Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a participat, în perioada 15-19 aprilie, la Salonul Internaţional de Invenţii Geneva 2015, cu un proiect de cercetare care a primit Medalia de Argint. Standul Universităţii a mai fost recompensat cu Medalia de Aur a Uniunii Inventatorilor din Croaţia, cu Medalia de Aur a Institutului pentru promovarea inventicii din Germania şi cu o Plachetă a Fundaţiei Wellbeing din Republica Malta.
Proiectul premiat se numeşte „Sistem electronic de monitorizare a bicicletelor în mers” şi poartă semnătura rectorului Valentin Popa, profesor la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, şi a profesorilor Gheorghe Gutt şi Sonia Amariei, de la Facultatea de Inginerie Alimentară.
La Geneva, Universitatea din Suceava a fost reprezentată de Gheorghe Gutt.
Proiectul sucevenilor presupune un sistem electronic de măsurare precisă a vitezei, a acceleraţiei şi intensităţii frânării unei biciclete. Toate informaţiile sunt corelate precis cu harta electronică GPS a traseului parcurs de biciclist. Acelaşi sistem permite înregistrarea și stocarea informaţiilor despre nivelul șocului la o frânare bruscă sau la un impact frontal al bicicletei cu un alt corp static sau în mișcare, se arată pe pagina de internet a Ambasadei României din Elveţia.
Salonul este cel mai amplu eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii
Cea de-a 43-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva a reunit participanţi din 48 de ţări, cu peste 1.000 de proiecte, iar România a fost prezentă cu un stand național propriu, organizat de Autoritatea Națională pentru Știință și Tehnică, cu sprijinul Ministerului Educației, în cadrul căruia și-au prezentat invențiile 28 de inventatori români. Toți cei 28 de inventatori români au fost răsplătiți cu medalii și premii pentru invențiile prezentate în cadrul Salonului: 18 medalii de aur, şapte de argint, trei de bronz și 32 de premii speciale.
Marele Premiu al celei de-a 43-a ediții a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva a fost decernat pentru invenția firmei Vitargent International din Hong Kong - China, care a realizat un sistem de detectare a toxinelor in vivo, fără utilizarea, în acest scop, a animalelor.
Salonul Internațional de Invenții de la Geneva reprezintă cel mai amplu eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii și o platformă unică de întâlnire între inventatori, oameni de afaceri, investitori și distribuitori. În fiecare an, vânzarea licențelor și rezultatele concrete ale acestui eveniment totalizează sume ce depășesc 50 de milioane de euro.