Cel mai mare spaţiu verde al Sucevei – parcul Şipote, situat la doar câţiva paşi de kilometrul zero al municipiului reşedinţă de judeţ, este de aproape o săptămână în centrul unei ample campanii de toaletare. Scopul final este cel de a le reda sucevenilor unul dintre cele mai frumoase parcuri din judeţ, care era pe vremuri locul preferat de ieşire în natură, atât al celor mici, cât şi al celor mari.
Pentru că, legal, acest parc figurează ca pădure, fiind în administrarea Romsilva, acolo nu se pot face nici un fel de investiţii de punere în valoare, deşi există numeroase intenţii în acest sens.
„Parcul Şipote se află în punctul zero al municipiului Suceava şi, chiar dacă este în administrarea celor de la Romsilva, fiind parte a ocolului Silvic Pătrăuţi, este parte a municipiului Suceava şi vrem să arate bine, iar sucevenii să aibă unde merge să se relaxeze, în mijlocul naturii”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi, sub coordonarea căruia se desfăşoară acţiunea, la care au pus „umărul” Ocolul Silvic Pătrăuţi, Direcţia Domeniului Public şi Serviciul de Salubrizare din cadrul Primăriei Suceava, dar şi firmele de salubrizare Florconstruct şi Diasil Service.
Pe lângă curăţarea mormanelor de gunoaie acumulate acolo peste iarnă, foarte mult accent s-a pus pe toaletarea spaţiilor verzi, fiind îndepărtate toate crengile uscate, lăstărişurile şi boscheţii, astfel încât să se creeze spaţii largi, deschise, luminoase, aşa cum trebuie să arate un parc îngrijit.
În urma acestor acţiuni au rezultat mormane imense de crengi şi alte resturi vegetale, pentru îndepărtarea cărora a fost nevoie de o mobilizare serioasă de forţă de muncă – atât oameni, cât şi utilaje, fiind necesare peste 50 de transporturi cu autospeciale.
“Parcul Şipote este un loc minunat, unul dintre cele mai frumoase locuri ale Sucevei şi ar fi nevoie de mobilizare din partea mai multora, pentru că se pot face lucruri extraordinare aici, pentru beneficiul tuturor sucevenilor. Aici e cea mai bună locaţie pentru mişcare şi relaxare”, a spus Vasile Florea, directorul Florconstruct, care, împreună cu Anton Curelariu, managerul Diasil, a contribuit, pe cheltuiala proprie, atât cu oameni, cât şi cu utilaje la ampla acţiune de punere în valoare a parcului cu statut de pădure.
Bănci noi, coşuri de gunoi şi iluminat public
Acţiunile de curăţenie au fost completate cu măsuri de punere în valoare a acestui spaţiu verde de o valoare imensă pentru un oraş plin de betoane.
„S-au montat bănci, coşuri de gunoi – atât de către primărie, cât şi de cei de la ocolul silvic, se lucrează la iluminatul public, se înlocuiesc cablurile defecte şi abajururile sparte – distruse în urma unor acte de vandalism, iar în urma unei adrese transmise Jandarmeriei, vor fi mai multe echipaje care vor patrula pe aici, împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Locale, pentru ca sucevenii să se simtă în siguranţă şi să prevenim pe cât posibil alte distrugeri”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi.
Acesta a invitat toţi sucevenii să vină să se recreeze în această zonă, dar să păstreze curăţenia, ordinea şi disciplina.
„La 2-3 zile vom avea echipe care vor curăţa coşurile de gunoi şi sperăm ca sucevenii să se bucure cât mai mult timp de acest spaţiu verde din mijlocul oraşului”, a mai spus viceprimarul Sucevei.
Preocuparea unora de a respecta munca altora a fost vizibilă chiar din aceste zile, când trunchiurile copacilor tăiaţi pentru toaletarea parcului au fost împinşi în pârâul care traversează parcul Şipote, îngreunând mult munca de curăţare a canalului colector al acestuia, dar şi operaţiunile de strângere a deşeurilor vegetale rezultate.
(28 apr 2015, 11:34:40