sâmbătă, 25 apr 2015 - Anul XX, nr. 94 (5906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Meşteşug

Brâiele din piele, cu modele tradiţionale, la mare căutare printre turiştii veniţi în Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Brâiele din piele, cu modele tradiţionale, sunt la mare căutare printre turiştii veniţi în Bucovina. Meşterul popular humorean Ioan Hojbotă ne-a spus că au crescut comenzile pentru brâie şi curele late din piele şi în rândul tinerilor care doresc să îmbrace costumul popular în ziua nunţii. Până anul trecut, ne-a povestit Ioan Hojbotă, brâiele erau mai puţin căutate, turiştii cumpărând de la el opinci, pentru că i se dusese vestea că este cel mai bun meşter din Bucovina.

După ce a făcut prima pereche de opincuţe, pentru un preşcolar, acum şase ani, toţi cei care le-au văzut le-au admirat, au lăudat meşterul şi, din acel moment, comenzile au venit de la sine. A fost o provocare şi un impuls pentru meşterul humorean. De atunci a făcut sute de perechi. Când termină o pereche de opinci, de bucurie, le pune în picioare şi le dansează puţin. La o pereche de opinci bărbatul lucrează o zi. Cele mici sunt cele mai migăloase, dar şi cele mai cerute de clienţi (ca suveniruri, brelocuri la chei).

 

„Opere” din piele

O pereche de opinci (mărimile 38-40) poate costa 70, 120 sau 150 de lei. Cele mici, pentru copii, sau suvenirurile pot fi cumpărate de la meşter cu 25, 30 de lei, dar totul este negociabil. Sunt la mare căutare opincile pentru nou-născuţi. Mai ales la tăierea moţului naşii vor ca finul lor să aibă opincuţe şi costum naţional.

„La brâie şi curele late din piele trebuie să lucrez mult mai mult decât la o opincă.  Nu fac decât dacă am o comandă, solicitările venind, de obicei, de la femei care cos mărgele pe pânză şi vor ca <opera lor> să ajungă pe un brâu din piele, dar în ultimul timp au venit comenzi şi de la tineri care vor să se îmbrace în costum popular, din care nu vor să lipsească brâul şi opincile, atunci când se însoară. Pe mine mă bucură acest lucru. Şi femeile care cos mărgelele pe pânză o fac cu mare profesionalism. Se regăsesc pe brâie modele geometrice, modele care se pot observa cusute şi pe cămăşile populare, dar şi coada de păun sau modelele florale”, ne-a destăinuit meşterul humorean.

 

Meşter de curele şi opinci, în timpul liber

După ce primeşte dimensiunile brâului, Ioan Hojbotă îl face din piele, peste care lipeşte pânza cusută cu mărgele, cu modele populare, specifice zonei de unde a venit comanda. În zona Dornei se folosesc culori mai vii, roşu, verde, galben, iar în zona Humorului, mai mult nuanţe de maro şi negru. „Este multă migăleală, multă piele. Nu am nevoie de tipar, ci doar de dimensiunea brâului. Se lucrează câteva zile la o curea. Toată iarna am lucrat la brâie, pentru că, după cum îmi dau seama, sunt <vedetele> acestui sezon. Oamenii se întorc la tradiţii”, a spus bărbatul.

Chiar dacă are o altă meserie, lucrând ca şofer în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, bărbatul găseşte timp şi pentru pasiunea lui, confecţionarea de opinci şi de brâie în atelierul pe care şi l-a amenajat în curtea casei. Nostalgic după vremurile în care tatăl său purta zi de zi opinci, atât la muncă, dar şi în zile de sărbătoare, Ioan Hojbotă a visat mereu, chiar din vremea când era doar un ţânc şi încerca să încalţe opincile tatălui său, că va veni şi ziua când singur îşi va face încălţările şi le va purta cu mândrie, asemeni celui care i-a dat viaţă.

 

“M-am trezit cu o zestre nepreţuită...”

“Moda revine. Totul este ciclic. Se repetă. Şi la încălţăminte, şi la brâie, şi la curele este la fel. Am vândut opinci şi doamnelor, tinerelor care merg la ştrand. La o pereche de blugi poţi să porţi o pereche de opincuţe pentru că sunt foarte comode şi uşoare. Tinerii poartă mult, chiar sunt la modă, iile. Îşi iau o ie, simplă sau înflorată, iar la mijloc o strâng cu un brâu. Mai poartă şi un pantalon de pânză, iar în picioare pot să pună opinci. Cu tot modernismul acesta, tinerii tind să poarte şi obiecte vestimentare pe care le purtau cu mândrie strămoşii lor, părinţii, bunicii. Lumea tinde să se reîntoarcă la origini”, ne-a spus cu optimism bărbatul.

Preţul curelelor din piele confecţionate de Ioan Hojbotă variază între 700 şi 850 de lei. Chiar dacă nu a visat să facă aceste „opere” din piele, meşterul popular din Gura Humorului, în vârstă de 62 de ani, „accesorizează” cu opinci şi brâie români de pretutindeni. „Costumul popular face parte din viaţa mea. Puţini se mai încumetă să facă costume naţionale. Bătrânii făceau de nevoie. Din respect pentru părinţii mei, eu încerc să păstrez şi să duc tradiţia mai departe. Totul a pornit de la opincile tatălui meu... M-am trezit cu o zestre nepreţuită, sentimental vorbind. În fiecare duminică, împreună cu soţia, mergem la biserică îmbrăcaţi cu costume populare. Este un sentiment deosebit”, s-a destăinuit meşterul popular Ioan Hojbotă, care poate fi contactat la numărul de telefon 0740 415 300.

Deşi şi-ar dori să meargă mai des la târguri şi expoziţii cu vânzare, timpul nu-i permite. Peste câţiva ani, când va ieşi la pensie, bărbatul îşi doreşte să fie mai prezent la aceste acţiuni. Deocamdată lucrează din plăcere, pentru oricine îşi doreşte o pereche de opinci, un brâu sau o curea din piele lucrate manual. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Brâiele din piele, cu modele tradiţionale, la mare căutare printre turiştii veniţi în Bucovina.
 Vizualizări articol: 4226 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Brâiele din piele, cu modele tradiţionale, la mare căutare printre turiştii veniţi în Bucovina3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei