Transferul serviciului de salubrizare menajeră a municipiului Suceava de la Rosal către asocierea Florconstruct – Diasil, delegată să presteze această activitate până la lămurirea situaţiei juridice a licitaţiei temporare organizate de municipalitate, se face destul de dificil.
„La finalul săptămânii am făcut un tur în oraş şi am văzut multe buncăre de gunoi neridicate, deşi erau pline. Încă este un haos, pentru că nu au fost strânse nici toate buncărele Rosal, iar lumea pune încă gunoi în ele, iar pe de altă parte şi cele ale Florconstruct şi Diasil erau pline. Le solicit firmelor cărora le-am dat mandatul să se ocupe de această activitate să ne demonstreze că pot face faţă cu brio acestei sarcini. Deocamdată mai sunt aspecte care lasă de dorit”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
Până acum Rosal a ridicat din oraş cam jumătate din cele aproximativ 1.300 de pubele de gunoi pe care le avea amplasate, încât, în multe zone ale Sucevei, în locurile de colectare a deşeurilor menajere se văd încă buncărele lor, alături de cele ale noilor firme de salubrizare.
În unele cazuri, aglomerarea de pubele pe un spaţiu restrâns s-a dovedit a fi de rău augur, mai mult aruncându-se mizerie pe jos, pentru că, după umplerea buncărelor din faţă, nimeni nu a mai aruncat în cele din spate, unde era greu de ajuns, ci direct pe jos.
În unele zone ale Sucevei locuitorii au reclamat faptul că pubelele Rosal au fost vărsate pe jos de muncitorii firmei şi apoi încărcate goale în maşina cu care aceştia au venit să le strângă din oraş. Conducerea firmei spune că aşa ceva este imposibil, pentru că ei au nevoie de gunoi, pentru selectarea de materiale reciclabile.
Probleme au fost şi cu ridicarea gunoiului din zonele cu case, unde deşeurile se colectează din casă în casă, într-o anumită zi a săptămânii.
Reprezentanţii noilor firme de salubrizare spun că nu au avut acces la programările făcute pentru ridicarea gunoiului de către predecesorii lor, astfel încât în unele zone s-a mers după gunoi în alte zile decât cele în care locatarii ştiau că trebuie să îl scoată la poartă. Situaţia urmează să fie corectată cât de curând, ca urmare a sesizărilor primite din teren, fiind făcută o listă a programărilor existente pentru fiecare stradă în parte, astfel încât să poată fi respectate termenele de ridicare a deşeurilor menajere de la cele peste 5.000 de case din municipiul Suceava.