Zeci de chioşcuri din Bazarul Sucevei vor fi mutate în alte zone, pentru a putea fi create culoare de intervenţie pentru maşinile de pompieri, în caz de incendii. Măsura, care a tot fost amânată, deşi este o condiţie imperativă pusă de pompieri, va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp, în ciuda nemulţumirilor comercianţilor, care se tem că pierd locurile cu „vad comercial”.
„În Bazar e o problemă delicată, e o zonă de protecţie socială. Majoritatea celor de acolo nu au alte locuri de muncă. I-am tolerat cât am putut. La începutul anului am dat acea dispoziţie să se mute chioşcurile pentru a fi făcut spaţiu pentru accesul maşinilor de stingere a incendiilor. Nu s-a întâmplat încă, pentru că şi în Bazar sunt câteva perioade maxime, când vânzările sunt mai bune - la Crăciun şi de Paşte, de asta am mai întârziat aplicarea acelei măsuri. Dar acum, că au trecut aceste sărbători, viceprimarul Lucian Harşovschi, care are în atribuţii Direcţia Pieţelor, va trebui să ducă la îndeplinire măsurile de siguranţă stabilite cu ISU. Vom face acele culoare de acces în caz de incendiu”, a spus primarul Ion Lungu.
Edilul sucevean a spus că se vor găsi soluţii şi pentru înfiinţarea unui post permanent de Intervenţii pentru Situaţii de Urgenţă în Bazar, care ar putea fi deservit de angajaţii din cadrul Serviciului de Voluntariat în caz de Urgenţă, din cadrul Primăriei Suceava.
În plus, anul acesta vor fi puse în aplicare numeroase măsuri de siguranţă în caz de incendiu, pentru realizarea acestora fiind alocat un buget de două milioane de lei.
Amenzi pentru cei care fumează în Bazar
Nu în ultimul rând, nu se va mai tolera fumatul în Bazar. Oficial, fumatul este interzis de câţiva ani, după incendiul care a transformat în scrum peste 90 de chioşcuri şi a produs pagube de zeci de miliarde de lei vechi.
Numai că, în practică, atât comercianţii, cât şi cei care vin acolo la cumpărături fumează fără nici o jenă, ba chiar ostentativ, inclusiv în faţa pompierilor care vin în control acolo. Alarma de incendiu în Bazar, de duminica trecută, a pornit tot de la o ţigară aprinsă, aruncată sub un chioşc. Chiar de acum nu s-a întâmplat mare lucru, câtă vreme nu se respectă o serie de reguli, există riscul de a se repeta dezastrul din ianuarie 2009.
„De acum vom fi mai exigenţi, vom aplica amenzi ori de câte ori este nevoie.
Doamne fereşte de vreun incendiu, pentru că cel mai mult vor avea de suferit tot comercianţii de acolo”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.
Conform deciziei de Consiliu Local din 2010, de interzicere a fumatului în Bazar, amenzile care pot fi aplicate sunt de până la 500 de lei.