Pentru a elimina orice suspiciuni asupra a ceea ce se întâmplă în centrele de bacalaureat, Ministerul Educaţiei vrea ca acestea să fie dotate cu sisteme de supraveghere audio-video la sesiunea de examen din acest an. Astfel, sistemul video introdus în urmă cu patru ani în sălile de bacalaureat va avea şi „sunet”, dispozitivele audio trebuind să fie implementate până în luna iunie, înaintea începerii examenelor naţionale.
Cu toate că în Ordinul privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional – 2015, Ministerul vorbeşte doar de „înregistrări audio-video” în teritoriu situaţia pare destul de confuză.
„Din 2011, în toate sălile de examinare sunt instalate sisteme video, cu finanţare de la Ministerul Educaţiei. În prezent, aşteptăm din partea Ministerului o procedură pentru supravegherea examenului din acest an, în care să fie menţionate precizări şi soluţii privind achiziţia sistemelor audio solicitate”, a menţionat insp. Mariana Drumea, responsabilul de relaţia cu presa al Inspectoratului Şcolar Suceava.
În ceea ce priveşte responsabilitatea asigurării acestor camere cu sunet şi imagine, în Ordinul emis de minister se arată: „Comisiile judeţene de bacalaureat asigură dotarea cu sistemede supraveghere video şi audio funcţionale a sălilor în care se desfăşoară probele examenului de bacalaureat naţional, a sălilor în care se descarcă şi multiplică subiectele, precum şi a sălilor în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise”.
Totodată, comisiile de bacalaureat din centrele de examen şi comisiile judeţene "verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probelor scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de frauda, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv", mai prevede Ordinul ministrului Educaţiei.
Bacalaureatul din acest an va începe pe 8 iunie 2015, cu examenul oral la limba română. Între 10 şi 12 iunie, vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Evaluarea competenţelor digitale va avea loc între 15 şi 19 iunie, evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – 22 - 26 iunie, proba scrisă la limba română – 29 iunie, proba scrisă la limba maternă – 30 iunie, proba obligatorie a profilului – 1 iulie, proba la alegere a profilului si specializării – 3 iulie. Afişarea rezultatelor se va face pe 6 iulie.