Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a fost, ieri, gazdaconferinţei internaţionale „Jurisdicţia constituţională”, eveniment la care s-au întrunit plenurile Curţilor Constituţionale din Republica Lituania, Republica Moldova și România.
Au răspuns pozitiv invitaţiei de a lua parte la manifestare autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai deconcentratelor, cadre didactice şi studenţi ai Universităţii.
Delegaţia Curţii Constituţionale a României, condusă de preşedintele Augustin Zegrean, a fost alcătuită din judecătorii Ştefan Mircea Minea, Petre Lăzăroiu, Daniel Marius Morar şi Simona Maya Teodoroiu, Mihaela Constantinescu – magistrat asistent şef, Ruxandra Săbăreanu – secretar general, consilierii Oana Răican şi Daiana Anton.
Delegaţia Curţii Constituţionale a Lituaniei, în frunte cu preşedintele Dainius Žalimas, a fost alcătuită din judecătorii Elvyra Baltutyte, Danute Jociene, Pranas Kuconis, Vytas Milius şi Algirdas Taminskas, Ingrida Daneliene – secretar general şi Lolita Raudiene - şef al secretariatului preşedintelui.
Totodată, delegaţia Curţii Republicii Moldova, preşedinte Alexandru Tănase, a fost reprezentată de judecătorii Igor Dolea,Tudor Panţîru, Aurel Băieşu, Victor Popa, consilierul Mihaela Beschieru şi Rodica Secrieru – secretar general.
Trei curţi cu probleme comune, dar şi soluţii comune
Festivitatea de deschidere a conferinţei a debutat cu intonarea imnului USV, acesta fiind urmat de cuvântul de bun venit al rectorului USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa. Acesta a expus oaspeţilor o serie de aspecte legate de universitatea suceveană, referitoare la infrastructura şi dotările instituţiei, la evoluţia numărului de studenţi şi a facilităţilor oferite de USV, a prezentat campusul, facultăţile, Observatorul Astronomic şi rezultatele obţinute de universitate.
La rândul său, Augustin Zegrean, preşedintele CCR, a mărturisit că a acceptat invitaţia conducerii Universităţii, lansată la finele lui 2013, cu prilejul aniversării a 50 de ani de învăţământ superior sucevean, de a organiza conferinţa în Suceava.
Zegrean a explicat că cele trei curţi prezente sunt „la marginea Europei”, drept pentru care pot fi identificate probleme comune, dar şi soluţii comune.
Cât despre Curtea Lituaniei, Zegrean a menţionat că „peste doi ani, aceasta va organiza Conferinţa Mondială a Curţilor Constituţionale. Nu e un lucru pe care trebuie să-l faci, ci îl faci pentru că meriţi. Este o Curte urmărită de celelalte Curţi, deciziile lor sunt interesante. Au avut curajul să-l dea jos pe preşedintele Lituaniei pentru că nu îndeplinea condiţiile constituţionale de a fi preşedinte”.
Referitor la Curtea Republicii Moldova, Zegrean a spus să este una dintre cele mai curajoase Curţi din Europa. „A dat de curând o decizie despre care eu cred că va face istorie, cea referitoare la limba română, care este limba oficială a ţării”, a spus preşedintele CCR.
Lucrări de specialitate în cadrul conferinţei au fost prezentate de delegaţiile celor trei curţi.