Lupta pentru gestionarea deşeurilor produse de locuitorii municipiului Suceava i-a desemnat câştigători, deocamdată, pe sucevenii de la Florconstruct şi Diasil.
În şedinţa de Consiliu Local de ieri după-amiază, a treia convocată „de îndată” de primarul Sucevei, Ion Lungu, aleşii locali au decis în cele din urmă să încheie un contract temporar de salubrizare menajeră cu asocierea de firme Florconstruct – Diasil, ca o măsură strict necesară şi de extremă urgenţă, pentru asigurarea serviciului de colectare şi gestionare a deşeurilor menajere.
Rosal a refuzat să împartă salubrizarea oraşului cu celelalte două firme
Dacă la şedinţa de luni a Consiliului Local s-a pus în discuţie încheierea a două contracte de salubrizare menajeră, unul cu Rosal şi altul cu asocierea firmelor sucevene, prin împărţirea municipiului în două zone, după cum s-a negociat cu părţile implicate, marţi, situaţia pusă în discuţie a fost cu totul alta.
„Deşi este o vorbă că noaptea e un sfetnic bun, se pare că nu e aşa. Cei de la Rosal au trimis o adresă prin care spun că nu sunt de acord cu ceea ce s-a stabilit ieri (n.r. luni) de comun acord şi ne ţin teoria chibritului. Fac un ultim apel la Rosal să vină să câştige meciul în teren, nu cu tertipuri juridice”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care a prezentat o parte din solicitările Rosal, care cere prelungirea contractului.
„Prefer să-mi dau demisia din funcţia de primar decât să prelungesc contractul cu Rosal. Nu se poate. Legea nu mai permite acest lucru”, a spus răspicat Ion Lungu, care a precizat că singura măsură care mai poate fi luată este cea de încheiere a unui contract temporar, de forţă majoră.
În condiţiile în care Rosal nu a acceptat să încheie un nou contract cu municipalitatea suceveană în condiţiile stabilite de autoritatea administrativă, singura variantă a rămas încredinţarea contractului asocierii Florconstruct – Diasil, care a şi dat un acord scris, autentificat notarial.
Gunoi ridicat gratis
De la expirarea contractului cu Rosal, pe 18 aprilie, până acum, ridicarea gunoiului produs de suceveni s-a făcut de toate cele trei firme de salubrizare, Florconstruct şi Diasil amplasând containerele proprii, în tot oraşul, lângă cele ale Rosal. Toate costurile din această perioadă au fost suportate integral de aceste firme, cu care nu există nici un contract semnat, încât nu pot fi decontate de municipalitate.
Reprezentanţii asocierii firmelor sucevene au precizat că vor continua să suporte cheltuielile de colectare şi gestionare a deşeurilor din întreg oraşul până la semnarea contractului, pentru a nu lăsa oraşul să fie sufocat de gunoaie.
Rămâne de văzut ce va face Rosal în perioada imediat următoare, pentru că bătălia pe salubrizarea Sucevei este departe de a fi încheiată, existând încă diverse căi de atac.
Licitaţia pentru încredinţarea serviciului de salubrizare menajeră a Sucevei, care se ţine prin sistemul naţional de licitaţii electronice, a fost programată tocmai pe 2 iunie, dar până la finalizarea acesteia va mai trece încă multă vreme. De exemplu, la licitaţia de salubrizare stradală, câştigată de Diasil, în detrimentul Rosal, licitaţia a durat aproape doi ani.
Odată cu pierderea salubrizării menajere, firma bucureşteană Rosal este dată deoparte după 11 ani în care a prestat atât servicii de curăţenie stradală şi deszăpezire, cât şi de gestionare a deşeurilor menajere în municipiul reşedinţă de judeţ.
Rosal cere despăgubiri de patru milioane de euro
Decizia de ieri a Consiliului Local Suceava, luată în unanimitate, cu votul tuturor celor 17 consilieri locali prezenţi, nu a fost una uşoară, în condiţiile în care Rosal, prin cabinetul său de avocatură, a ameninţat municipalitatea suceveană cu solicitarea unor despăgubiri de patru milioane de euro, în caz de nu încheie cu ei un act adiţional de prelungire a contractului de delegare a serviciului de salubrizare menajeră.
„În cazul în care contractul de delegare nu va fi prelungit cu subscrisa, solicităm instanţei de judecată obligarea dvs. în solidar la plata către subscrisa de daune de interese calculate prin înmulţirea valorii lunare facturate – 359.441 lei, cu numărul de luni pentru care nu a fost prelungit contractul, valoarea totală a sumelor solicitate fiind de 17.253.168 lei, pentru patru ani”, se arată în adresa oficială transmisă de Rosal, care a deschis şi un dosar în acest sens pe rolul Tribunalului Suceava.
Atât viceprimarul Lucian Harşovschi, cât şi consilierul local Dan Roibu au remarcat faptul că se încearcă intimidarea Consiliului Local, prin presiunile făcute de Rosal instaurându-se frica în rândul consilierilor, care, conform adresei citate, vor fi puşi direct la plata despăgubirilor solicitate.
„Nu trebuie să se declanşeze o epidemie în Suceava din cauza gunoaielor neridicate şi să moară 10.000 de oameni ca să constatăm că e o situaţie de forţă majoră”, a spus secretarul Consiliului Local, Ioan Ciutac, care i-a asigurat pe consilieri că este legal să desemneze un operator temporar de salubrizare, până la lămurirea situaţiei.
(22 apr 2015, 11:34:47