Sute de credincioşi au participat ieri, de Sf. Gheorghe, la hramul Mănăstirii Voroneţ.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În timpul Liturghiei, ÎPS Pimen l-a hirotonit diacon pe Iulian Florea, de la Biserica Sf. Gheorghe din Cornu Luncii.
Armonie între cer şi pământ, între credincioşi, natură şi Dumnezeu. Un cer albastru infinit peste Capela Sixtină a Estului, „pictată pe un petec de cer”, peste Mănăstirea Voroneţ, care a fost însufleţită de numeroşi credincioşi veniţi din toate colţurile ţării.
Credinţa oamenilor a făcut din hramul Voroneţului o sărbătoare a Învierii, a renaşterii spirituale a fiecăruia dintre noi. Glasul maicilor de la strană, care au dat răspunsurile la rugăciune, cuvântul de învăţătură al arhiereului Pimen şi mănunchiul de rugăciuni aduse cu evlavie, din inimă, de credincioşi, care au cântat împreună cu obştea de maici de la Voroneţ, sub cerul infinit şi sub razele soarelui, atât de dorite de suceveni, după multe zile friguroase, au făcut ca întreaga natură să ia parte la sărbătoare.
ÎPS Pimen: „Dumnezeu face minuni permanent, numai să avem ochiul sufletului deschis către cele ale lui Dumnezeu”
ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a spus în cuvântul său de învăţătură că cea care ne dă putere este credinţa, care vine de la Dumnezeu. „Credinţa este aceea care a creat în lume atâtea opere de artă, de cultură, cum este şi biserica Mănăstirii Voroneţ. Oamenii când vin aici, dar şi la alte mănăstiri, vin mânaţi de credinţa lor. Şi cei care sunt mai îndoielnici vin aici, într-un loc ca acesta, şi se luminează în sufletul lor, se întăresc în credinţă. Dumnezeu face minuni permanent, numai să avem ochiul sufletului deschis către cele ale lui Dumnezeu”, a explicat arhiereul Pimen.
Sfinţia Sa a amintit că multe mănăstiri din Bucovina, printre care şi Voroneţul, au fost închise de fostul regim comunist, „regim care a fost desfiinţat când nimeni nu mai credea. Dar au rămas nişte urme în sufletele celor care din cauza păcatului lăcomiei şi înavuţirii peste noapte şi din slaba lor credinţă n-au înţeles nimic. Şi rămân mai departe să ne neîndreptăţească o ţară şi o lume, în fel şi chip. Aceste valori de patrimoniu naţional ale credinţei noastre au nevoie de îngrijire şi, totuşi, oamenii politici străini de credinţa noastră, străini de cultură, străini de tot ce înseamnă omenie, nu vor să ne restituie proprietatea din care putem să îngrijim aceste valori de patrimoniu, care sunt asemeni unor bătrâni bolnavi şi bandajaţi, şi să-i ajutăm şi pe cei săraci. Atât de împietriţi sunt aceşti politicieni, în marea lor majoritate... Şi, totuşi, trăim în această lume cu adevărat materialistă. Însă nu este toată lumea la fel.”
Ora de religie, „o biruinţă în această lume pe care cei care o conduc politic şi economic o vor să fie fără Dumnezeu”
În cuvântul său rostit în faţa credincioşilor aflaţi ieri în curtea Mănăstirii Voroneţ, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a mai adăugat că dacă va rămâne mai departe hotărârea dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, „cum că noi nu am fost proprietarii bunurilor bisericeşti din Bucovina - Fondul Bisericesc, sigur că aceste valori de patrimoniu nu vor mai avea îngrijirea cuvenită. Şi, totuşi, Dumnezeu va rândui. Eu nu voi mai trăi până la vremea aceea, dar va veni vremea când vor veni oameni care vor spune că este o mare minciună să spui că Biserica din Bucovina n-a fost proprietarul bunurilor sale. Veţi vedea. Rugăciune, rugăciune şi răbdare”.
O „biruinţă”, a spus arhiereul Pimen, „în această lume pe care cei care o conduc politic şi economic o vor să fie fără Dumnezeu” este aceea că „toţi elevii au fost înscrişi la ora de religie”. Sfinţia Sa a ţinut să sublinieze faptul că „Dumnezeu este mai mare decât ei”, referindu-se la politicieni, „şi mai puternic”. „Sigur, nu ne rămâne decât să trăim credinţa cu adevărat, să fim lumină lumii şi să nu fim sminteală celor din jurul nostru”, a completat ÎPS Pimen.
