Primăria Sucevei a găsit soluţia de avarie pentru ca serviciul de salubrizare menajeră să rămână funcţional după ce contractul cu actualul operator, firma bucureşteană Rosal, a expirat sâmbătă, 18 aprilie, iar contractul cu asocierea locală Diasil Service-Florcontruct, care a fost declarată câştigătoare în urma unei selecţii de oferte, nu a fost încheiat, nefiind validat de Consiliul Local. Municipalitatea a împăcat verbal şi capra şi varza, în sensul că până când se vor clarifica problemele legate de desemnarea temporară a unui operator, de măturatul şi ridicatul gunoaielor se vor ocupa ambii operatori: Rosal, în inerţia contractului pe care l-a avut cu primăria din anul 2007, Diasil şi Florcontruct, ca şi câştigători ai contractului temporar de gestionare a salubrizării până la licitaţia pentru concesionarea acestui serviciu programată pentru data de 2 iunie. Reprezentanţii celor doi operatori au avut sâmbătă discuţii cu viceprimarul Lucian Harşovschi în urma cărora s-a stabilit că se vor ocupa împreună de salubrizarea menajeră cel puţin până luni, 20 aprilie, când este programată o şedinţă de îndată a Consiliului Local în care ar urma să fie luată o decizie. ”I-am invitat la discuţii pe reprezentanţii celor doi operatori şi am stabilit de comun acord ca gunoiul să fie ridicat atât de Rosal, cât şi de Diasil şi Florconstruct. Acestea din urmă şi-au montat deja buncăre pentru gunoi lângă cele ale Rosalului. Luni Consiliul Local va lua o decizie, aflându-ne într-o situaţie de forţă majoră”, a declarat Harşovschi.
Lungu acuză Rosal de ”lipsă de fairplay”
Situaţia delicată cu privire la gestionarea serviciului de salubrizare menajeră a fost creată după ce firma Rosal a contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţilor (CNSC) procedura de selecţie de oferte în urma căreia asocierea Diasil-Florconstruct a fost desemnată să se ocupe temporar de măturatul şi ridicatul gunoaielor. Asta după ce a fost şi ea invitată să depună ofertă, însă a refuzat. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţilor a dat câştig de cauză firmei Rosal şi a dispus suspendarea procedurilor privind selecţia de oferte, dar decizia a fost publicată doar pe site-ul instituţiei, fără să fie adusă în mod direct la cunoştinţa Primăriei Suceava, aşa cum este legal, pentru ca municipalitatea să o poată contesta. Primarul Ion Lungu a criticat acţiunile celor de la Rosal, considerându-le lipsite de fairplay. ”Nu înţeleg modalitatea de lucru a celor de la Rosal. Nu avem nimic cu ei, dar în loc să vină şi să câştige meciul în teren, şi aveau toate şansele să-l câştige, au preferat să nu vină la licitaţie şi să ne facă şicane, să ne conteste, să ne blocheze activitatea. Nu este corect, nu aşa se lasă loc de bună ziua. Totuşi Rosal a lucrat 11 ani la Suceava. Chiar dacă au mai fost probleme de întârziere la plată din partea primăriei, au mai întârziat şi ei la măturat, dar acum nu mai avem nici un leu datorii la Rosal. Părerea mea este că e lipsă de fairplay din partea lor”, a spus Lungu.
Lipsă de cvorum la şedinţa de îndată a Consiliului Local de sâmbătă. Lungu: ”E o încercare de fugă de responsabilitate”
Contractul temporar cu Diasil şi Florconstruct trebuia validat sâmbătă, 18 aprilie, în şedinţa de îndată a Consiliului Local, însă reuniunea a fost nestatutară din lipsă de cvorum. Din cei 23 de consilieri au fost prezenţi doar 11, fiind nevoie de minimum 12 pentru ca şedinţa să se ţină. Acest lucru a stârnit mânia primarului Lungu, care i-a acuzat pe consilieri că fug de responsabilitate. ”Fugim de răspundere. Părerea mea vizavi de ceea ce se întâmplă azi e că mulţi consilieri au o reţinere şi le e frică, de aceea nu au venit la şedinţă. Nu e corect aşa. Nu îi obligă nimeni să fie consilieri, cum nici pe mine nu mă obligă nimeni să fiu primar. Cine nu îşi face treaba îşi dă demisia şi vine altul, dar trebuie să ne asumăm deciziile. Eu mă rog un singur lucru la Dumnezeu, să-mi lumineze mintea să iau decizii bune. În fiecare zi iau o sută de asemenea decizii la primărie. Înseamnă să nu mai vin la serviciu? Nu e corect. E o încercare de fugă de responsabilitate”, a spus Lungu. Noua şedinţă de îndată a Consiliului Local a fost programată pentru astăzi, ora 14. Primarul a menţionat că până atunci speră să primească în scris de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor decizia cu privire la suspendarea procedurilor privind selecţia de oferte în urma căreia asocierea Diasil-Florconstruct a câştigat dreptul de a gestiona temporar serviciul de salubrizare menajeră. Ion Lungu crede că lucrurile nu se vor opri aici şi că în următoarele zile vor fi mai multe şedinţe de îndată ale Consiliului Local. ”Bănuiesc că vom avea mai multe şedinţe de îndată ale Consiliului Local. Azi suntem în faza în care avem o licitaţie cu câştigători. Neavând oficial decizia CNSC trebuie să luăm o decizie, în ideea că trebuie să validăm acest rezultat al licitaţiei. Asta azi. Dacă mâine vine decizia CNSC, din nou facem o şedinţă de îndată şi luăm o altă decizie. Dacă poimâine o contestă Diasil şi Florconstruct şi vin ei cu hotărâre de instanţă, facem o altă şedinţă de îndată a Consiliului Local. Avem de lucru, dar trebuie să avem conştiinţa împăcată că respectăm legea”, a explicat Lungu.
(20 apr 2015, 11:08:53
in semn de patriotism local.Una peste alta intreb ce a pazit primarele si Consiliu Local de am ajuns in aceasta situatie de rasul curcilor.