru mandate incomplete, dacă persoana vizată a fost cel puţin şase luni parlamentar.
Dacă va creşte indemnizaţia brută lunară, de care parlamentarii se plâng că este prea mică, creşte şi indemnizaţia pentru limită de vârstă.