Momente penibile la Uniunea Ucrainenilor din România după ce preşedintele acestei organizaţii a fost executat silit. Dumitru Buciuta a primit zilele trecute un ultimatum pentru a preda ştampila, actele şi bunurile organizaţiei către Ioan Robciuc, prim-vicepreşedintele UUR şi omul care asigură interimatul după ce fostul deputat al minorităţii ucrainenilor a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.
Executorul judecătoresc a trimis o somaţie pe data de 6 aprilie, prin care până la data de 15 aprilie trebuia predat tot patrimoniul UUR.
Pentru a evita acest episod penibil, fostul deputat din Parlamentul României, Dumitru Buciuta, a intrat în concediu de odihnă.
Ceea ce nu ştie Buciuta este faptul că pentru acest refuz de a preda bunurile Uniunii Ucrainenilor din România către colegii săi din organizaţie poate fi pus sub acuzare. Mai exact, el riscă să fie cercetat pentru abuz în serviciu, ceea ce ar putea duce la revocarea deciziei penale prin care Buciuta a fost condamnat penal cu suspendare la un an de închisoare pentru conflict de interese.
Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, Ştefan Buciuta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajată, în perioada 15 decembrie 2008 - 14 septembrie 2012, în funcţia de expert în cadrul biroului său parlamentar, în Circumscripţia electorală nr. 27 Maramureş - Colegiul uninominal nr. 7.
Prin angajarea la biroul parlamentar, fiica lui Ştefan Buciuta a încasat venituri salariale de 59.499 de lei.
Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".
Cu alte cuvinte, Dumitru Buciuta trebuie să părăsească funcţia de preşedinte al UUR, numai că se ţine cu dinţii de ea, deşi statutul organizaţiei spune foarte clar că trebuie să plece din funcţie în cazul unei condamnări definitive.