Conducătorul auto care la mijlocul săptămânii trecute a blocat cu propriul autoturism strada Izvoarele Cetăţii, drumul dintre municipiul Suceava şi Ipoteşti, şi s-a ales cu dosar penal, a explicat pentru cititorii cotidianului nostru de ce a recurs la acea formă de protest.
Respectivul, Neculai C., are 55 de ani, locuieşte în Ipoteşti şi este director la un liceu din municipiul Suceava.
Bărbatul a venit ieri la redacţia Monitorului şi a explicat de ce, miercurea trecută, a decis să tragă autoturismul aproape perpendicular pe axul drumului, într-o zonă în care se făceau lucrări de reparaţii, blocând astfel traficul vreme de aproximativ 20 de minute.
„Mulţi vor condamna gestul meu, însă câţiva îmi vor da dreptate. Dacă noi plătim toate aceste lucrări din taxele şi impozitele noastre, de ce să acceptăm drumuri de lumea a treia şi facturi de Europa sau poate chiar mai mari decât în Europa?”, şi-a început argumentarea Neculai C.
Lucrări de mântuială. „Unii şoferi şi-au spart baia de ulei de la maşini”
Acesta ne-a povestit că în toamna anului trecut au demarat lucrări de canalizare pe strada Izvoarele Cetăţii, aflată în administrarea autorităţilor municipiului Suceava, şi că aproape o lună de zile s-a circulat pe un singur sens, cu două zone de refugiu, pe sensul dinspre Ipoteşti spre Suceava.
„Calvarul nu a fost doar pentru şoferi, ci şi pentru pietoni cărora Urbanismul Suceava le-a luat şi cărările de pe islazul de alături. Într-un cartier nou - <Tătăraşii Noi> şi o localitate frumoasă ca Ipoteştiul să nu se poată beneficia de o alee pietonală şi iluminat public este strigător la cer. Pe lângă faptul că s-au refuzat an de an aceste drepturi elementare ale democraţiei, de anul trecut ni s-a distrus şi drumul care leagă Suceava de Ipoteşti”, arată Neculai C.
După ce s-au finalizat lucrările de canalizare, s-a turnat covor asfaltic, care după aproximativ o săptămână, a trebuit refăcut pe unele porţiuni, după ce, explică Neculai C., „unii şoferi şi-au spart baia de ulei de la maşini”.
Ulterior, a apărut pe acelaşi drum şi un cămin de vizitare, chiar la ieşirea din Suceava, şoferii fiind nevoiţi să intre pe contrasens pentru a-l ocoli.
Pe perioada iernii, asfaltul s-a deformat, intrând în şanţul de canalizare, iar problema a fost „rezolvată” - mai arată conducătorul auto nemulţumit - prin amplasarea unui indicator de limitare a vitezei la 30 de kilometri la oră şi a câtorva semne de avertizare, care puteau fi evitate doar circulând pe sensul opus de mers.
„Totul are o limită, dar aceste lucruri sunt deja o mare bătaie de joc”
Neculai C. arată că a sesizat lucrările de mântuială reprezentanţilor Primăriei şi Consiliului Local Suceava, dar şi altor instituţii cu atribuţii în domeniu, şi a crezut că problemele vor fi rezolvate când a aflat că strada pe care circulă zilnic va intra în reparaţii.
„Nu s-au eliminat cauzele, ci s-au umplut găurile din nou cu asfalt cu promisiunea neexprimată că <vom reveni peste câteva săptămâni - luni să mai astupăm din gropile care vor reapărea>. Am crezut că se reface drumul, dar am văzut că iar se cârpeşte. Recepţia lucrărilor s-a făcut, banii s-au cheltuit şi, de acum, aşteptăm alt program de reabilitare a străzilor mai importante şi, dacă va rămâne ceva asfalt, vom completa şi pe strada Izvoarele Cetăţii”, continuă bărbatul.
El subliniază faptul că a avut cele mai bune intenţii când a recurs la acea formă de protest şi speră ca măcar acum, când nemulţumirile sale s-au transformat şi într-un subiect de presă, chiar cu riscul unui dosar penal, „de ruşine, autorităţile să se ocupe şi de drumul acesta”. „Recunosc că după ce am sunat la toate forurile responsabile, am tras maşina într-o poziţie necorespunzătoare, în dorinţa de a trage un semnal de alarmă că lucruri grave se derulează sub ochii tuturor şi nimeni nu <plăteşte>, în afară de noi, şoferii, a căror singură vină este că locuim în zonă. Totul are o limită, iar aceste lucruri sunt deja o mare bătaie de joc”, completează directorul de liceu.
Neculai C. mai spune că e convins că majoritatea şoferilor îi împărtăşesc nemulţumirile şi chiar în acea zi în care a blocat drumul mulţi dintre conducătorii auto care se aflau în trafic pe acea stradă i-au spus că soluţia găsită este singura care ar putea atrage atenţia autorităţilor, însă solidaritatea în astfel de situaţii e doar la nivel declarativ: „Când a apărut poliţia, fiecare şi-a văzut de treabă”.
(21 apr 2015, 11:47:57
Prin întunericire înțelegându-se acea metodă parșivă a miliției române prin care se înnegrește persoana, imaginea, prestigiul oricărui cetățean ce intră în conflict cu autoritatea statală - vezi cazul parcagiului din București, ucis cu o lovitură de pumn de un cioban din Gura Humorului, întâmplător înțolit în haina albastră. Atunci s-a justificat abominabila crimă prin denigrarea victimei, care a fost condamnat pentru consum de droguri, care trăia în relație de concubinaj, locuia într-o amărâtă de garsonieră, n-avea șapcă, nu spunea sărut-mâna la milițieni, etc, etc.
În acest caz NU SE MAI POATE ÎNTUNERICI făptuitorul întrucât, nu-i așa, respectivul este ditamai directorul la un liceu, deci un om integru, cu toate doagele capului acasă și bine fxate în cercuri
Nasol de tot să ai de-a face cu asemenea cazuri care denotă existența (încă) a unei atitudini și opinii civice curate.
Asemenea entuziaști nu prea îi poți întunerici, spunând că sunt boschetari, infractori, aurolaci sau mai știe naiba ce obișnuiește miliția rrumână să argumenteze prin tâmpite comunicate de presă.
CHAPEAU, Monsieur Neculai C.!
(adicătelea gios pălăria!)
Cu cât ar exista mai mulți Neculai C. protestatari, cu atât ar începe șobolanii systemici să înceapă să-și pună mari semne de întrebare.