Chiar de municipiul Suceava nu mai are de trei zile contract cu nici o firmă de salubrizare menajeră, sucevenii nu au de suferit în această privinţă, ba chiar au fost avantajaţi, cel puţin deocamdată. Asta deoarece se dă o adevărată „luptă” pentru gunoiul produs de ei, care este ridicat, în paralel, gratuit, de trei operatori de salubrizare, în loc de unul, cât era până acum.
În dorinţa de a presta în continuare acest serviciu, firma Rosal, care a deţinut acest contract din 2007, a păstrat în teren toate pubelele de gunoi amplasate, pe care a continuat să le ridice, chiar de nu poate fi plătită pentru activitatea din perioada în care nu are contract.
Pe de altă parte, asocierea de firme Diasil – Florconstruct, care a câştigat licitaţia temporară organizată de Primăria Suceava pentru asigurarea acestui serviciu până la desemnarea unui operator pe 12 ani, în urma licitaţiei ce va avea loc pe 2 iunie, a adus în teren propriile pubele de gunoi, pe care a început să le ridice de sâmbătă.
Practic, numărul buncărelor de gunoi din Suceava s-a dublat peste noapte, iar ridicarea gunoiului se face în paralel de toţi cei trei operatori.
Concurenţa dintre aceştia a avut efecte benefice în multe zone din oraş, mai ales la finele săptămânii, când se produc cantităţi mari de gunoi.
Chiar şi aşa, în unele locaţii, pubelele amplasate s-au dovedit insuficiente, fiind pline cu deşeuri atât cele de la Rosal, cât şi cele de la Diasil şi Florconstruct, semn că este loc de mai bine. În alte părţi, dublarea numărului de pubele nu a avut efect, pentru că imediat după ce s-au umplut pubelele noi, amplasate mai în faţă, mulţi nu s-au obosit să meargă şi la celelalte, ci au aruncat pungile cu gunoi pe jos, formând mormane greu de trecut de către alţii mai bine intenţionaţi, care ar fi făcut doi paşi în plus, pentru a ajunge la containerele goale, din spate.
Împărţirea oraşului între operatori
Pentru soluţionarea problemei gunoiului menajer în Suceava a fost convocată o şedinţă „de îndată” a Consiliului Local pentru luni, la ora 14.00.
Ca urmare a neînţelegerilor dintre consilieri şi executivul local, care s-au întrunit mai devreme la discuţii, şedinţa a început cu o întârziere de o jumătate de oră.
Varianta propusă de executivul local, pentru a împăca ambele părţi care se luptă pentru salubrizarea menajeră a Sucevei, a fost cea de împărţire a oraşului în două zone – Zona 1 – cartierele Burdujeni, Iţcani, Zamca şi Zona 2 – George Enescu, Obcini şi Centru, care să fie împărţite între operatorii de salubrizare.
Pentru ca discuţiile să nu se împotmolească aici, asocierea Diasil – Florconstruct a optat din start pentru Zona 1, care este mai dificilă şi în acelaşi timp mai costisitoare, fiind vorba de o suprafaţă mai mare de parcurs pentru colectarea deşeurilor.
Cei de la Rosal, care doreau ca salubrizarea menajeră să se continue cu ei, din inerţie, până la lămurirea situaţiei juridice a licitaţiei temporare suspendate de o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, transmisă oficial ieri dimineaţă, au acceptat în cele din urmă să preia Zona 2, mult mai compactă, cu o densitate mai mare de locuitori. Tarifele la care cei doi operatori s-au angajat să facă această activitate sunt mai mici decât cele din contractul de salubrizare care a expirat pe 18 aprilie.
Fuga de responsabilitate
Când totul părea aproape rezolvat, temerile unor consilieri locali în privinţa soluţiei propuse pentru rezolvarea situaţiei au făcut din nou ca întreaga şedinţă şi toate discuţiile purtate timp de câteva ore să eşueze lamentabil.
În vreme ce consilierul Vasile Mocanu a anunţat din start că el nu va aproba „acest troc”, prin care oraşul se împarte între cei doi operatori – Rosal şi asocierea Diasil - Florconstruct, pentru că nu trebuia să se ajungă aici, la o situaţie de maximă urgenţă, alţii au preferat să nu îşi asume nici o responsabilitate, lipsind de la şedinţă, ori dând un vot neutru – abţinere, dar care la rezultatul final se contabilizează drept vot negativ.
Aşa se face că, atunci când toate „apele” stârnite de discuţiile aprinse pe tema salubrizării menajere păreau că s-au liniştit, votul final al consilierilor locali a făcut ca toată tevatura să fie inutilă.
Asta deoarece, pentru a fi aprobată încheierea de contract cu ambii operatori de salubrizare erau necesare 16 voturi "pentru", din totalul celor 18 aleşi locali prezenţi la şedinţă. Numai că pe lângă votul contra, anunţat mai devreme, au fost şi două abţineri. Practic, Consiliul Local a dat cu bota-n baltă şi a lăsat municipiul reşedinţă de judeţ fără nici un contract de salubrizare.
Astfel, dacă cei de la Rosal şi de la asocierea Diasil – Florconstruct decid că nu mai vor să muncească gratis şi să cheltuiască o grămadă de bani pentru a ridica gratuit gunoiul sucevenilor, oraşul ar fi sufocat de gunoaie chiar şi doar după o zi în care nu se prestează acest serviciu.
(21 apr 2015, 12:13:15
Vom incepe cu declaratia halucinanta a domnului primar:"Avem doi măturători, iar oraşul o să fie bec şi, pe deasupra, şi gratis” a declarat primarul Ion Lungu.Nici nu stii cum sa iei aceasta declaratie,banc,mistocareala sau prostie.Pe acelasi principiu propunem urmatoarele:Acet si Eon sa presteze gratis pentru populatie.Termica si Bioenergy la fel.Administratia locala si centrala la fel.Datele problemei sunt asa:Rosal si-a incheiat contractul,licitatia pentru salubrizarea orasului va avea loc peste o luna si jumate iar licitaţa de salubritate temporara a fost suspendata de o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.