Stareţa Mănăstirii Voroneţ: „Trebuie să fim români şi să ne iubim ţara”
Hramul de la Voroneţ a fost o sărbătoare nu numai pentru credincioşii care au ales să participe la slujba religioasă, ci şi pentru obştea mănăstirii. Maica stareţă, stavrofora Irina Pântescu, a spus că în fiecare an, pe 23 aprilie, Voroneţul îmbracă straie de sărbătoare. În acest an, cu atât mai mult cu cât „suntem în luminatele zile ale praznicului Învierii Domnului şi ne bucurăm să-l sărbătorim cu bucurie pe patronul Mănăstirii Voroneţ, Sf. Gheorghe. Mănăstirea Voroneţ a fost construită de Ştefan cel Mare în 1488, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că l-a ajutat să-i învingă pe turci. El a făcut această mănăstire într-un timp record pentru vremurile de atunci, şi chiar şi pentru cele de astăzi, în trei luni şi trei săptămâni de la punerea pietrei de temelie până la sfinţire”.
Ştefan cel Mare i-a făgăduit Sfântului Daniil Sihastrul că va face o mănăstire şi i-a dat hramul principal Sf. Gheorghe. „Măria Sa şi-a ţinut făgăduinţa. Şi astăzi îşi ţine făgăduinţele. Vă întreb şi mă întreb: noi, stră-strănepoţii Măriei Sale, ce facem astăzi pentru ţară, cât îi păstrăm din amintire, cât îi păstrăm din actele lui de credinţă şi, mai ales, de patriotism? Trebuie să fim români şi să ne iubim ţara”, a adăugat stavrofora Irina Pântescu.
„Voroneţul a ajutat la închegarea unei relaţii între mine şi divinitate”
O zi foarte frumoasă, luminoasă a fost ziua de ieri şi pentru monahia Gabriela Platon, muzeograf la Mănăstirea Voroneţ, care s-a bucurat că Dumnezeu şi Sf. Gheorghe au „dăruit o zi atât de minunată”, în care s-au adunat foarte mulţi credincioşi care au umplut curtea mănăstirii, „bucurându-ne împreună, cântând împreună cu credincioşii cântări din perioada pascală”. Mircea Gheorghe Leţiu, directorul Societăţii EURAS SRL Satu Mare (care se ocupă de lucrările de restaurare a Voroneţului), ne-a spus că de 13 ani vine în fiecare an la Voroneţ, chiar de mai multe ori pe an, şi de fiecare dată Voroneţul îi dă acea pace interioară, acea linişte de care fiecare dintre noi are nevoie. „Aici mă simt mai bine decât acasă. Nu fac un efort deosebit să vin la Voroneţ. Lucrările la Mănăstirea Voroneţ sunt aproape gata, cam 99%. Mai sunt de făcut mici finisaje şi retuşuri. Datorită Voroneţului m-am apropiat mai mult de Dumnezeu, de biserică. Eram şi înainte apropiat de biserică, dar Voroneţul a ajutat la închegarea unei relaţii între mine şi divinitate”, ne-a spus Mircea Gheorghe Leţiu.
Printre credincioşi am întâlnit-o şi pe Areta Pitişciuc, în vârstă de 73 de ani, din Frasin, care ne-a impresionat cu câtă evlavie se ruga Bunului Dumnezeu „pentru sănătate, bine în lume şi sănătate copiilor”. A venit special pentru slujba arhierească de la Voroneţ. În acest fel a dorit femeia să le mulţumească Maicii Domnului şi Sf. Gheorghe pentru tot ajutorul pe care i-l dau în fiecare zi.
Viorica Mătăsaru, în vârstă de 66 de ani, a venit de la Rădăuţi pentru Sfânta Liturghie şi întâlnirea de suflet cu obştea mănăstirii. „Voroneţul înseamnă totul pentru mine. Este sufletul meu. O cunosc pe măicuţa stareţă Irina de peste 40 de ani. Îndrăznesc să spun că suntem bune prietene. Le iubesc pe toate măicuţele de aici. Slujbele şi rugăciunile de aici mi-au schimbat mult viaţa. Nu dintr-odată. Treptat, zi de zi, sărbătoare de sărbătoare... Multe am învăţat aici şi multe am acumulat. Mereu avem nevoie de Voroneţ şi de toate mănăstirile noastre. Ne mândrim cu aceste valori şi eu, personal, ţin foarte mult la valorile neamului, la Voroneţ”, ne-a spus cu emoţie Viorica Mătăsaru.
La finalul Sfintei Liturghii, credincioşii au primit anaforă de la preoţi şi au fost invitaţi de stareţa mănăstirii la o agapă creştină.