Aproape jumătate din cifra de afaceri realizată anul trecut de firmele din industria judeţului Suceava a fost înregistrată la compania austriacă Egger, care are afaceri în zona municipiului Rădăuţi. În raportul cu privire la analiza indicatorilor economico-sociali din judeţul Suceava, în anul 2014, se arată că 14 unităţi cu activitate principală de industrie au realizat 78,7% din totalul cifrei de afaceri din industrie, în sumă totală de puţin peste 3,5 miliarde de lei. Din raport rezultă faptul că în cursul anului trecut, Egger România SRL, cu obiect de activitate prelucrarea lemnului, şi Egger Technologia SRL, care are ca obiect de activitate fabricarea substanţelor şi produselor chimice, au realizat împreună o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de lei, adică 45,4% din cifra de afaceri totală din industria judeţului.
A treia companie din punctul de vedere al cifrei de afaceri este SC Dorna Lactate SA, cu o sumă de 228 milioane de lei, aceasta fiind urmată de SC Ambro SA Suceava, cu suma de 211 milioane de lei. Topul primelor companii din industria suceveană este completat de companiile Tehno World, Carpathian Springs, Dorna, Betty Ice, Symmetrica, Sidem, Calcarul, Killer, Rarăul, Marelbo Prod-Com, Forestbrod, Denis, Superstar Com, Confana Industries, Voievod, Raitar, Bermas, Alevia, Tudia, Osborn Internațional şi Rogelya Prod.
Deficitul bugetar înregistrat în judeţul Suceava a fost de 29 de milioane de euro
În raportul statistic se mai precizează că activitatea privind comerţul internaţional în judeţul Suceava în anul 2014 se caracterizează, comparativ cu anul 2013, printr-o creştere mai mare a volumului de mărfuri importate, comparativ cu volumul mărfurilor exportate. Astfel, deficitul comercial din judeţul Suceava a fost de 29 de milioane de euro, mai mult decât dublu comparativ cu cel din 2013, când suma a fost de 11,46 milioane de euro. În structura comerţului internaţional realizat de unităţile din judeţul Suceava se constată diferenţe semnificative între exporturi şi importuri. De exemplu, la animale vii şi produse animale, importurile în judeţ au fost de 25,33 milioane de euro, în timp ce exporturile s-au cifrat la suma de 7,8 milioane de euro. Apoi, la produse chimice, unităţile sucevene au făcut exporturi de 264.000 de euro, în timp ce importurile au fost de 62 de milioane de euro.
Diferenţe mari între importuri şi exporturi s-au mai înregistrat şi la materiale plastice, metale şi produse din metale, maşini şi aparate, echipamente electrice sau mijloace şi materiale de transport. Singurele produse din judeţul Suceava la care valoarea exporturilor a depăşit-o cu mult pe cea a importurilor sunt cele din lemn, exclusiv mobilier. La produsele din lemn, valoarea exporturilor din judeţul Suceava a fost de 229 de milioane de euro, în timp ce importurile s-au cifrat la suma de 37 de milioane de euro.
La nivelul Regiunii de Nord-Est, judeţul Suceava s-a aflat pe locul trei, atât din punct de vedere al volumului mărfurilor exportate, cât şi din punct de vedere al volumului mărfurilor importate, după Iaşi şi Bacău.
(30 apr 2015, 20:07:39