Ziua Pământului este marcată anual pe toată planeta, începând din anul 1970, la data de 22 aprilie, aceasta fiind ziua când s-a născut mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mişcare a apărut în Statele Unite ale Americii într-o perioadă când au avut loc mai multe episoade deosebite de poluare (accidente ecologice). Scopul acestei iniţiative a fost de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arăta faţă de mediu, deoarece considera poluarea (gazele şi fumul) ca un semn al “prosperităţii”.
Acest eveniment din calendarul ecologic readuce în atenţia locuitorilor planetei responsabilitatea de a proteja natura şi mediul înconjurător. Evenimentul a fost gândit ca un prilej de sensibilizare a populaţiei în legătură cu prejudiciile aduse mediului.
Tema pentru cea de-a 45-a aniversare a Zilei Pământului este “E rândul nostru să conducem”.
Într-un comunicat al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava se arată: “Omul şi acţiunile sale iraţionale constituie cauza celor mai multe dintre prejudicii aduse Pământului, dar tot omul trebuie să fie şi cel care poate conştientiza pericolul şi să acţioneze pentru limitarea sau îndepărtarea acestora. Este nevoie de acţiuni economice prietenoase cu mediul înconjurător, de soluţii pentru problemele dificile care ameninţă viitorul planetei noastre şi de decizii prin care să se găsească o nouă direcţie de dezvoltare economică care să menţină viaţa pe Pământ.
Impactul schimbărilor climatice se reflectă în: creşterea temperaturii medii cu variaţii semnificative la nivel regional, diminuarea resurselor de apă pentru populaţie, reducerea volumului calotelor glaciare, creşterea nivelului oceanelor, modificarea ciclului hidrologic, modificări în desfăşurarea anotimpurilor, creşterea frecvenţei şi intensităţii fenomenelor climatice extreme, reducerea biodiversităţii.
Ziua Pământului 2015 poate fi un bun prilej de a promova politici climatice, energia eficientă, energia regenerabilă şi locuri de muncă ecologice. Desigur, acest lucru nu se poate realiza decât prin efortul cetăţenilor,al companiilor, administraţiilor locale şi al guvernelor lumii.
Protejarea spaţiilor verzi, derularea de programe de reciclare, conservarea energiei, plantarea de arbori şi educaţia ecologică sunt doar câteva dintre activităţile în care putem fi implicaţi tot timpul anului”.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava se implică în activitatea de educaţie ecologică prin organizarea de acţiuni educative, participarea la acţiuni organizate de instituţii şcolare, ONG-uri, dar şi prin campanii de informare/conştientizare a populaţiei.