Mai multe percheziţii au avut loc vineri pe raza judeţului Suceava, dar şi una în municipiul Bucureşti, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de aproximativ 3.000.000 de lei, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelorau efectuat zilele trecute, la nivelul judeţului, verificări la 140 de unităţi comerciale, în urma acestor controale fiind aplicate aproape 60 de sancţiuni contravenţionale în valoare de nu mai puţin de 197.500 de lei.
Cele 140 de controale, a arătat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu, au vizat „asigurarea materialului probator în dosarul complex de evaziune fiscală”. Obiectul dosarului, precizează Epureanu: comerţ şi operaţiuni de achiziţie intracomunitară de legume şi fructe.
Percheziţii la Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Suceava
Anchetatorii au obţinut patru autorizaţii de percheziţii, una pe raza municipiului Bucureşti, celelalte trei pe raza judeţului Suceava. Acestea din urmă, arată surse judiciare, au avut loc la două firme din Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei şi una la o firmă de contabilitate din municipiul Suceava.
Vineri după-amiază, percheziţiile nu erau finalizate, fiind ridicate înscrisuri, documente contabile, tipizate specifice activităţilor economice, medii de stocare electronice şi unităţi de calcul, urmând şi mai multe percheziţii informatice.
„S-a stabilitimplicarea a cel puţin 13 firme în desfăşurarea de activităţi economice ilicite şi care, în perioada 2012 – 2015, au dezvoltat un mecanism infracţional de eludare a plăţii impozitelor şi taxelor pe profitul realizat, precum şi de realizare de operaţiuni ilicite privind deducerile de TVA”, se mai arată în comunicatul poliţiei judeţene.
Tiruri cu legume şi fructe, trimise fictiv la Suceava
Deşi anchetatorii au oferit doar un minim de date despre acest dosar, am reuşit să aflăm că ilegalităţile vizau legume şi fructe importante din Europa, în special de Olanda.
Importurile erau făcute de o firmă din Bucureşti care nu era obligată la plata tva-ului intracomunitar şi care distribuia la rândul ei marfa adusă din Vest. Numai că tirurile cu legume şi fructe plecau spre Suceava doar în documentele contabile, TVA-ul fiind recuperat de la stat în baza documentelor fictive. Toată lumea avea de câştigat de pe urma acestei afaceri, mai puţin statul.
Ancheta este abia la început în acest caz. De altfel, aşa cum anunţau vineri şi reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, „percheziţiile au avut ca obiectiv principal ridicarea de documente, iar până în acest moment (n.r. - vineri după-amiază), în cauză nici o persoană nu are calitatea procesuală de suspect”.
(25 apr 2015, 12:30:42