Şase cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava au fost recent oaspeţi ai şcolii Leamington Community Primary School din Liverpool, Marea Britanie, vizita având loc în cadrul proiectului Comenius ”From Story to Story”, desfăşurat în perioada 2013-2015.
În total, 30 de profesori din Ungaria, Spania, Polonia, România, Lituania, Turcia şi Franţa au participat la această reuniune de proiect, ţara noastră fiind reprezentată de Lăcrămioara Vartolomei, Oana Guriţă, Larisa Leşanu, Corina Larionescu, Adriana Muntean şi Dorina Fărtăiş, coordonatoarea proiectului în România.
Agenda de lucru a reuniunii a cuprins vizitarea şcolii şi a grădiniţei, activităţi cu elevii, şedinţe de proiect şi întâlniri cu reprezentanţi ai instituţiei de învăţământ din Liverpool.
Potrivit prof. Dorina Fărtăiş, „şcoala Leamington este situată într-un cartier defavorizat al oraşului Liverpool, cu elevi ai căror părinţi sunt şomeri sau lipsiţi de posibilităţi materiale. Datorită acestui fapt, guvernul alocă foarte multe fonduri pentru dotarea şi extinderea şcolii”.
Vizitarea şcolii a permis tuturor să remarce dotarea materială, care permite utilizarea unor metode de lucru moderne. Toate sălile de clasă sunt dotate cu table inteligente, fără a se abuza însă cu utilizarea acestora. Profesorii titulari beneficiază de profesori de sprijin şi de o salarizare imensă comparativ cu cea a cadrelor didactice din ţara noastră, au remarcat dascălii suceveni.
În cadrul activităţilor pe care le-au desfăşurat cu elevii şcolii gazdă, profesorii suceveni au transmis informaţii cu caracter interdisciplinar cu privire la elemente de geografie locală şi europeană, specifică ţărilor în care se află şcolile ţărilor implicate în proiect. Elevii din Marea Britanie au primit hărţi şi au învăţat despre relieful României, într-un mod interactiv. Au fost recompensaţi cu mărţişoare, aflând astfel povestea acestei tradiţii româneşti.
Profesorii de la Şcoala 8 au rămas plăcut surprinşi atât de panourile cu fresce ale Mănăstirii Voroneţ, desenate de copii, cât şi de curiozitatea elevilor, de dorinţa lor de a afla cât mai multe lucruri despre ţara noastră. Obiectivul acestei reuniuni a fost schimbul de poveşti create şi ilustrate de elevii fiecărei ţări. Noile poveşti vor fi traduse din limba engleză în limba română, apoi vor fi studiate pentru a se descoperi similitudini şi diferenţe. Aceste demersuri au fost organizate riguros de toţi partenerii şi au creat premisele dezvoltării creativităţii şi a imaginaţiei elevilor, oferind în acelaşi timp o viziune comparativă între poveştile diferitelor ţări europene.
Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin ANPCDEFP (Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale).