Bunurile de pe domeniul public care sunt puse la dispoziţia tuturor, ca răspuns la o serie de probleme şi necesităţi – de la WC-urile publice la cişmelele stradale ori coşurile de gunoi, sunt extrem de des distruse, fără motiv.
Acest lucru a fost constatat din nou, cu amărăciune, de autorităţile locale sucevene, care, la un inventar sumar al acestora, în vederea programării reparaţiilor necesare, şi-au cam pus mâinile în cap.
Toate cele şase toalete publice racordate la reţelele de apă şi canalizare, date în folosinţă anul trecut, în trei locaţii centrale din municipiu, au fost găsite cu sistemele de distribuţie a apei distruse, chiar de au mai fost reparate o dată anul acesta.
„Aceste toalete publice au fost puse acolo pentru rezolvarea unor necesităţi ale populaţiei. Să angajăm personal să păzească toaletele ar fi cel puţin bizar şi nepotrivit, dar nici măcar nu avem posibilitatea să o facem”, a remarcat viceprimarul Ovidiu Doroftei.
Acestor distrugeri recente li se adaugă cele din spaţiile de joacă, care arată ca după război, deşi majoritatea au fost refăcute anul trecut, iar unele au fost dotate cu aparate noi.
„An de an reparăm spaţiile de joacă şi le tot găsim distruse. În fiecare an au fost date în folosinţă noi spaţii de joacă, vrem să facem altele şi mai mari, mai bine amenajate, prin noul contract de salubrizare, pentru că este nevoie de ele. Dar nu putem face faţă numeroaselor acte de vandalism care duc la distrugerea sistematică a acestora. Este un act antisocial total, la fel ca şi aruncarea mizeriei, chiar şi pungilor cu gunoi, întregi, în spaţiul de joacă al copiilor”, spune viceprimarul Sucevei.
Nici coşurile de gunoi stradale nu au rezistat prea bine atacurilor vandalilor care le-au spart, le-au smuls de unde erau montate sau ale celor care le-au făcut dispărute cu totul, găsind o întrebuinţare pentru ele, în folos propriu.
Nici cişmelele stradale nu sunt într-o stare mai bună, multe fiind inutilizabile, din cauza stricăciunilor produse peste iarnă, când au fost închise. Cea de la Skate Park-ul de lângă Patinoarul Areni, cea mai recentă, a trebuit demontată cu totul, să fie refăcută, fiind mult prea distrusă pentru a fi utilizată.
„În ritmul acesta de distrugere a bunurilor de pe spaţiul public nu vom reuşi niciodată să progresăm. Aceste costuri de reparare continuă a stricăciunilor produse s-ar putea regăsi în alte dotări şi investiţii în interes public. Poate ar trebui să ne întrebăm şi ce facem noi pentru societate, nu doar ce face societatea pentru noi. Sunt câteva principii elementare, care nu costă bani dar care au o mare influenţă – să nu distrugi tot ce iţi iese în cale şi să duci gunoaiele la locul lor”, consideră viceprimarul Ovidiu Doroftei, care a solicitat subordinaţilor din primărie să refacă pe cât posibil bunurile distruse, mai ales că fonduri pentru înlocuirea acestora nu prea există.
(27 apr 2015, 11:51:37