515 angajaţi din învăţământul sucevean, profesori şi personal auxiliar, şi-au depus dosare la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava (IŞJ), sperând să prindă un loc pe lista celor care vor primi gradaţie de merit. Sporul de 25% din salariul de bază va fi obţinut pentru o perioadă de 5 ani, începând cu data de 1 septembrie 2015, doar de angajaţii merituoşi.
Potrivit insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul IŞJ Suceava, “394 de dosare au fost depuse de personalul didactic, în timp ce salariaţii din categoria personalului auxiliar (n.r. bibliotecari, laboranţi, informaticieni, secretari, etc) au depus 121 de dosare”.
Vor primi gradaţii de 25% din salariul de bază doar acei dascăli care dovedesc implicare în activităţile de la clasă, care au obţinut performanţe deosebite şi distincţii în cadrul competeţiilor şcolare ca urmare a pregătirii elevilor.
În 2014, nici un profesor merituos din judeţ nu a putut intra în rândul beneficiarilor de gradaţii. Anul trecut, s-au suprapus două serii de profesori beneficiari, cei care primesc gradaţia timp de 5 ani şi cei care primesc timp de 4 ani, numărul maxim posibil de beneficiari din judeţ a fost atins, drept pentru care nu s-a organizat un alt concurs de acordare a acestui spor.
În 2013, 547 de cadre didactice din judeţ şi-au depus dosarele pentru a primi acest spor.
Rezultate publicate la finele lunii mai
Mariana Drumea a mai explicat că “până la data de 22 aprilie s-a realizat analiza dosarelor de către inspectori de specialitate, iar după comisia paritară de la finele lunii mai şi Consiliul Profesoral, vor fi publicate rezultatele concursului de dosare”.
În ceea ce priveşte cadrele didactice, cea mai mare pondere la acordarea acestui spor o are criteriul „activităţilor complexe cu valoare instructiv-educativă” - 80%. Este vorba despre rezultate deosebite obţinute în pregătirea elevilor, performanţe dovedite în pregătirea elevilor distinşi la olimpiade şcolare sau concursuri de profil, materializate prin obţinerea premiilor, organizarea de concursuri şi festivaluri, organizarea de spectacole, expoziţii, activitatea şi rezultatele obţinute în centrele de excelenţă, etc. Criteriul privind performanţele deosebite în „inovarea didactică/ managerială” are o pondere de 10%, criteriul privind participarea la proiecte - 5%, criteriul privind contribuţia la dezvoltarea instituţională - 5%.
Pentru personalul didactic auxiliar, criteriile pentru acordarea gradaţiei de merit, altele decât cele din fişa postului, sunt stabilite de comisia paritară de la nivelul Inspectoratului Şcolar.